MT36 M36 Extra_Opaas en omaas Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

PREMIUM

‘Ik heb zelf geen opa’s als voorbeeld gehad, dus probeer ik het zo goed mogelijk te doen’

Henk Vink (70) is opa van Emma (9) en Lieke (6). Een aantal keer in de week fietst hij naar ze toe om ze naar school te brengen. En hij kan Emma als geen ander kalmeren.

“Ik had niet verwacht dat opa zijn zó leuk zou zijn. Elke dag opnieuw vind ik het speciaal. Een paar keer per week fiets ik ’s ochtends spontaan naar ze toe om ze naar school te brengen. Of ik haal ze later op de dag met mijn dochter weer op. Het is gewoon zo leuk om de meiden te zien! Lieke is een echte wildebras, met haar ga ik skeeleren, schommelen of vissen. ‘Tuurlijk meissie, gaan we doen,’ zeg ik en dan trek ik haar bijvoorbeeld met een touw aan haar skateboard vooruit. Hoe gekker, hoe beter voor haar. Maar als het niet kan, dan is nee ook echt nee. Emma zit vaak op haar telefoon spelletjes te doen, maar als ik bij haar kom zitten, dan krijg ik – als ik geluk heb – alle aandacht. Als ze vervelend zijn, ga ik wel stiekem naar huis, dat is het handige van opa zijn. Ik heb met beide meiden een heel goede band.”

Tekeningen en plakwerkjes

“Emma heeft weleens een driftbui, dan probeer ik haar rustig te krijgen. Volgens mijn dochter kan ik dat beter dan wie dan ook. Zij belt me soms op als Emma niet kalm wordt. Dan ga ik langs en neem ik mijn kleindochter even apart en luister ik rustig naar haar. Maar ik zeg het ook eerlijk als ik het niet met haar eens ben, bijvoorbeeld als ze negatieve dingen over zichzelf zegt. De liefde die ik van de meiden terugkrijg, is zo mooi. Hoeveel tekeningen en plak­werkjes ik wel niet van ze heb gekregen! Laatst had Lieke daarbij in haar eigen vingers geniet; ach, kan gebeuren. Kleinkinderen vind ik net zo leuk als mijn eigen dochter, maar ik maak wel meer tijd voor ze. Ik heb zelf geen opa’s als voorbeeld gehad, dus probeer ik het zo goed mogelijk te doen. Ik voel me ook heel verantwoordelijk voor ze. De wereld is veranderd, je moet tegenwoordig heel erg oppassen. Ik laat ze hoogstens alleen naar de speeltuin vijftig meter verderop lopen, maar binnen een minuut ben ik er ook. De band met mijn dochter is hechter geworden. Ik houd in de gaten of het goed gaat in haar gezin – gelukkig is dat zo. Soms vraagt ze me om raad over hoe wij iets vroeger deden. Daar geef ik met alle liefde antwoord op, daar ben je immers opa voor.”

Mariska VermeulenMarloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden