Margriet logo
null Beeld Petra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘In de basis ervaar ik het leven als goed en dat heeft alles te maken met liefde. Die geef en ontvang ik ’

Pipasi Jeurissen (69) is therapeut. Ze is moeder van drie kinderen en oma. Onlangs is ze gescheiden. Haar motto: ‘Een week geen tango gedanst, is een week niet geleefd.’ Pipasi werkt als vrijwilliger in een hospice en is ook vrijwilliger bij een boeddhistische stichting. Ze klust vaak mee in het tweede huis in Italië, van haar broer en schoonzus.

“Zeven jaar geleden kreeg ik kanker. Dat was echt een kruispunt. Door mijn werk op de ­universiteit, waarvoor ik veelal met mijn hoofd bezig was, realiseerde ik me dat ik mijn binnenleven had verwaarloosd. Ik kwam terecht bij een meditatiecentrum en sindsdien merk ik een ­positief effect van mediteren. Als ik me onzeker voel, verdrietig ben of ergens pijn heb, ga ik ­zitten en na een kwartiertje voel ik totale rust. Toen ik tango ging dansen, ontdekte ik dat dat hetzelfde effect geeft als bij meditatie! Als je met ­iemand aan het dansen bent, valt alles om je heen weg, staat je hoofd stil en voel je je één met je danspartner. Vervolgens zeg je elkaar weer gedag en komt er een volgende danspartner.”

Alles gaat voorbij

“Zo is het ook met het leven. Het is een opeenvolging van ervaringen. Daarin kunnen we ons ook ­nergens aan vasthouden. Niet aan mooie maar ook niet aan nare ervaringen. Die gaan ook weer voorbij. Het leven geeft geen zekerheden en voor mij ligt daarin een enorme vrijheid. Ik weet wel dat wanneer ik me volledig vrij voel, ik één en al liefde ben en alles stroomt. Dat is volgens mij de schepping. Kijk eens naar de dieren, zij hebben geen last van hun hoofd. Wij bedenken van alles met ons hoofd en lijden daaronder. Door meditatie zie je helder wat je hoofd met je doet en hoe het je voortdurend afhoudt van werkelijk léven.

null Beeld

Vertrouwen

“Zo is mijn woonsituatie volledig onzeker en kan ik elk moment van het park gezet worden. Maar ik lig er geen nacht wakker van. Dat heeft namelijk geen zin. Ik heb heel veel ­vertrouwen in het leven. Ik kan twaalf dingen bedenken, maar dan gebeurt juist nummer dertien. In de basis ervaar ik het leven als goed en dat heeft alles te maken met liefde. Die geef en ontvang ik."

Verbinding

“Voor mij gaat het leven over verbinding. Het is een constante oefening; verbinden en loslaten, verbinden en weer loslaten. Wakker blijven, nieuwsgierig blijven en op naar het volgende moment. En natuurlijk ben ik ook weleens verdrietig of zit ik in een dip. Mijn heupen doen bijvoorbeeld vaak pijn en dan denk ik: hoe moet dat nu verder? Uiteindelijk spreek ik mezelf toe en zeg ik: Pip, haal adem en bedenk dat het leven morgen voorbij kan zijn. Dus ­geniet ervan.Elk moment is kostbaar.”

Jurk (Fabienne Chapot), sandalettes (Mexx).

Carmen M. NelsteinPetra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden