MT29 M29 Happy Solo Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

‘In mijn huwelijk was ik de laatste jaren eenzamer dan nu. Ik heb veel vrienden, die er voor me zijn als ik minder goed in mijn vel zit’

Jet Stoltenborgh (65) is drie jaar geleden gescheiden. Ze geniet met volle teugen van het single bestaan. “Ik heb veel vriendinnen, vrienden en een friend with benefits. Dat zorgt ervoor dat er op alle fronten iemand is als ik die nodig heb.”

“Mijn man en ik waren na 25 jaar uit elkaar gegroeid. We hebben het geprobeerd – ook door middel van relatietherapie – maar toen we noodgedwongen ons huis moesten verkopen, besloten we allebei: het is beter om uit elkaar te gaan. Sindsdien ben ik een echtgenoot armer, maar heb ik er een goede vriend bij. We zijn nog steeds dikke maatjes en komen bij elkaar en elkaars familie over de vloer. Onze dochter vindt ons ook veel leuker sinds we zijn gescheiden. Fijn dat het zo kan.”

Geen moment eenzaam

“Sinds mijn scheiding is er ruimte ontstaan. Ik ben begonnen met fotograferen en houtbewerking. Ook kan ik heel impulsief beslissen om naar het buitenland te gaan. Ik ga graag naar het Griekse eiland Karpathos. Daar kom ik al 28 jaar. Ik ken veel mensen op het eiland en het voelt echt als thuiskomen. Eenzaam? Dat voel ik me geen moment. Het feit dat ik kan gaan en staan waar ik wil geeft een enorm gevoel van vrijheid. In mijn huwelijk was ik de laatste jaren eenzamer dan nu. Ik heb veel vrienden met wie ik geregeld afspreek. Zij zijn er ook voor me als ik minder goed in mijn vel zit.”

We doen het regelmatig

“Ik heb weleens op Tinder gezeten. Ze zeggen dat mannen vaak uit zijn op seks, maar vrouwen kunnen dat net zo goed zijn. Je krijgt toch jeuk op een gegeven moment. Althans, ik wel. Maar die mannen waren het niet. Toen ik dat besprak met een goede vriend van me bleek dat we allebei openstonden voor af en toe seks met elkaar. We hebben wel meteen goede afspraken gemaakt: zodra het onze vriendschap in de weg staat stoppen we ermee. We doen het heel regelmatig en dat zorgt er denk ik ook voor dat ik het single bestaan zo heerlijk vind. Als ik dat niet zou hebben, zou ik waarschijnlijk toch wel iets missen.”

“Ik hoef geen nieuwe man. Ja, misschien als ik 75 ben. Een latrelatie. Want waar ik wel over nadenk is de toekomst. Ik wil het mijn dochter niet aandoen dat ze voor me moet gaan zorgen, dus ik wil over een paar jaar op zoek gaan naar een woongemeenschap met leeftijdsgenoten. Wie weet ontmoet ik daar een leuke man. En zo niet, dan vind ik dat ook prima.”

Dát mis ik wel

“Het enige wat ik soms mis, is dat er niet meer voor me wordt gezorgd. Als ik bij vrienden op bezoek ben en er wordt voor me gekookt, dan kan ik weleens denken: o ja, dat is wel heerlijk! Ik moet alles alleen doen. Maar dat staat niet in verhouding tot wat ik ervoor heb teruggekregen: mezelf. Ik ben eindelijk Jet weer, zoals vroeger.”

Nathalie de GraafMarloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden