MT50 M50 voetbalmoeders Beeld Ester Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.
Beeld Ester Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.

PREMIUM

‘Ik vond het lastig om hem op zo’n jonge leeftijd al los te laten’

Ze weet heus dat ze het beter niet kan doen, maar Kitty Klaassen (61) kan het niet laten: op sociale media lezen wat mensen allemaal schrijven over haar zoon en middenvelder Davy (29).

Liefde voor de bal

“Davy is mijn eerste kind, dus ik had geen idee wat normaal was. In mijn ogen was hij vrij rustig, maar als ik nu filmpjes terugkijk, denk ik: jeetje, wat was hij energiek! Hij was tweeënhalf toen hij een broertje en zusje tegelijk kreeg: een tweeling. Dat was vreemd voor hem, maar hij is nooit jaloers geweest. Zijn grote liefde was de bal, toen al. Mijn man zat op voetbal en op zondag nam ik Davy vaak mee naar trainingen. Rond zijn zesde mocht hij meetrainen bij dezelfde club en bleek hij al uitstekend te kunnen schieten.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Eigen keuze

“Op de lagere school werd Davy gescout door Ajax. Ik vond dat heel spannend. Hij was heel verlegen, dus ik wist niet of hij het wel zou gaan redden. De eerste paar trainingen waren een beetje aftasten, maar op een gegeven moment raakte hij zó gewend aan de andere jongens en het spel, dat hij er vanzelf schik in kreeg. Ik heb hem nooit gepusht om iets te bereiken, het was altijd allemaal zijn eigen keuze. Hij heeft het helemaal zelf gedaan.”

Reddende engel

“We hebben het altijd belangrijk gevonden dat alle drie onze kinderen evenveel aandacht kregen. Dat was in het begin zoeken, want op de lagere school moesten we Davy zelf naar alle trainingen van Ajax brengen en ook weer ophalen. Onze andere zoon voetbalt ook en onze dochter softbalde, dus dat was best een puzzel. We hebben enorm geluk gehad met mijn schoonvader die toen net weduwnaar was en Davy overal naartoe bracht. Hij is onze reddende engel geweest.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Speler van het jaar

“Tijdens de jeugdopleiding van Ajax had Davy al regelmatig een paar dagen of een week een toernooi, vaak in het buitenland. Ik vond het lastig om hem op zo’n jonge leeftijd al los te laten. Je had in die tijd nog geen mobiele telefoon, dus ik wist ook niet echt hoe het met hem ging. Maar na een tijdje maakte ik me geen zorgen meer. Hij werd altijd wel talent of speler van het jaar, luisterde altijd en deed wat van hem werd verwacht. Gewoon een ideale jongen, haha.”

De moeder van…

“Het was even wennen toen Davy op zijn achttiende zijn eerste grote wedstrijd bij Ajax had gespeeld. Ineens hadden allerlei mensen het over hem: ‘Hé, ik heb je zoon op tv gezien!’ Inmiddels ben ik aan de aandacht gewend, maar ik vind het nog steeds raar als ik mensen hoor zeggen: ‘Ik ken de moeder van Davy.’ Dan denk ik: doe maar normaal, hij is een gewone jongen die toevallig voetballer is.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Sociale media

“Iedereen heeft een andere mening en dat mag, maar ik vind het moeilijk als mensen op Twitter of Facebook persoonlijke kritiek op Davy uiten. Als hij niet goed heeft gespeeld, dan weten wij dat ook wel. Maar soms gaan ze ineens lelijke dingen zeggen over dat hij niet veel haar meer heeft. Het liefst zou ik dan reageren, maar dat wordt meteen door de media overgenomen. Mijn man zegt: ‘Je moet het niet lezen,’ maar ik wil toch weten wat mensen over mijn kind schrijven.”

Qatar

“Mijn man is een echte Ajacied, die gaat naar alle wedstrijden. Ik ga alleen mee als Davy speelt. Met het WK is het de bedoeling dat we vier weken naar Qatar gaan. Ook al heeft hij het dan zó druk dat we hem niet veel live zullen zien, het voelt fijn om fysiek in de buurt te zijn. En we appen altijd veel, ook tijdens zo’n toernooi.”

Fleur BaxmeierEster Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden