Margriet logo
Header Relatie therapie nov22 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik vind het verschrikkelijk dat de kinderen niet samen kerst willen vieren’

Merel (27) en Stijn (30), de dochter en zoon van Ingrid (58) en Joost (62) willen geen contact meer met elkaar. Ingrid wil alles doen om dat te veranderen. Joost is het daar niet mee eens.

MT53 M53 Relatie redden Beeld

Ingrid

“Ik vond kerst altijd een heerlijke tijd en verheugde me er enorm op. Het is een feest dat je moet vieren met je (klein)kinderen. Alleen lukt dat nu al een paar jaar niet. Merel en Stijn hebben altijd een moeizame relatie gehad. Ze zijn totaal verschillend. Stijn is een rustige jongen die overal goed in is. Hij leerde makkelijk, is goed in sport, leuk om te zien en kan met iedereen opschieten. Behalve met zijn zus. Merel heeft altijd enorm tegen hem opgekeken. Ze was jaloers op hem, dacht dat wij meer van hem hielden dan van haar. Hij was de briljante zoon op wie we trots waren, volgens haar, terwijl ze aannam dat we in haar teleurgesteld waren. Dat was niet zo. Natuurlijk hielden we evenveel van haar. We probeerden haar ook altijd duidelijk te maken dat het niet gaat om je prestaties, maar om wie je bent. Ik probeerde haar zo veel mogelijk te helpen met huiswerk, want het kwam haar allemaal minder makkelijk aanwaaien. Ze wilde per se naar het vwo, net als haar broer, maar dat lukte niet. Met hangen en wurgen en twee keer eindexamen doen heeft ze de havo afgemaakt. Ze is een gevoelig en onzeker meisje. Daardoor kan ze ook behoorlijk heftig reageren. Ze heeft periodes gehad dat ze heel slecht in haar vel zat. Ze vond zichzelf toen dik en lelijk en had het gevoel dat anderen dat ook vonden en niets met haar te maken wilden hebben.”

Geen contact meer

“Stijn kon moeilijk met die buien van haar omgaan. Hij trok zich dan terug in zijn kamer. Zij zocht hem daar vervolgens vaak weer op, wat hij irritant vond. Toen hij uit huis ging om te studeren, leek het wat beter te gaan. Totdat Merel een relatie kreeg met een van zijn vrienden. Daardoor trok ze op met dezelfde groep waar hij mee omging en dat botste geregeld. Toen ze vervolgens iets had gehad met een andere jongen en haar vriend het uitmaakte, wilde ze dat Stijn partij voor haar koos. Dat deed hij niet, dus dat werd weer een heel drama.”

“Verder was er nog gedoe over geld. Merel komt altijd geld tekort. Joost had haar gewaarschuwd dat ze niet kon verwachten dat wij steeds zouden bijspringen. Toen heeft ze geld geleend van Stijn en hem niet binnen de afgesproken termijn terugbetaald. Dat was voor hem de druppel. Hij heeft toen gezegd dat hij geen contact meer met haar wilde. Sindsdien weigeren ze naar ons toe te komen als de ander er is. Ik vind dat verschrikkelijk en wil dit met hen oplossen. We moeten toch samen kerst kunnen vieren?”

MT53 M53 Relatie redden Beeld

Joost

“Dat gaat niet lukken. Niet voor kerst en ook niet daarna. Ik heb Ingrid honderd keer verteld dat zij dit niet kan forceren. Onze kinderen zijn volwassen en je kunt hen niet dwingen om tegen hun zin bij ons aan het kerstdiner te zitten. Nog los van het feit dat de sfeer om te snijden zou zijn als ze dat wel zouden doen voor haar. Ingrid vindt dat zij en ik een gezamenlijk gesprek moeten hebben met de kinderen. En als ze dat niet willen, moet ik alleen met ze gaan praten en hun uitleggen wat ze hun moeder aandoen. Ingrid weet dat ze zelf in zo’n gesprek te emotioneel wordt, dat is al vaker gebeurd en dat irriteert de kinderen helemaal.”

Steeds meer afstand

“Maar ik ga dat gesprek niet aan. Niet met haar samen en niet alleen. Wij hebben daar geregeld woorden over. Ingrid neemt mij kwalijk dat ik niet begrijp hoe verdrietig dit voor haar is. Ik begrijp dat heel goed. Ik zou het zelf ook graag anders willen, maar dat gaat nu even niet. Ik denk dat het op den duur vanzelf wel weer goed komt. Volgens Ingrid is dat niet zo. Hoe langer dit duurt, hoe meer die twee van elkaar vervreemden, zegt zij. Zij ziet het als onze taak, als ouders, om dit op te lossen. Het gevolg daarvan is dat vooral Stijn steeds meer afstand neemt van ons. Hij neemt het zijn moeder kwalijk dat ze zijn besluit niet respecteert. Volgens hem heeft Ingrid Merel nooit op haar gedrag aangesproken en heeft dat ertoe geleid dat ze altijd weer vastloopt in haar relaties en op haar werk.”

“Wat hij Ingrid ook kwalijk neemt, is dat zij het geld voor de lening die Merel bij hem had aan haar heeft overgemaakt, zodat Merel die hem kon terugbetalen. Ik wist dat ook niet. Merel heeft dat met haar moeder geregeld, omdat ze het geld zelf niet had, maar heeft hier vervolgens haar mond niet over kunnen houden tegenover Stijn. Het is het zoveelste voorbeeld dat Ingrid Merel voortdurend in bescherming neemt. Ik ben het met Stijn eens dat ze Merel daar niet mee helpt, maar ik heb het opgegeven om daarover met haar in discussie te gaan. Ik heb Ingrid gezegd dat ze zich erop moet instellen dat we dit jaar met z’n tweeën aan het kerstdiner zitten. Voor Ingrid is dat een ramp. Ze is altijd meer moeder dan echtgenote geweest, dus mijn aanwezigheid maakt het gemis van de kinderen niet goed. Misschien dat Stijn en Merel los van elkaar even binnen komen waaien. Maar ze hebben duidelijk gemaakt dat ze kerst niet bij ons komen vieren, dus daar ga ik dan van uit.”

MT53 M53 Relatie redden Beeld

Therapie

De vraag van Ingrid was oorspronkelijk of ik niet kon bemiddelen tussen haar kinderen. Ik heb haar uitgelegd dat ik zoiets alleen zou kunnen als de kinderen daar zelf behoefte aan zouden hebben. Op de vraag van hun moeder om met mij contact te hebben weigerde Stijn heel beslist en Merel was evenmin enthousiast.

Vervolgens maakte Ingrid een afspraak bij mij samen met Joost, in de hoop dat ik hem zou kunnen uitleggen hoe belangrijk het was voor haar én voor de kinderen zelf om samen kerst te vieren. Ze hoopte dat ik Joost kon overhalen om dit met de kinderen te bespreken.

Hoop op goede band

Ik begrijp Ingrid wel. Als moeder hoop je dat je kinderen en later je kleinkinderen een goede band hebben met elkaar. Familie is belangrijk. Het zijn de mensen voor wie je niet hebt gekozen, maar met wie je dezelfde geschiedenis deelt, aan wie je loyaal bent en die er dus voor je zijn, als je ze nodig hebt. Zelfs als je - niet alleen als kind, maar ook als volwassene - ruzies hebt uitgevochten, is die band er. Als hij definitief wordt verbroken blijft dat altijd pijnlijk, met name met feesten als kerst. Via alle media wordt ons immers voorgehouden dat je kerst met z’n allen in goede harmonie viert. Het versierde huis en het lekkere eten vormen het decor voor dit vreedzame feest. Helaas is de realiteit soms anders. Rondom gedwongen gezelligheid ontstaan vaak spanningen.

Ik begrijp het verlangen van Ingrid, maar ben het ook eens met de vader dat je volwassen kinderen niet kunt dwingen om elkaar aardig te vinden. Merel en Stijn moeten hun meningsverschillen zelf oplossen. Als Ingrid daar als bemiddelaar tussen gaat zitten is de kans groot dat beiden niet alleen boos zijn op elkaar, maar ook op háár. Op die manier zal het conflict tussen hun kinderen niet kunnen worden opgelost. Dat kan alleen als Merel en Stijn zelf die noodzaak voelen. Dat dit moeilijk is voor hun ouders weten ze wel. Dat hoeft Ingrid niet nog eens uit te leggen.

Meer verbinding

Waar ik hen hopelijk wél mee kan helpen, is voorkomen dat dit conflict zorgt voor verwijdering tussen Ingrid en Joost als ouders. Ik hoorde de opmerking van Joost dat zijn aanwezigheid kennelijk minder belangrijk is dan die van de kinderen. Ook hoor ik de behoefte van Ingrid om te worden begrepen in de complexe gevoelens die het gevolg zijn van de ruzie van haar kinderen. Behalve dat het haar verdrietig maakt, voelt het voor haar als falen in haar opvoeding en ziet ze het als haar verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Ze besluiten om nog een keer tegen haar kinderen te zeggen dat ze van harte welkom zijn, maar eraan toe te voegen dat ze zich niet verplicht moeten voelen om te komen.

Door de ouders te helpen hun gevoelens en gedachten rond deze kerst uit te spreken naar elkaar, voelen ze meer verbinding. Daardoor voelt het (een klein beetje) minder schrijnend om zonder kinderen kerst te vieren.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden