ilona op huizenjacht funda pauze Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ilona op huizenjacht: ‘Binnen het uur zijn er al twaalf bezichtigingen aangevraagd!’

In Ilona op huizenjacht neemt Margriets Ilona Oerlemans ons mee in, jawel, de zoektocht naar een nieuw huis. Een zoektocht die in de huidige tijd nogal wat voeten in aarde kan hebben. In haar maandelijkse column houdt ze ons op de hoogte van alle frustraties en teleurstellingen die haar zoektocht met zich meebrengt, wachtend op dat ene moment waarop ze het perfecte, zoals ze het zelf noemt, ‘grotemensenhuis’ heeft gevonden.

Vorige maand wist Ilona niet wat ze hoorde na een telefoontje van haar aankoopmakelaar: de zoektocht naar een nieuw huis leek te zijn volbracht!

Voorlopig koopcontract

Mijn zoektocht naar een nieuw huis mag dan wat tijd hebben gekost, maar nu de missie eenmaal is volbracht, gaat alles in een tempo waar menig Formule 1-coureur voor zou tekenen. Kort achter elkaar teken ik het voorlopig koopcontract, vindt de bouwkundige inspectie van mijn nieuwe optrekje plaats én worden zowel het nieuwe huis als mijn appartement getaxeerd voor de definitieve hypotheekaanvraag. Omdat ik een aantal maanden geleden via mijn verkoopmakelaar al foto’s had laten maken, is er maar één druk op de spreekwoordelijke knop voor nodig om mijn appartement op Funda te zetten.

Stormloop op de bezichtigingen

Vóór dat gebeurt, brengt de makelaar het echter via een persoonlijke mailing onder de aandacht van collega’s en potentiële kopers. Via mijn eigen pagina op de site van de makelaar kan ik vervolgens precies zien of er een beetje interesse is in mijn optrekje en of er misschien ook al bezichtigingen worden aangevraagd. Nog geen uur nadat de mailing is verstuurd, staan er al twaalf bezichtigingen in de agenda! Vooraf had ik met de makelaar besproken om drie blokjes van twee uur bezichtigingen te doen. Dat zou neerkomen op 24 geïnteresseerden. Lekker overzichtelijk en snel en bovendien zou ik dan niet te pas en te onpas mijn huis moeten verlaten (en aan kant moeten hebben…) om mogelijke kopers een blik te gunnen. Maar na de stormloop binnen het uur vraagt mijn makelaar of ik er bezwaar tegen heb om een extra bezichtigingsblokje van twee uur toe te voegen. Nou heb ik al eens eerder toegegeven dat getallen niet echt mijn ding zijn, maar ik begrijp nog nét genoeg van kansberekening om te bedenken dat dit een prima idee is.

12.000 hits op Funda

Nog voordat mijn appartement daadwerkelijk op Funda verschijnt, zijn de bezichtigingen al ‘uitverkocht’. Erg leuk nu ik in de rol van verkoper zit, maar het maakt ook weer even extra inzichtelijk waarom het toch zo lastig is om zelfs maar een huis te mogen bekíjken. Been there, done that en ik voel, ondanks mijn enorme enthousiasme over de populariteit van mijn appartement, toch een beetje mee met de mensen die nu achter het net vissen. Volgens de statistieken van Funda moeten dat er aardig wat zijn, want in no time zijn de foto’s meer dan 12.000 keer bekeken. Natuurlijk zitten daar waarschijnlijk iets van 11.638 mensen bij die puur uit nieuwsgierigheid klikken, maar toch…

Katten in de kast

Mijn huis is, met dank aan vriendin Rabia, nog nooit zo schoon en netjes geweest als op de dag van de eerste bezichtigingen. Vol vertrouwen laat ik het vanaf hier over aan mijn makelaar en sluit ik de deur achter me. Als ik ruim drie uur later weer terugkom, zie ik alleen aan de verschrikte ogen van mijn katten dat er iets ‘anders dan anders’ is gebeurd. Zij hebben zich de volledige twee uur schuilgehouden in mijn kledingkast, een verstopplek die ze ook bij de resterende bezichtigingen consequent opzoeken. Mijn geruststellende woorden dat het nu even vervelend is, maar ze over een tijdje een supertoffe tuin krijgen als beloning helpen niet echt.

Ilona OerlemansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden