Ilona op huizenjacht: ‘Zou dit een teken zijn dat het niet de bedoeling is dat ik Amsterdam verlaat?’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ilona op huizenjacht: ‘Zou dit een teken zijn dat het niet de bedoeling is dat ik Amsterdam verlaat?’

In Ilona op huizenjacht neemt Margriets Ilona Oerlemans ons mee in, jawel, de zoektocht naar een nieuw huis. Een zoektocht die in de huidige tijd nogal wat voeten in aarde kan hebben. In haar maandelijkse column houdt ze ons op de hoogte van alle frustraties en teleurstellingen die haar zoektocht met zich meebrengt, wachtend op dat ene moment waarop ze het perfecte, zoals ze het zelf noemt, ‘grotemensenhuis’ heeft gevonden.

Vorige maand overwoog Ilona serieus om te ‘emigreren’ van Amsterdam naar Badhoevedorp. Deze keer spot ze daar meteen een érg leuk huis, maar is het leuk genoeg om de stap te wagen?

Plek om te passeren

Goed, ‘emigreren’ van Amsterdam naar Badhoevedorp moet dan maar het nieuwe plan worden in mijn zoektocht naar een ander huis. Nou ken ik Badhoevedorp op zich best goed. Dat wil zeggen: een klasgenootje van de middelbare school woonde er ooit, ik fietste vroeger veelvuldig – met de kennis van nu zou je ook kunnen zeggen: ietwat stalkerig – door de straat waar Marco van Basten scheen te wonen en tegenwoordig fiets ik er ook weer geregeld doorheen, op weg naar de Margriet-redactie in Hoofddorp. Kortom: ik ken Badhoevedorp dus eigenlijk vooral als een plek om te passeren. Maar nu overweeg ik dus een soort van serieus om er te gaan wonen.

Emigratie voor beginners

Vrij snel nadat ik dit ideetje in mijn hoofd heb geplant, zie ik op Funda een te schattig Badhoevedorps huisje te koop staan. Witte bakstenen, oranje dakpannen, glas-in-loodramen, dat werk. De volgende dag besluit ik er even langs te fietsen op weg naar het werk. Toegegeven: óók om precies te checken hoe ver ik dan eventueel van Amsterdam zou emigreren. Van mijn appartement naar de brug die naar Badhoevedorp leidt, is het nog geen twee kilometer fietsen. En nog eens vijfhonderd meter verderop staat het huisje. Oké, als dit werkelijkheid wordt, is het dus wel echt een gevalletje ‘emigratie voor absolute beginners’. Maar zoals ik in mijn vorige blogje al toegaf: voor mij is alleen al het idéé om Amsterdam te gaan verlaten best Een Groot Ding.

Huisje onder bod

Omdát het zo’n groot ding is, fiets ik de dagen daarop nog een paar keer langs het huisje. Het is écht heel leuk. Onwillekeurig denk ik toch: had het maar in Amsterdam gestaan. Een gedachte die meteen daarna wordt vervangen door de realistische conclusie dat het dan volstrekt onbetaalbaar zou zijn geweest. Uiteindelijk kan ik me er pas na een paar dagen toe zetten om de verkopend makelaar te bellen en… blijkt het huisje al onder bod te staan. Logisch, want het is echt behoorlijk leuk. Gek genoeg – of misschien helemaal niet, aangezien ik al vooraf een soort van heimwee voel – ben ik niet eens teleurgesteld. Sterker nog: ik zie dit meteen als een teken dat het kennelijk niet de bedoeling is dat ik Amsterdam verlaat. Saved by het te late belletje, zullen we maar zeggen. Ach ja, je kunt overal je eigen draai aan geven, toch?

Lekker blijven zitten

Goed, terug naar het basisplan dan maar: ‘gewoon’ en grotemensenhuis in de stad waar ik ben geboren en getogen en dus overduidelijk nooit meer weg wil. En alweer een teken: twee weken later komen er twee huizen te koop in één van mijn lievelingswijkjes. Lang verhaal kort: bezichtigen, bieden en wederom naast de pot piesen. Mijn moeder begint zich inmiddels openlijk af te vragen waarom ik eigenlijk zo nodig wil verhuizen en oppert voorzichtig dat ik misschien beter lekker in m’n appartement kan blijven, want ‘je zit daar toch goed?’ Jahaaa, ik zít daar op zich goed, maar toch… Ooit – als in: ergens binnen nu en een maand of drie – zal mijn woondroom toch wel werkelijkheid worden?

Ilona OerlemansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden