Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

“Ik wil niet op mijn kleinkind passen”

babymoederhand-jpg.jpg

Aafke (57): “Mijn eerste kleinkind is op komst. Ik ben natuurlijk vol trots maar nu verwacht mijn dochter dat ik elke week een dag op ga passen. Dit wil ik niet. Ik wil niet minder werken maar ik weet zeker dat mijn dochter dit niet zal begrijpen.

Toen mijn dochter vertelde dat ze zwanger is, was ik helemaal ondersteboven. Dit had ik nog niet verwacht. Natuurlijk ben ik ontzettend blij. Ik wilde al een tijd oma worden. Het lijkt me geweldig om een kleinkind te hebben. Ondertussen is mijn dochter 7 maanden zwanger. Het komt dus al dichterbij. Afgelopen week liepen we samen door de stad. We hadden het over de baby en over hoe alles zou gaan. Ik vroeg haar hoe afwisselend ze thuis zouden blijven voor de baby. Toen zei ze: “Ik ben twee dagen thuis, Jan (haar man) 1 dag, m’n schoonmoeder past op vrijdag op en jij hebt 1191138_silhouette_pose_35natuurlijk ook een dag”. Even dacht ik dat ik haar niet goed had gehoord. Ik had helemaal niet aangegeven op te willen passen. Mijn dochter gaat hier gewoon vanuit. Op dat moment zelf was ik zo beduusd dat ik er niets over heb gezegd. Maar nu gaat het steeds meer aan me knagen, ik wil het eigenlijk niet.

Ik snap wel, aan de ene kant, dat mijn dochter er van uit is gegaan dat ik zou oppassen. Haar schoonmoeder doet het en bij al haar vriendinnen passen ook moeders en schoonmoeders 1 dag in de week op. Het lijkt wel alsof het normaal is geworden dat je op je kleinkind past. Natuurlijk wil ik af en toe graag oppassen, dat lijkt me heerlijk. Maar om nou 1 vaste dag per week te hebben, vind ik niks. Ik wil niet minder werken. Het werk wat ik doe vind ik leuk. Te leuk zelfs om minder te gaan werken. Ik werk nu 3.5 dagen per week. Precies genoeg vind ik. Zo heb ik genoeg tijd voor het huishouden, kan ik elke week een keer gaan zwemmen en kom ik ook tot rust. Ik vind het dus perfect zo.

Mijn dochter zal het niet begrijpen. Daarom heb ik er nog niks over gezegd. Zij vindt het normaal dat ik 1 dag per week op ga passen. Ook weet ik bijna zeker dat haar schoonouders het raar zullen vinden. Ik kan het al niet zo goed met hen vinden, ze zullen zich vast een betere opa en oma voelen en dit laten merken. Ik wil niet dat mijn dochter denkt dat ik egoïstisch ben. Maar het was toch hun keuze om zwanger te raken? Ik, als oma, hoef dan toch niet 1 dag op te geven voor de baby?”

Ook interessant