Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ik zorg voor jou: ‘Tilly is niet meer de vrouw met wie ik getrouwd was, maar nog wél mijn vrouw!

mantelzorger-peter.jpg

De een groeit er langzaam in, de ander is het van de een op de andere dag: mantelzorger. Welke invloed heeft dat op jullie relatie, en op jouw persoonlijke situatie?  Peter van Vegten (73) zorgt al 22 jaar voor zijn dementerende vrouw Tilly (73).

‘Door mijn vertrouwde gezicht is ze nog nooit angstig geweest’

‘Liefde is niet dement’

“Tilly en ik zijn al 55 jaar samen. Ik kan aan haar gezicht zien wat ze wil. Als ze mij ziet, gaan nog steeds haar ogen stralen. Het enige wat ze begrijpt, is aandacht, liefde, aangehaald worden, kusjes geven, van die hele natte. Een paar jaar geleden zei ze nog ‘Peter, Peter’, altijd twee keer. Maar inmiddels ben ik voor haar geen Peter meer, maar haar ‘brok vertrouwen’. Tilly is niet meer de vrouw met wie ik getrouwd was, maar ze is nog wel mijn vrouw. Liefde is niet dement. Al vanaf het begin nam ik het besluit om zelf voor haar te blijven zorgen. In voor- en tegenspoed is mijn motto. Ik ben ervan overtuigd dat als ik Tilly had laten opnemen, ze er al lang niet meer zou zijn geweest.”

‘Het is zwaar en ik kan het niet meer alleen’

“Ik vind een verpleegtehuis geen goed alternatief. Door mijn vertrouwde gezicht is ze nog nooit angstig geweest. Het is zwaar en ik kan het niet meer alleen. Sinds ze niet meer kan lopen, is wassen en aankleden in mijn eentje niet meer te doen. Thuiszorg helpt daarbij. De dagbesteding, waarbij ze drie dagen buitenshuis is, past volgend jaar niet meer in het PGB-budget. Dat betekent dat ik haar alle dagen thuis zal hebben, 24 uur per dag. Ik heb zodoende geen eigen leven meer. Maar het idee dat het mij zal lukken haar zelf te blijven verzorgen, geeft ook wel energie.”

Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen, zodat ze het zorgen daarna weer langer volhouden. Maar als mantelzorgers op vakantie willen, blijkt vervangede zorg vaak maar beperkt beschikbaar, er moet ontzettend veel geregeld worden. Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.

Dit moet anders, vinden Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL, daarom zijn we een petitie gestart waarmee we een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Want juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars. Ben jij het hier helemaal mee eens? Teken dan onze petitie: margriet.nl/mantelzorgpetitie

Tekst: Eva van Dorst
Fotografie: Marloes Bosch

Ook interessant