null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om van weinig geld te moeten rondkomen’

Ria Bonfrer (70) zet zich al jaren in als vrijwilliger voor de Voedselbank in Haarlem. Ria en alle andere vrijwilligers van de Nederlandse voedselbank zijn de helden van Dolly Dot Esther Oosterbeek.

Esther: “Het is heel schrijnend dat deze organisatie nodig is in een welvarend land als Nederland. Als visagiste van René Froger, ambassadeur van de Voedselbank, heb ik van dichtbij mogen meemaken hoe hard deze vrijwilligers zich inzetten om al die mensen die zwaar onder de standaard leven in voedsel tegemoet te komen.”

Mooi initiatief

“Zeventien jaar geleden viel mijn oog op een artikel in de krant, waarin stond dat er een voedselbank in Haarlem werd opgericht. Al langer deed ik vrijwilligerswerk op het secretariaat van een kerk en ik wilde graag iets anders gaan doen. Dit initiatief paste goed bij mij, ik weet uit eigen ervaring hoe het is om van weinig geld te moeten rondkomen; zelf leefde ik jarenlang van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
We begonnen destijds met het helpen van dertig klanten. Momenteel zijn dat er honderdzestig. Er zijn ook klanten met kleine kinderen. Zo was er laatst een vrouw met vier kinderen, de jongste was anderhalf jaar. Dan schrik je wel even. Sommige klanten schamen zich in het begin om bij ons te komen. Het gebeurt weleens dat ze de eerste keer niet komen opdagen, omdat ze niet durven te komen. Dan bellen wij hen op en proberen we de drempel te verlagen zodat ze toch komen.”

null Beeld

Hecht en gezellig team

“Buitenstaanders denken misschien dat het heel serieus is bij ons, maar er wordt juist veel gelachen. Met de vrijwilligers onderling zijn we een hecht en gezellig team. En sommige klanten die hier al langer komen, kennen elkaar inmiddels beter en staan ook samen te kletsen en te lachen als ze wachten op hun beurt. De voedselbank heeft dus ook een sociale functie. Het is fijn om anderen te kunnen helpen, dit werk geeft me veel voldoening. Zolang ik dit lichamelijk aankan, blijf ik het met veel plezier doen.”

Anne Broekman en Nicole Gabriëls.Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden