MT33 M33 Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik vertelde mijn vriendin dat haar man vreemdging en nu is onze vriendschap voorbij’

Hun dierbare vriendschap lijkt definitief voorbij nu Silvia haar vriendin heeft verteld dat haar man een grote flirt is en hand in hand is gezien met een ander.

“Ik kom haar nog geregeld tegen. Natuurlijk: we wonen in hetzelfde dorp. Maar als Sarah en ik elkaar nu zien, kan er niet meer dan een knikje af bij haar. Ze zal nooit meer stilstaan voor een praatje en een hartelijke knuffel, zoals vroeger altijd het geval was. Onze vriendschap lijkt definitief voorbij. ­Ergens kan ik het nog steeds niet geloven. Dat ze me zo laat stikken nadat ik de moed had om eerlijk te zijn tegen haar, ik vind het onbegrijpelijk. Maar ik heb een heel wijze les geleerd: bemoei je nooit met het huwelijk van een vriendin.”

Vriendschap voor het leven

“Sarah en ik leerden elkaar kennen via onze kinderen. Kletsen op het schoolplein werd samen koffiedrinken en in de loop van de jaren werden we goede vriendinnen. Het leuke was dat ook onze kinderen en mannen elkaar graag mochten. We kwamen veelvuldig bij elkaar over de vloer en ’s zomers waren we soms wekelijks aan het barbecueën. Reuze gezellig, een vriendschap voor het leven dacht ik. Want ook toen de kinderen groot waren, bleven Sarah en ik elkaar opzoeken. We zijn zelfs een keer met z’n tweeën naar Ibiza geweest. Zij was toen overspannen en moest er echt even uit.”

“Tijdens die reis had ik al moeten leren dat wij overal over konden praten, behalve over haar echt­genoot. Begrijp me goed, ik heb Joost altijd graag gemogen. Dat kan ook haast niet anders, hij is een innemende en charmante man. Maar het viel mij altijd al op dat Sarah er in haar gezin alleen voorstond. Joost bracht veruit het meeste geld binnen en hij leek te vinden dat dit hem het recht gaf om voor de rest achterover te leunen. Sarah draaide naast haar parttimebaan overal voor op, qua kinderen en het huishouden. Mijn man en ik hebben dat altijd heel anders gedaan, bij ons zijn de taken eerlijk verdeeld. Tijdens onze ­vakantie liet ik een paar keer doorschemeren dat Joost zijn handen weleens uit de mouwen mocht ­steken. Maar dat wuifde Sarah weg, Joost leek heilig voor haar. Toen liet ik het zo. Wat ging het mij ook aan?”

Mijn man had hem gezien

“Twee jaar geleden gedroeg mijn man zich eigenaardig toen hij uit zijn werk kwam. Er was iets wat hem van slag had gemaakt. Na lang aandringen bekende hij dat hij Joost had gezien met een andere vrouw. Ze liepen samen door een park, in een andere stad. Hand in hand. Ik schrok, toch poetste ik het eerst weg. ‘Joh, dit was vast een dolletje,’ zei ik. Maar volgens mijn man was het echt foute boel. Vroeger tenniste hij met Joost, maar daar was hij mee gestopt. Pas nu vertelde hij dat dat vooral kwam omdat hij Joost zo flirterig vond. Hij had al het idee gekregen dat zijn vriend weleens naast de pot pieste. Mij had hij er indertijd niet mee willen belasten, omdat het alleen vermoedens waren. Maar nu had hij Joost zelfs zien kussen en kon hij er niet meer omheen.”

“Ik wist niet wat ik hoorde. Natuurlijk, Joost was een flirt, maar ook erg gek op Sarah. Tenminste, die ­indruk had ik altijd. Wat moesten we nu? ‘Niets,’ zei mijn man meteen. Ja, natuurlijk was dit pijnlijk, maar nee, dit moest ik vooral niet aan Sarah vertellen. ‘Bemoei je niet met hun huwelijk,’ zei hij mij keer op keer. Achteraf ­gezien had ik beter kunnen luisteren. Maar zoiets als dit wil je als echtgenote toch weten? Ik wel, ­tenminste; ik zou het verschrikkelijk vinden als een vriendin zoiets over mijn man weet en dat niet eerlijk met mij deelt. Als je ­íémand moet kunnen vertrouwen, dan is dat toch een vriendin?”

MT33 M33 Nog nooit verteld Beeld

Een vuistslag

“Met lood in mijn schoenen ging ik naar Sarah toe. Heel voorzichtig vertelde ik haar wat ik van mijn man had gehoord. Inclusief zijn eerdere gedrag op de tennisclub, ik wilde volledig open kaart spelen. Sarah werd spierwit, toen rood, daarna begon ze te huilen. Ze kon gewoon niet meer stoppen. Ze vertelde dat ze zelf ook weleens vermoedens had gehad, een keer op een gek appje was gestuit. Ze liep helemaal leeg over alles wat er niet goed was aan hun huwelijk. Ik zat met mijn oren te klapperen. ‘Dank dat je me dit hebt verteld,’ snikte ze, toen ik wegging. Ik kreeg nog een extra omhelzing.”

“Op dat moment had ik niet kunnen voorzien dat dit ons allerlaatste gesprek zou zijn. Maar die avond reageerde ze al niet meer op mijn berichtjes. Een dag later schreef ze ‘dat het toch anders zat dan ik dacht.’ Ze zou het me binnenkort uitleggen. Ik gaf haar natuurlijk de tijd en antwoordde dat ik er altijd voor haar zou zijn. Vijf dagen later kwam er een venijnig mailtje, dat me raakte als een vuistslag. Ze schreef dat ze diep teleurgesteld in me was dat ik me zo door roddels en jaloezie had laten leiden. Dat zij ook wel snapte dat ik met afgunst keek naar haar knappe, sportieve man, terwijl mijn eigen vent met 25 kilo overgewicht kampt. Maar dat dat nog geen reden was om te stoken.”

Ik, jaloers?

“Ik kon mijn ogen niet geloven. Wat een ontzettende flauwekul. Ik was helemaal niet jaloers! En al haar bekentenissen dan, haar vermoedens, dat gekke appje? Kennelijk had ze zich laten bespelen door Joost en keerde ze zich nu tegen mij. Had ze ­besloten om míj als boosdoener te zien, in plaats van haar man. En dit was het einde van onze vriendschap.”

“Ergens wacht ik nog altijd op een mailtje, een belletje met excuses. Maar ik begin te vrezen dat dat er niet inzit. Sarah is nog steeds samen met Joost, ze vieren binnenkort hun robijnen bruiloft. Kennelijk hecht ze daar meer aan dan aan de waarheid. En dat ze onze vriendschap ervoor moest opofferen, dat lijkt haar ook niet te raken.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden