MT41 M41 Relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik was óók de hele dag bezig, maar dat zag Eva niet. Ik werd er niet voor betaald en niet om gewaardeerd’

Kostwinner Eva (60) verweet Patrick (59) te weinig te doen om aan het werk te komen. Nu ze zijn ­gescheiden, wil ­Patrick haar weer terug.

MT41 M41 Relatie redden Beeld

Eva

“Ik weet nog goed waarom ik wilde scheiden, maar het gekke is dat ik Patrick toch ook mis. Dat je altijd alleen thuiskomt in een leeg huis. Dat je alleen moet koken, dat doe ik trouwens zelden, en alleen eten. Als ik zeg dat ik het daar moeilijk mee heb, is de reactie vaak: je wilde zelf toch die scheiding. Maar Patrick en ik hebben ook goede tijden gehad. De jaren dat de kinderen klein waren hadden we het fijn, al begon het steeds moeilijker te worden. Ik kreeg een andere baan, waardoor ik meer ging verdienen, maar ook langere dagen maakte.”

Kostwinner

“Patrick was vastgelopen op zijn werk en kon afvloeien via een gunstige regeling. We besloten dat hij voorlopig thuis zou blijven voor de kinderen en dat ik kostwinner zou worden. Dat vond ik vaak ook moeilijk, omdat ik de kinderen minder zag. En Patrick had er moeite mee dat ik het geld binnenbracht. Hij ging benadrukken dat ik van hem de kans kreeg om carrière te maken en dat hij daarom zijn ambities had opgegeven. Terwijl hij, ook toen de kinderen groter werden, geen enkel initiatief toonde om weer aan het werk te gaan.”

Kwetsend gedrag

“De kinderen hadden hem inmiddels minder nodig en aan het huishouden heeft hij nooit aandacht besteed, daar hadden we een hulp voor. Dus hij ging sporten en vage cursussen volgen. Geleidelijk aan begon mij dat te storen en begon ik ­erover dat hij best weer een baan kon zoeken, zodat ik minder zou kunnen werken. Patrick verdroeg dat niet en begon zich ook in het openbaar steeds kwetsender naar mij te ­gedragen. Als er vrienden bij ons waren, ­negeerde hij mij en besteedde alleen aan hen aandacht. Hij zette mij weg als iemand die ­altijd wat te zeuren had en met wie weinig plezier te beleven was.”

Geen vetpot

“Hij ging makkelijk om met het geld dat ik verdiende, deed zonder overleg allerlei aankopen. Daar kregen we dan ruzie over, omdat hij me ervan beschuldigde dat ik hem als een soort werknemer beschouwde en geen waardering had voor zijn inzet voor het gezin. Vanwege de kinderen ben ik lang doorgegaan, maar er was al tijden geen liefde meer tussen ons, toen ik uiteindelijk besloot dat ik bij hem weg wilde. En nu wil hij terug. Waarschijnlijk valt het leven alleen hem tegen. Hij heeft wat inkomen van onduidelijke klussen en leeft verder vooral van de alimentatie die ik moet betalen, maar dat is geen vetpot. Dus wat zijn de ­redenen dat hij nu plotseling zijn best wil doen voor onze relatie? Is dat niet vooral omdat hij zijn makkelijke leventje mist?”

MT41 M41 Relatie redden Beeld

Patrick

“Het is niet zo dat ik plotseling terug wil. Ik heb die hele scheiding nooit zien zitten en heb dat ook duidelijk tegen Eva gezegd, elke keer als ze zei dat ze zich niet gelukkig voelde in onze relatie. Daarbij lag het altijd aan mij. Zij werkte hard en ik profiteerde ­alleen maar van haar. Het kwam haar goed uit, toen ze dat aanbod kreeg voor een leidinggevende functie die meer dan fulltime was, dat ik thuisbleef en de kinderen opving. Voor haar was die carrière belangrijk, maar vanaf het moment dat ik niet meer werkte, begon ze daarover steken onder water te geven: dat ik het maar makkelijk had.”

Nuttige dingen

“Vanaf het moment dat de kinderen naar school ­gingen begon ze erover dat ik meer in het huishouden moest doen of anders een part­timebaan moest zoeken. Terwijl je maar een paar uur hebt, tussen het halen en brengen van kinderen, om te doen wat ook moet ­gebeuren, zoals opruimen, boodschappen doen, koken. Als ik na schooltijd met ouders van vriendjes van de kinderen naar het bos of de speeltuin ging, gaf Eva me het gevoel dat ik in die tijd eigenlijk andere, nuttige dingen had moeten doen. Het leek alsof ze jaloers was op mij, omdat zij in haar ogen veel drukker was dan ik. Terwijl ik ook de hele dag bezig was, maar daar natuurlijk niet voor ­betaald werd en niet gewaardeerd.”

Ik kon gaan

“Toen de kinderen op de middelbare school zaten, ben ik voor mezelf begonnen met advieswerk. Doordat ik er lang uit was geweest, was ik veel van mijn oude contacten kwijt. Omdat het ook bij pubers belangrijk is dat je tijd steekt in hun begeleiding, is het niet echt gelukt om mijn bedrijfje goed op te zetten. Toen de kinderen uit huis gingen, was ik niet meer nodig in haar ogen en kon ik gaan. Dat doet pijn. Het liefst had ze ook nog geweigerd om alimen­tatie te betalen, maar daar is ze de komende jaren toe verplicht, tenzij ik een baan vind waarmee ik voldoende verdien. Die kans is helaas niet groot nadat ik er zo veel jaren uit ben geweest.”

Intact

“Wat ze me daarbij verwijt is dat ik de kinderen naar me toe trek en tegen haar opzet. Ik heb een goede band met de kinderen. Ik was degene die er altijd voor ze was. Maar ik heb nooit negatief tegen hen over hun moeder gepraat. Voor de kinderen is het echter ook onbegrijpelijk waarom Eva deze beslissing heeft genomen. Voor mezelf maar vooral voor hen zou ik het fijn vinden als ons gezin weer ­intact zou zijn. En aan Eva wil ik vragen: ‘Ben je nu dan zo veel gelukkiger?’”

MT41 M41 Relatie redden Beeld

Therapie

Ooit hebben Eva en Patrick van elkaar gehouden en voor elkaar gekozen. Bij Patrick, maar ook bij Eva is er nu twijfel of de scheiding moet worden doorgezet. Ik ga met hen terug naar de begintijd van hun relatie en vraag wat hen aantrok in de ander. Soms zijn juist de dingen waar je op viel, dingen die je later probeert te veranderen omdat je er ­inmiddels moeite mee hebt. Bij Eva en Patrick is dit ook het geval. Eva voelde zich aangetrokken tot Patricks vermogen om te genieten van het leven. Zelf is ze opgevoed vanuit de waarde dat je moet woekeren met je talenten en zo veel mogelijk moet bereiken. Voor ­plezier en genieten was er minder ruimte. Patrick vond haar intelligentie en doorzettingsvermogen bewonderenswaardig en aantrekkelijk. Hij genoot van gesprekken met haar en van haar inzicht en analytisch vermogen.

Deze aantrekkelijke kanten bleken ­geleidelijk aan juist ook valkuilen. Voor Patrick werd het moeilijk dat Eva steeds kritischer werd naar hem en weinig waardering had voor de manier waarop hij zijn leven als ‘huisman’ invulde. Ze kreeg steeds meer het gevoel dat ze niet op hem kon steunen en dat zij voor alle moeilijke zaken in hun gezin de verantwoordelijkheid moest nemen. Ze had behoefte aan meer steun en waardering en voelde zich gekwetst door de manier waarop Patrick haar leek te zien: als ­iemand die altijd wat te zeuren had en met wie weinig plezier, laat staan ­romantiek, te beleven viel.

Patrick had eveneens behoefte aan waardering voor zijn zorgtaken in hun gezin. Hij kreeg steeds meer het gevoel dat Eva die helemaal niet zag en dat ze hem in zekere zin minachtte, omdat hij maatschappelijk niet actief was en geen inkomen binnenbracht. Hij ervoer de relatie daardoor niet meer als gelijkwaardig en vanuit zijn onzekerheid en gekwetstheid daarover ging hij zich juist op een vaak arrogante, superieure ­manier gedragen.

Door te onderzoeken waardoor hun ­liefde beschadigd was geraakt en welke teleurstellingen in hun verwachtingen ervoor hadden gezorgd dat ze elkaar kwijtraakten, ontstond er meer begrip. De mogelijkheid om elkaar terug te ­vinden vanuit positieve in plaats van praktische overwegingen, leek weer haalbaar.

Eva en Patrick hebben elkaar langzaam terugveroverd. Ze zijn begonnen met samen wandelen, af en toe samen eten of naar de film gaan. Ze ervoeren het als een soort nieuwe kennismaking, een verkenning van wie de ander ook weer was. Er volgde een nacht slapen, en daarna een vakantie samen. Tijdens al die behoedzame terreinverkenningen werd er veel gepraat.

Inmiddels wonen ze weer samen.

Tijdens ons eerste gesprek, dat vooral ging over alles wat er mis was in de ­relatie, had ik dat eerlijk gezegd niet ­verwacht.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden