Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ik zorg voor jou: ‘Zonder haar zou het leven niet meer leuk zijn’

mantelzorger-jetty-en-riek.jpg

De een groeit er langzaam in, de ander is het van de een op de andere dag: mantelzorger. Welke invloed heeft dat op jullie relatie, en op jouw persoonlijke situatie? Jetty de Kock (71) zorgt voor haar voormalige buurvrouw Riek (92).

“Ik vind mijn hulp aanbieden vanzelfsprekend, omdat zij ook altijd zo lief voor ons is geweest”

‘Nu is zij degene die wel wat hulp kan gebruiken’

“Onze buren Riek en haar man Walter waren acht jaar lang een soort opa en oma voor onze kinderen. Ook toen wij verhuisden naar ons eigen bedrijf, schoten zij geregeld te hulp. Ze pasten bij drukte op onze kinderen of op onze hond. Riek is inmiddels een weduwe van 92 jaar. Ze is slechtziend, kan moeilijk lopen en heeft hartklachten. Nu is zij degene die wel wat hulp kan gebruiken. Voor mij is het slechts twintig minuten met de auto. Ik vind mijn hulp aanbieden vanzelfsprekend, omdat zij ook altijd zo lief voor ons is geweest. Ik ga mee met bezoekjes aan de dokter of tandarts bijvoorbeeld. En elke week doen we samen haar boodschappen. Die zou ze thuis kunnen laten bezorgen, maar zo is ze er ook even uit. Dat vind ik belangrijk nu ze zo veel alleen is. Inmiddels verzorg ik ook haar tuin in de zomer.”

‘Het geeft me een voldaan gevoel er voor haar te zijn’

“Gelukkig heeft ze ook een buurvrouw die bijspringt, als dat nodig is. Ze zou anders niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar Riek zegt altijd: ‘Ik wil uit dit huis weggedragen worden.’ Ze is nog heel pienter en steunt mij ook veel met een luisterend oor. Ik weet dat naarmate ze ouder wordt, de zorg zal toenemen. Maar dat zien we dan wel weer. Het geeft me een voldaan gevoel er voor haar te zijn. Ik zou het zélf ook heel fijn vinden als mensen mij helpen als ik hulpbehoevend word.”

‘Het is een echte, diepe vriendschap’

“Riek: “Ik ben Jetty ontzettend dankbaar. Het is een prachtig mens! Zonder haar zou het leven niet leuk meer zijn. Mijn kinderen en kleinkinderen wil ik niet zomaar vragen, ze wonen ver weg. Soms voel ik me boos, zo van verdorie, dit lukt ook al niet meer. Die oogziekte maakt veel dingen moeilijker. Gelukkig kan Jetty af en toe haar verhaal bij mij kwijt. Zo kan ik toch nog wat terugdoen. Het is een echte, diepe vriendschap.”

Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen, zodat ze het zorgen daarna weer langer volhouden. Maar als mantelzorgers op vakantie willen, blijkt vervangede zorg vaak maar beperkt beschikbaar, er moet ontzettend veel geregeld worden. Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.

Dit moet anders, vinden Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL, daarom zijn we een petitie gestart waarmee we een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Want juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars. Ben jij het hier helemaal mee eens? Teken dan onze petitie: margriet.nl/mantelzorgpetitie

Tekst: Eva van Dorst
Fotografie: Marloes Bosch

Ook interessant