MT48 M48 Dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Inez (58) wil de uitvaartbranche definitief veranderen

Inez van Gils was zó teleurgesteld in de gang van zaken tijdens de uitvaart van haar moeder, dat ze een online platform begon waarop je zélf een uitvaart kunt regelen.

“Ik zat in de stoel bij de schoonheidsspecialiste toen de uitvaart van de moeder van mijn schoonzusje voorbijkwam in mijn gedachten. Ik dacht: wat raar eigenlijk dat we uitvaarten zo vaak gedachteloos op dezelfde manier uitvoeren. Dat begint al als je je naam in een boekje schrijft en eindigt als je in de rij wordt gedirigeerd om langs de kist te lopen. Diezelfde gedachte popte elke keer weer op, waardoor ik dacht: als ik tien dingen kan bedenken die ik anders zou doen in de uitvaartbranche, start ik mijn eigen bedrijf.”

Actie

“Toen vervolgens mijn moeder overleed, merkte ik hoe onhandig het is dat je met wel twintig leveranciers te maken hebt: van bloemist tot rouwautobedrijf. Ik was ook boos dat de tarieven in deze branche zo hoog liggen. Maar je bent op je kwetsbaarst, dus betaalt het. Toen wist ik zeker: dit moet anders! Zo ben ik al mijn hele leven: als ik zie dat mensen onrecht wordt aangedaan, dan onderneem ik actie. Ik ben het platform OnMyMind gestart, waar je alles op één plek vindt en voor een derde van de normale prijs een uitvaart kunt regelen. Een auto boek je rechtstreeks bij de leverancier en je ziet meteen de prijs. Ook kun je via de site aangifte doen bij de gemeente en kaarten versturen. Mijn platform nodigt daarnaast uit om anders naar uitvaarten te kijken. Waarom niet vieren dat iemand heeft geleefd in plaats van treuren?”

Grote stap

“Het geeft veel voldoening om mensen op deze manier te kunnen helpen. Wel zijn er ups en downs geweest. Ik was heel veel alleen bezig met procesontwerp en testen, wat soms echt moeilijk was. Dan dacht ik: kan ik niet beter stoppen? Inmiddels weet ik dat ik dit soort gedachten nodig heb om een grote stap vooruit te zetten. Als iets opeens wél lukte, kreeg ik daar een kick van. Net als wanneer een leverancier enthousiast wilde meewerken of toen de eerste persoon via mijn platform haar wensen vastlegde.”

Champagne

“Ik hoop dat OnMyMind een enorm succes wordt, zodat ik mijn missie om de uitvaartbranche op te schudden heb volbracht. Daar is mijn bedrijf nu nog niet groot genoeg voor, maar dat is wel mijn stip aan de horizon. Al gaat de champagne al eerder open, hoor! Ik ben blij met ieder persoon die ik aan rechtvaardige tarieven kan helpen. En daarna is het weer tijd voor iets nieuws. Zolang ik de energie heb, blijf ik met veel plezier dingen aanpakken die beter kunnen.”

Mariska VermeulenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden