null Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte en Astrid Timmer.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte en Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Ik zat vaak in elkaar gedoken, zodat ik minder opviel. Ik had niet door hoe leuk ik er toen eigenlijk uitzag’

Regina van Amson (69, geboren in Suriname) schreef het boek Sterker uit je burn-out en is spreker.

“Slungelachtig, zo kan ik mezelf het best omschrijven als kind en jongvolwassene. Ik was graatmager, echt een lat. Ik kom uit een Surinaamse familie en ben altijd opgevoed met het oog op de buitenwereld: wat anderen van ons zouden denken en vinden. In mijn jeugd was ik vaak ziek en daardoor ontwikkelde ik me lichamelijk moeizaam. Binnen mijn cultuur waren vrouwelijke rondingen de norm: borsten, billen, heupen. Hoe ronder, hoe vrouwelijker. Dat had ik allemaal niet. Mijn zus wel en helaas werden we vaak met elkaar vergeleken. Door alle ondoordachte opmerkingen en goedbedoelde adviezen kreeg ik een minderwaardigheidscomplex. Ik moest maar meer eten, kreeg ik te horen. Ik dronk liters volle melk en vla, waar ik kotsmisselijk van werd, maar ik bleef dun. Mijn verlegenheid en onzekere gevoelens werden alleen maar erger.”

null Beeld

Ik cijferde mezelf weg

“Ik was niet happy en zat vaak in elkaar gedoken, zodat ik minder opviel. Ik maakte mezelf letterlijk klein. Ik weet nog dat ik ergens in de jaren zeventig op een feestje stond. Ik droeg een broek met wijde pijpen en iemand vroeg: ‘Wie is die jongen?’ omdat ik zo plat en recht was. Vreselijk, ik kon wel door de grond zakken. Ik had niet door hoe leuk ik er toen eigenlijk uitzag. Als iemand naar mij keek, kreeg ik knikkende knieën en stramme benen.”

“In mijn gedrag was ik ook onzeker en dienstbaar. Altijd stond ik voor anderen klaar, mezelf en mijn behoeften cijferde ik weg. Ik was kampioen in het pleasen. Dat veranderde pas toen ik op mijn 58ste een burn-out kreeg. Daar kwam ik sterker en zelfbewuster uit, ik besefte dat ik er mocht zijn. Achteraf denk ik dat ik die onzekere fase nodig had om te worden wie ik ben: mezelf.”

null Beeld

Nu geloof ik de complimenten

“Ik voel me gelukkiger dan ooit en het kan me niet meer schelen wat anderen van mij vinden. Nog steeds ben ik slank gebouwd, al heb ik inmiddels wel een buikje. Ik sport veel en doe graag aan yoga, ook ren ik rond met mijn kleinzoon. Vaak word ik tien jaar jonger geschat. Als ik vroeger een compliment kreeg over mijn uiterlijk voelde dat onwerkelijk, nu weet ik het te waarderen en geloof ik het. Ik ben blij met wie ik in de spiegel zie, terwijl ik vroeger zelfs mijn voeten niet mooi vond.”

Anne BroekmanMarloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Wilma Scholte en Astrid Timmer.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden