MT34 M34 Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik leek wel een puber met een fout vriendje. Ik had beter moeten weten’

Annet (55) dacht dat ze een geweldige man (51) had ontmoet via een datingsite. Maar hij bleek een echte klaploper.

“Als ik eerlijk ben, wist ik ergens wel dat Daan niet deugde. Maar ik vond hem zo ontzettend spannend. Ik genoot ervan om met hem te pronken en hield me vast aan de luchtkastelen die we samen bouwden. Maar met mijn 55 jaar had ik beter moeten weten. Dus nee, ik heb geen zelfmedelijden. Al heeft Daan me heel wat gekost, letterlijk en figuurlijk.”

Teleurstellende dates

“Begin dit jaar ging ik op een datingsite. Nu mijn kinderen allemaal het huis uit zijn en de wereld na corona weer opbloeide, was er niets dat me tegenhield. Ik zocht mijn beste foto’s bij elkaar en maakte, ietwat nerveus, een profiel aan. Het was veertien jaar geleden dat ik voor het laatst een man had aangeraakt en ik had geen idee hoe ik in de markt lag. Nou, best goed, merkte ik al snel: ik werd overspoeld door reacties. Maar niet van mannen die ik aantrekkelijk vond. De meesten waren een stuk ouder, sommigen zagen er verlopen uit. Het draait echt niet om uiterlijk in het leven, toch wil het oog ook wat, zeker als je iemand nog niet kent. Soms had ik toch contact met iemand, chatte een tijdje en maakte dan een afspraak. Maar elke keer liep het uit op een teleurstelling. Stuk voor stuk waren het types waar ik mijn tijd liever niet aan besteedde: ik heb een fijn, gevuld leven en red het ook zonder man. Iemand moet dus echt een aanvulling zijn; en anders maar niet.”

Goedkoop wijntje

“Ik wilde me al bijna afmelden, toen ik Daans bericht ontving. Hij was vier jaar jonger dan ik, had een goede bos haar, een stoppelbaardje en sprankelende ogen. Echt zo’n man waarvoor ik op straat mijn hoofd omdraai - maar ook het slag dat sinds de overgang zelden nog terugkijkt. Daan had wél aandacht voor me. En hoe. Zijn toon was plagend, origineel. Binnen de kortste keren verleidde hij me met zijn woorden. En toen we tegenover elkaar in een restaurant zaten, en hij me uitkleedde met zijn ogen, smolt ik van verliefdheid. Dat zijn pinpas haperde die avond, viel me niet op, zo veel haast had ik om hem mee naar huis te nemen. De periode erna zagen we elkaar heel vaak. Nou ja, zo vaak als hij tijd had. Daan lag in scheiding, had nog veel te regelen en was druk met zijn verhuizing. Daarom kwam hij altijd bij mij, zijn woning was nog een bouwval. Bij elke afspraak wachtte ik hem op met lekker eten en bubbels, alles om het hem maar naar de zin te maken. Dat hij zelden iets meenam, hooguit eens een goedkope fles wijn, maakte me niets uit. Hij was gul met zijn aandacht, met zijn liefkozingen, en dat was meer dan genoeg.”

Parijs

“Na drie maanden wilde hij me trakteren op een midweek Parijs. Ik had het iedereen al verteld, vrij geregeld op mijn werk, toen hij aankwam met het verhaal dat hij onverwacht hoge kosten had gemaakt voor zijn dochter, en even heel krap zat. Ik zei meteen: ‘Joh, we gaan toch, ik betaal wel.’ Al ging er toen wel een alarmbel af. Maar ik drukte het gevoel weg. Parijs, de stad van de liefde, ik was er heel lang niet meer geweest; ik wilde het niet opgeven. We hadden het heerlijk. En toen hij in de duurste winkelstraat van Parijs een pak zag waar hij altijd al van had gedroomd, kocht ik het voor hem. We hoorden nu toch bij elkaar?”

MT34 M34 Nog nooit verteld Beeld

B&B in Frankrijk

“Ja, dat dacht ik echt. En wat vond ik het heerlijk om hem te introduceren bij mijn vrienden en kinderen. Iedereen vond hem leuk, ik werd overspoeld met complimenten. Maar ik begon steeds meer te voelen dat onze relatie niet in balans was. Ik was degene die er alle energie in stak, hij was degene die het zich liet aanleunen. En dat was niet oké. Als ik daar voorzichtig toespelingen op maakte, zei hij dat hij het ook vervelend vond. Het zou snel veranderen, hij had nog een paar dingen op te lossen en dan kwam alles goed. We zouden op een dag emigreren naar Frankrijk en daar een bed and breakfast beginnen, mijn grote droom. En dan had hij me alweer, want dat leek me zo geweldig.”

‘Dingen’ regelen

“Ondertussen vonden steeds meer kleren van hem een weg naar mijn kast. Hij was ongevraagd bezig om bij me in te trekken, maar droeg nooit wat bij en er waren nog altijd dagen én nachten dat ik hem amper kon bereiken, ‘dingen regelen’ noemde hij dat. Het betekende: bij andere vrouwen logeren. Dat ontdekte ik op een avond toen ik in zijn telefoon keek terwijl hij onder de douche stond. Niet netjes, ik weet het, maar er waren te veel signalen dat hij dingen achterhield en ik moest het gewoon zeker weten. Deze ontdekking gaf mij de kracht Daan de deur te wijzen. Hij presteerde het om een hele scène te maken, huilde tranen met tuiten. Ik was de vrouw van zijn leven en hoe moest het nu met al onze mooie toekomstplannen? Maar toen ik hem amper vijf weken later in een restaurant zag zitten met een mooie, goedgeklede vrouw, deed hij alsof hij me niet kende.”

Ik wíst het

“Het geeft me een naar gevoel dat ik me zo heb laten gebruiken. Ik ben boos op mezelf en zit vol zelfverwijt. Want echt, ik had het kunnen weten. Sterker nog: ik wíst het. Tegelijkertijd heb ik een belangrijke les geleerd: hoe leuk ik een man ook vind, ik zal nooit meer méér geven dan dat ik krijg. Ook vind ik het belangrijk dat iemand zijn zaakjes op orde heeft. Seksuele aantrekkingskracht blijft belangrijk, maar ik laat me nooit meer zo verblinden. Ik leek wel een puber met een fout vriendje en dat zal me nooit meer overkomen. Ondertussen blijf ik doordaten. Want ik weet nu wel weer: samen is leuker dan alleen. Maar níét tegen elke prijs.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden