null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Ilse: ‘Mijn zoon beweert dat er een duister plan zit achter corona. Om de wereldbevolking uit te roeien met het vaccin’

De afgelopen tijd is de zoon van Ilse steeds meer complottheorieën gaan aanhangen. Vaccineren is voor hem uit den boze. Dat Ilse wél het nut van vaccinatie inziet, houdt ze dan ook voor hem geheim.

“Mijn zoon Tom weet niet dat ik ben gevaccineerd. Vorig jaar al was hij daar vreselijk op tegen. Een tijd liet ik me daardoor beïnvloeden, tot ik duidelijk voelde dat zijn visie niet die van mij was. Ik wilde die prik wél. Inmiddels heb ik ook de booster allang gehaald.”

‘Hij mag niet weten dat ik gevaccineerd ben’

“Maar ik durf daar niet eerlijk over te zijn tegen mijn zoon. Hij zou enorm bezorgd zijn, tot slapeloze nachten aan toe. En anderen mogen daar de spot mee drijven, ik vind dat vooral erg zielig. Tom, mijn enige kind, is een lieve man. Tegen zijn vader kon hij in zijn puberteit weleens dwars zijn, maar tegen mij niet. Hij heeft mij altijd op handen gedragen.”

“Een harde werker is hij, ook dat. Van jongs af aan had hij allerlei baantjes in de horeca en tien jaar geleden startte hij zijn eigen lunchroom. Daar was hij heel erg trots op. Hij stak er al zijn tijd in en was erg geliefd onder zijn personeel. Het was dan ook een verschrikkelijke klap voor hem dat hij zijn bedrijf twee jaar geleden lange tijd moest dichtgooien vanwege corona. Hij had net een grote verbouwing achter de rug en 2020 was het jaar waarin hij zijn investeringen moest terugverdienen. Nou, iedereen weet welke klappen de horeca heeft gehad. En de tegemoet­koming die Tom ontving, was veel te karig.”

Lees ook: ‘Ze gaan veel te ver voor hun kinderwens. Eiceldonatie is zó onnatuurlijk’

null Beeld

Van verdriet naar complottheorie

“De eerste periode was Tom vooral heel verdrietig. Hij maakte zich grote zorgen om zijn zaak, de wereld, zijn gezondheid én de mijne. Maar toen hij corona kreeg en daar amper ziek van was, zei hij: ‘Het klopt niet wat er in de wereld gebeurt. Corona is gewoon een griep en al deze maatregelen zijn ­belachelijk.’”

“Hij kwam met ­berichten en filmpjes die zijn denkbeelden bevestigden. Bijna elke dag stuurde hij me dingen door. Dingen die hij zag op YouTube en andere sociale media. Daar werd beweerd dat we allemaal werden voorgelogen en dat er een duister plan zat achter corona. Heel andere dingen dan die ik dagelijks op het journaal hoorde. Tom beweerde dat deze uitzendingen werden bepaald en gecensureerd door de overheid. Dat leek me te zot voor woorden. Toch moest ik toegeven dat ook zijn informatie goed onderbouwd en erg geloofwaardig leek. Dus hoe zat het nou?”

‘Zo kende ik hem helemaal niet’

“Wat miste ik mijn man, die in 2016 is overleden. Hij zat altijd boven op het nieuws, las drie kranten per dag. Ik kon blind op hem varen. Wat zou hij hier nou toch allemaal van vinden? ­Ergens wist ik het wel. Hij zou nooit zijn meegegaan in de rare verhalen van Tom. Want ze werden steeds extremer. Hij had het over een mondiaal plan om de wereldbevolking uit te roeien met het vaccin en over een elite die erop uit was om de macht over te nemen. Hij kon af en toe zo tekeergaan. Zo kende ik hem helemaal niet. Hij was altijd een zacht en ­empathisch persoon ­geweest. Nu was hij rechtlijnig, fanatiek en nergens anders meer mee bezig.”

Nieuwe vrienden bij demonstraties

“Hij had ook alle tijd, want zijn zaak ging failliet. En zijn vriendin ging bij hem weg omdat ze gek werd van zijn denkbeelden. Toen heb ik tegen Tom gezegd: ‘Weet je wel zeker dat je goed bezig bent?’ Maar hij haalde zijn schouders erover op. Hij had genoeg andere vrienden gevonden, die hij trof bij demonstraties over de coronamaatregelen. In diezelfde tijd overleed een vroegere vriendin van mij aan corona, Lia. Ik had haar al jaren niet meer ­gezien, maar haar dood raakte me diep. Ze was jonger dan ik en altijd heel gezond geweest. Het was dus niet allemaal onzin, corona was écht gevaarlijk. Kon ik niet beter toch voor dat vaccin gaan?”

Lees ook: Deze vragen over de coronaprik krijgen telefonisten van de Twijfeltelefoon

Prik­afspraak

“Op een avond kreeg ik onverwachts mijn vriendin op bezoek, samen met haar man. Zij wist dat ik het maken van een vaccinatieafspraak steeds voor me uit schoof. ‘Ik ben hier om op je in te praten,’ zei ze onomwonden. ‘Straks ga je Lia achterna. En dat alleen omdat je niet tegen je zoon durft in te gaan.’ Toen barstte ik in huilen uit. We hebben de hele avond gepraat. De man van mijn vriendin wist veel over complottheorieën, waar ze vandaan komen en wie er vatbaar voor zijn. Hij kon mij uitleggen dat ze echt niet klopten. Hoe meer hij vertelde, hoe meer kwartjes er vielen. De volgende dag heb ik meteen een prikafspraak gemaakt. En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

‘Hij is bang’

“Toch durf ik nog altijd de confrontatie met Tom niet aan te gaan. Als ik ook maar iets van kritiek uit op wat hij denkt, reageert hij fel en gaat hij enorm ­tekeer. ‘Sorry mam,’ zegt hij dan na afloop. ‘Ik ben niet boos, alleen maar bang.’ Daarom vergeef ik hem altijd weer. Want hij is bang, hij is ontzettend bezorgd. Hij vindt dat hij enorm in de is steek gelaten door de overheid en voelt zich niet gehoord. En dat vind ik echt erg voor hem. Daarom stel ik mij zacht en begripvol naar hem op en probeer ik discussies zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Het enige wat ik kan doen, is voor hem open blijven staan, contact met hem te houden. Want ik hou van hem en zal hem nooit laten ­vallen.”

‘We moeten ze niet bespotten en uitsluiten’

“Maar wat hoop ik dat we op een dag weer in dezelfde wereld zullen leven. En dat anderen Tom dan weer serieus zullen nemen. Want hij wordt vaak belachelijk gemaakt. Mensen veroordelen hem en doen alsof hij dom en gek is. Maar zo simpel is het niet. Tom is simpelweg bang en in de war. Zulke mensen moeten we niet bespotten en uitsluiten. Dat werkt alleen maar ­averechts en maakt de tweedeling in onze maatschappij nog groter.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der Weide.redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden