Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ik zorg voor jou: ‘Ach kind, dit deed ik vroeger altijd bij jou’

mantelzorger-anissa.jpg

De een groeit er langzaam in, de ander is het van de een op de andere dag: mantelzorger. Welke invloed heeft dat op jullie relatie, en op jouw persoonlijke situatie? Anissa Mentink-Lachhab (45) zorgt voor haar moeder Yamina (70).

‘Ik ben dankbaar, maar voel me ook bezwaard dat ik zo veel van haar tijd gebruik’

‘Dan ga je op de automatische piloot, een vanzelfsprekendheid’

“Omdat mama bovenop haar suikerziekte ook een beroerte had gekregen, kwamen mijn ouders dichterbij wonen. Tijdens de verhuizing sloeg het noodlot toe. Twee herseninfarcten maakten mijn moeder plotsklaps volledig hulpbehoevend. Ik moest alles opvangen. Dan ga je op de automatische piloot, een vanzelfsprekendheid. Ik regelde thuiszorg, fysio- en ergotherapie. In het begin was het wel ongemakkelijk. Dan moest ik haar helpen met uitkleden en weer aankleden. Dan zei ze: ‘Ach kind, dit deed ik vroeger altijd bij jou.’ Het zich moeten overgeven, was letterlijk zich een beetje blootgeven.”

‘Ik doe het natuurlijk met heel veel liefde’

“Later voelde ik pas hoe zwaar het was. Ik werd moe, had vaker een knuffel nodig of voelde me boos en verdrietig. Maar ik doe het natuurlijk met heel veel liefde. We hebben mooie resultaten geboekt. Mama loopt weer, weliswaar met een rollator, maar ze kan zelf naar het toilet. Ik heb bewondering voor haar, want ze accepteert haar lot vredig. In haar twinkeloogjes zie ik nog die krachtige vrouw van vroeger. Inmiddels moet ik een beetje leren loslaten en haar de ruimte geven. Ik kom nog steeds veel bij mijn ouders over de vloer. Dan check ik haar voeding, insuline en of mijn vader zichzelf wel goed kleedt en verzorgt. Want ook de zorg om hem is er een beetje bijgekomen. Mijn eigen balans en rol hervinden, daar kom ik nu pas aan toe, na ruim twee jaar.”

‘Ik hoop dat ze ook weer een beetje aan zichzelf gaat leren denken’

Yamina: “Ik was altijd de spil van het gezin, verzorgde iedereen, en nu kon ik niet eens meer mezelf wassen. Anissa heeft die zorg allemaal op zich genomen. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Maar ik voel me ook wel bezwaard, dat ik zo veel van haar tijd gebruik. Zoals alle ritten naar ziekenhuizen en therapie, de kilometers en uren wachten. We maken er altijd wat gezelligs van, zingen en lachen in de auto en mijmeren over vroeger. Samen herinneringen ophalen, zoals Anissa dat noemt. Ik hoop dat ze ook weer een beetje aan zichzelf gaat leren denken.”

Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen, zodat ze het zorgen daarna weer langer volhouden. Maar als mantelzorgers op vakantie willen, blijkt vervangede zorg vaak maar beperkt beschikbaar, er moet ontzettend veel geregeld worden. Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.

Dit moet anders, vinden Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL, daarom zijn we een petitie gestart waarmee we een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Want juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars. Ben jij het hier helemaal mee eens? Teken dan onze petitie: margriet.nl/mantelzorgpetitie

Tekst: Eva van Dorst
Fotografie: Marloes Bosch

Ook interessant