null Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

‘Ik heb niet de ­indruk dat ik vanwege mijn leeftijd word weggezet door jongere mensen’

Misja Beijers (70) is fotograaf, modeblogger en heeft in een maandblad een vaste stijlrubriekwaarin ze zich richt op vijftigplussers. Ook schreef ze onder andere het boek Oog voor stijl (2019). Die carrière startte ze na haar 61ste.

“Een aantal jaren geleden werd ik door een van mijn dochters op straatfotografie gewezen. Heel leuk, maar het viel me op dat er vooral jonge mensen werden geportretteerd. Dus heb ik een cursus gevolgd bij Fotogram in Amsterdam (bestaat ­inmiddels niet meer, red.), ben een blog gestart en heb een Instagramaccount aangemaakt. Ik dacht: jonge mensen zien we overal, ik richt me op mensen van boven de vijftig. Nu ben ik fotograaf en blogger. En de groep die ik fotografeer is heel zelfbewust. Ze profileren zich steeds beter via kleding, werken langer door en blijven vaak ook fitter dan eerst.”

Er mooi uitzien

“Vroeger was je oud op je zestigste, maar die tijd is voorbij. Dat zie ik ook aan mezelf: ik wil helemaal niet stoppen met werken. En ook op deze leeftijd willen veel mensen er mooi uitzien. Natuurlijk zie ik nog steeds weleens beige regenjassen, maar dat verandert ook. Zelf krijg ik vaak complimenten over wat ik aanheb, andersom geef ik ze ook. ‘Wat een mooie jas draag je’ is een leuke manier om in gesprek te raken en soms ontfutsel ik tips. Zoals: als je geen make-up draagt, maakt een beetje lippenstift een enorm verschil. En accessoires zijn ook belangrijk, ze maken kleding spannender. Nagellak kan dat trouwens ook al doen, je hoeft geen grote gebaren te maken om er stijlvol uit te zien.”

De tijd mee

“Ik houd al mijn hele leven van kleding, als kind was ik er al heel zuinig op. Nog steeds weet ik precies wat ik mooi vind, ik hol niet achter de mode aan. Dat wil niet zeggen dat het niet fashionable is wat ik doe, wel dat ik mijn stijl vooral in details en kleurgebruik zoek. Ik ben al jaren een groot voorstander van tweedehands, daar komt ook steeds meer aanbod in. Sonja Barend heb ik altijd in de gaten gehouden, ook nu nog. Ze verhult niet dat ze ouder wordt en ze heeft een geweldig oog voor sieraden. Als je ouder wordt, leer je dat beter herkennen, denk ik. Gelukkig hebben we de tijd ook mee, ik heb niet de ­indruk dat ik vanwege mijn leeftijd word weggezet door jongere mensen. Wat ik doe wordt ook steeds normaler, en dat heeft ook met nieuwsgierigheid te maken. Want je moet niets, maar ik vind het fijn om bezig te blijven. Daarom ga ik nu ­video’s leren maken: dan kan ik de mensen die ik ontmoet nog beter laten zien. Hoe dat uitpakt weet ik niet, maar ik begin gewoon. Dan heb ik in elk geval plezier gehad.”

Wil je weten hoe gelukkig je bent ten ­opzichte van de andere vrouwen in Nederland? Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierig of je meer plannen hebt dan iedereen? Ga naar margriet.nl/60quiz en ontdek hoe je ‘scoort’!

Liesbeth SmitEster Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden