null Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

‘Ik heb nog zó veel op mijn bucketlist. Zo wil ik graag weer autorijden’

Juliet Stuart-Richards (83) woont afwisselend in Paramaribo en Nederland. Ze heeft voor de komende jaren één diepgekoesterde wens: gezellig bij haar kinderen in Nederland wonen.

“Een beetje liefde en warmte wens ik voor mezelf. Dat kan van een partner zijn, maar ook van mijn kinderen. Ik woon het grootste deel van het jaar in Suriname. Alleen met de Here, niet met een heer. Mijn man is bijna dertien jaar geleden overleden, we waren altijd samen. Ik denk niet dat ik in de toekomst nog een leuke man tegenkom, maar de hoop mag er zijn, toch?”

Goudmijntje

“Ik ga al vanaf 1980 naar Nederland waar mijn vijf kinderen, dertien kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen wonen. De laatste jaren reis ik elk jaar naar Nederland en logeer dan vaak bij mijn dochter Letitia. Mijn visum was eerst altijd maar een maand geldig. Dat ik nu drie maanden in Nederland mag blijven, komt vast door die lieve dame aan de balie in Paramaribo. Dergelijke willekeur kom je in Nederland niet tegen. Mijn toekomstdroom is naar Nederland verhuizen, zodat ik altijd bij een van mijn kinderen kan wonen. Maar ik vind het ook moeilijk om mijn goudmijntje, mijn huis in Paramaribo op te geven. Als ik opsta, verzorg ik mezelf eerst, daarna maak ik het erf schoon, verzorg en hark ik mijn tuin, ga ik naar de markt, kook ik en doe ik de huishouding. Eenmaal klaar, ga ik in bad en op de bank lekker tv liggen kijken. Vervolgens bellen mijn kinderen. Allemaal. En elke dag.”

null Beeld

Ik wil niet alleen doodgaan

“Ik loop de laatste tijd wat moeilijker, heb pijn in mijn knieën, maar ik ga niet naar de dokter. Dan moet ik misschien een rollator en dat wil ik niet. Sinds een tijdje ben ik ’s ochtends als ik wakker word een beetje verdrietig omdat de gedachte bij me opkomt dat ik – als ik in Paramaribo ben – alleen zal sterven. Ik wil niet alleen doodgaan. Als de Here mij roept, wil ik omringd door mijn kinderen heengaan.”

Bucketlist

“Mijn kinderen en kleinkinderen verwennen me ontzettend, maar eenmaal thuis in Paramaribo val ik toch in een gat. Ik heb nog zó veel op mijn bucketlist. Zo wil ik graag weer autorijden. Omdat ik weinig rijd, heb ik een rijinstructeur in Suriname gevraagd me wat lessen te geven. Na de eerste les zei hij: ‘Nee mevrouw Stuart, u moet niet meer rijden. Ik kom u wel halen als u ergens naartoe moet.’ In Nederland ga ik altijd naar leuke kledingwinkels. Uiterlijk is voor mij erg belangrijk. Ook mijn kinderen zijn modieus. Zij zeggen dan: ‘Mama, weg met die Surinaamse kleren, doe Nederlandse kleding aan!’ Ik ga elke maand naar de pedicure, manicure en de kapper. Ik hoop dat in de toekomst allemaal te kunnen blijven doen. In Nederland.”

Els MeyerFotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden