null Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

‘Ik wil nog veel boeken schrijven. Dat vult mijn hart met blijdschap’

Gertrude Klinkhamer (74), auteur, wil graag nog veel boeken schrijven. En ze wil zich vooral persoonlijk blijven ontwikkelen.

“Toen ik met pensioen ging, viel ik in een gat. Mensen van mijn generatie hebben altijd veel gewerkt. Ik ook. Ik was onder meer zakelijk directeur van het Leids museum Naturalis, geschiedenisdocent en coach. Mijn werk gaf me zingeving en voldoening, waar moest ik dat nu opnieuw vinden? Om me heen gingen vriendinnen op kleinkinderen passen, maar die heb ik niet. Het Grote Niets begon. Die periode duurde echt wel een tijdje. Tot ik vrijwilligerswerk ging doen – onder meer als humanistisch uitvaartbegeleider – én, naar aanleiding van de tentoonstelling Mooi oud een briefwisseling met een vriendin startte over hoe het voelde om ouder te worden. Onze correspondentie is later als boek uitgeven. Ik gaf mijn leven weer invulling. En ook nog eens op een heel prettige manier, waar ik al mijn gedachten en hersenspinsels in kwijt kon.”

null Beeld

Bij de tijd

“Naarmate ik ouder word, heb ik minder toekomstplannen en al helemáál geen bucketlist. Ik merk dat ik anders ben dan toen ik een vijftiger was: minder fel en ik sta makkelijker in relaties. De afgelopen zeventien jaar ben ik samen met dezelfde man. Zo lang was ik nog niet eerder met iemand samen, maar het voelt heel goed. Voor mijn gezondheid bouw ik bewust tijd in: ik loop een keer per week hard, ga een keer per week buiten de deur fitnessen en wandel dagelijks. Bovendien doe ik elke ochtend mee met Nederland in beweging. Ook zit ik in een filosofie- en schrijfgroep, dat houdt me bij de tijd. Lichamelijk en geestelijk fit blijven is een belangrijk onderdeel van wie ik ben. Maar ik merk wel al dat het terugloopt; ik ben sneller moe, mijn dagen zijn minder gevuld. Mijn wereld wordt kleiner, niet alleen doordat ik zelf minder kan, maar ook doordat er vrienden zijn overleden.”

Het juiste tijdstip

“Wat me heel gelukkig maakt is schrijven. Dat wil ik zeker de komende jaren blijven doen. Mijn laatste boek, Slotakte. Geschiedenis van mijn dood, is een roman over iemand die haar eigen dood kiest; een onderwerp waar ik, mede door mijn werk als uitvaartbegeleider en het overlijden van mijn eigen moeder, veel over heb nagedacht. Stel dat ik in de toekomst dementie krijg of dat de ouderdomsziekten zich opstapelen, dan wil ik de keuze hebben om er zelf een einde aan te maken. Het middel heb ik al in huis. De filosoof Nietzsche zei: ‘Sterven moet je leren. Dan weet je ook wanneer het juiste tijdstip is gekomen.’ Als mijn lijf en geest nog maar weinig kunnen, lijkt het me tijd om te gaan. Niet dat ik mijn leven zo zie over tien jaar, hoor. Ik geniet nog van alles wat ik kan en wil nog veel boeken schrijven. Dat vult mijn hart met blijdschap.”

Els MeyerFotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden