MT44 M44 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik heb er genoeg van dat ik overal om moet vragen. Hij weet toch inmiddels wat er moet gebeuren?’

Linda (55) kan er niet over uit dat Max (58) na al die jaren nog steeds niet ziet wanneer er iets in het huishouden moet gebeuren. Zoons Raf (20) en Jip (17) zijn wat dat betreft net hun vader.

MT44 M44 relatie redden Beeld

Linda

Ik heb Linda en Max al een aantal keren gesproken en eigenlijk dacht ik dat de therapie best goed liep. Maar Linda opent met: “Ik ben het helemaal zat. Op weg hiernaartoe vroeg Max zich af of het nog wel nodig was om een nieuwe afspraak te maken. Want het ging toch goed? Wat er dan goed ging, heb ik hem gevraagd, wat hij dan vond dat er was veranderd? Nou, volgens hem ging het goed omdat we minder ruzie hadden gehad en hij had toch de garage opgeruimd en was een keer met de stofzuiger door de woonkamer gegaan. We hebben inderdaad samen de garage opgeruimd, nadat ik daar al weken om had gezeurd en hij heeft de kamer gezogen na een paar keer vragen.”

Controleren

“Hij begrijpt niet dat dit nu precies het punt is. Ik moet hem álles vragen en meestal meer dan eens. Pas dan gebeurt het. Als ik hem vraag om te regelen dat iemand een nieuw slot op de deur van het schuurtje komt zetten, zegt hij eerst dat hij het zelf wel kan, vervolgens komt dat er niet van. Als ik dan zeg dat het nu echt moet gebeuren, belooft hij het, maar ik kan er nooit op rekenen dat het dan ook gebeurt. Ik moet alles controleren of zelf doen. Daardoor blijf ik voor alles verantwoordelijk. Waarschijnlijk is uw advies dat ik het moet opschrijven, maar dat heb ik natuurlijk allang gedaan. Overal hangen lijstjes, maar daar kijkt hij niet op en berichten die ik stuur, leest hij niet of hij vergeet ze.”

Tv-kijken

“We hebben het erover gehad dat ik er duidelijk om moet vragen als ik wil dat iets wordt gedaan, maar ik heb er genoeg van dat ik overal om moet vragen. Hij weet toch inmiddels wat er moet gebeuren: twee keer per week ben ik laat thuis van mijn werk en dan is het fijn als hij kookt. Elke keer moet ik hem daar weer aan herinneren. Anders zit hij op de bank tv te kijken, omdat er ‘niks’ in huis was en ik niets had gezegd over het avondeten. Na zo veel jaar weet je toch dat je dat ’s ochtends moet bedenken en eventueel een boodschap moet doen? Zoals hij ook weet dat hij zijn moeder regelmatig moet bellen, dat het plankje in de badkamer los zit, dat de vaatwasser moet worden uitgeruimd en de keuken opgeruimd na het koken. We zijn toch samen verantwoordelijk voor het huishouden? De jongens zijn al net als hij. Die hangen naast hem op de bank en ik ben de zeur als ik ze vraag de tafel te dekken of even hun spullen op te ruimen. Ik wil daar niet om vragen en zeker niet over zeuren. Ik wil dat ze het gewoon uit zichzelf doen.”

MT44 M44 relatie redden Beeld

Max

“Het is zeker niet waar dat ik niks uit mezelf doe. Maar het is vaak zo dat ik dingen heb geregeld of gedaan en dat het dan volgens Linda anders had gemoeten. Het is in haar ogen namelijk niet snel goed. Daarom heb ik liever dat ze gewoon vraagt wat ik moet doen. Misschien heb ik weleens gezegd dat ze zeurt als ik voor de zesde keer de vraag krijg of ik nou nog steeds niet gebeld heb om een afspraak te maken over het snoeien van de boom in onze tuin. Terwijl dat niet zo’n haast heeft, mits het maar is gebeurd voor de winter.”

Planning

“Over het algemeen vind ik het prima als zij zegt wat er moet gebeuren en wat ik moet doen, want zij is daar gewoon veel beter in. Zij heeft de planning van wat er nodig is in huis in haar hoofd. Ze weet precies wat er in de vriezer zit en wat ze heeft ingekocht voor die dag. Dus hoe moeilijk is het om dat dan even tegen mij te zeggen? Ik heb dat liever dan dat ze meteen met een strak gezicht druk gaat regelen en opruimen als ze thuiskomt. Zeg dan gewoon wat er aan de hand is en wat ik daarin kan betekenen, in plaats van ijzig te zwijgen of te zeggen dat ‘het nu ook niet meer hoeft’, als ik vraag of ik kan helpen.”

Dwangmatig

“Wij zijn gewoon heel verschillend. Voor Linda is het belangrijk dat het huis is opgeruimd en dat dingen meteen worden geregeld. Rekeningen onmiddellijk betaald, mails beantwoord. Als er nog van alles moet, of als het rommelig is in huis, wordt ze daar onrustig van. Ze kan pas ontspannen als alles klaar is. Ik ben daar makkelijker in. Ik vind dat er geleefd mag worden in een huis. Als ik eerlijk ben, zie ik het ook vaak helemaal niet als er ergens wat spullen liggen van mij of van de jongens. Dat dwangmatige van haar vind ik lastig. Ik probeer haar geregeld over te halen om even de tijd te nemen, aan tafel te blijven zitten en wat bij te praten over de dag na het eten, maar zij heeft pas rust als de keuken is opgeruimd. Dus dan ga ik inderdaad maar vast op de bank zitten en wat tv-kijken. Ik krijg dan het gevoel dat ik haar in de weg loop als ik probeer te helpen. De jongens verdwijnen meestal naar boven.”

“Ik zou willen dat Linda wat meer ontspannen zou zijn en wat meer de tijd zou kunnen nemen voor de jongens en mij. Voor mij zijn dat namelijk de dingen die écht belangrijk zijn. Veel belangrijker dan een opgeruimde keuken.”

MT44 M44 relatie redden Beeld

Therapie

De klacht van Linda over Max hoor ik vaak en niet alleen van vrouwen die ik in therapie heb. Het lijkt meer een tijds­gebonden, maatschappelijk probleem dan een psychisch probleem. Wel kan het ontstaan van patronen rond dit probleem relaties onder druk zetten en zorgen voor veel boosheid en verdriet. De reactie van Max: ‘Vraag het me dan gewoon, anders is het toch niet goed,’ is evenmin nieuw voor mij. Hun patroon heeft te maken met de veranderde rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Zo’n vijftig jaar geleden, in de tijd dat Max en Linda opgroeiden, was die taakverdeling duidelijk: de vrouwen zorgden voor kinderen en huishouden, de mannen zorgden voor het inkomen en zetten de vuilnisbak buiten. De vrouwen van Linda’s generatie kregen een goede opleiding en een baan en daardoor veranderden de rollen. Mannen zorgden niet meer alleen voor het inkomen en vrouwen niet alleen voor het huishouden.

Parttime

Dat was althans de bedoeling, maar loopt tot op heden niet altijd soepel. Dat ligt deels aan het feit dat mannen zelden parttime zijn gaan werken om ook hun aandeel in de taken thuis te kunnen vervullen. Maar het ligt zeker ook aan vrouwen die zich naast hun baan verantwoordelijk blijven voelen voor kinderen en huishouden. Veel vrouwen gaan, zodra ze kinderen krijgen, parttime werken, zodat hun mannen en ook zijzelf het logisch vinden dat ze het grootste deel van de zorgtaken op zich nemen. Op die manier ontstaat een taakverdeling die in veel gevallen niet gelijkwaardig is en die vrouwen meer belast.

Ongelijke taakverdeling

Na verloop van tijd begint die ongelijke taakverdeling te knagen. Linda wil het anders, maar vragen om Max’ hulp geeft haar een gevoel van afhankelijkheid. Ze wil dat hij ‘uit zichzelf’ ziet wat er moet gebeuren. Maar dat kan hij niet, want hij ziet het niet. Zij wil dat hij dingen overneemt, maar op haar manier. Ze heeft dus moeite om de verantwoordelijkheid echt over te dragen. In feite willen ze niet dat de ander anders dóét, ze willen dat hij of zij anders ís. Max wil dat Linda iemand wordt die minder precies is en meer gericht op plezier en gezelligheid. Linda wil dat Max iemand wordt die dingen overziet en plant en die netjes is. Dat zal niet gebeuren.

Aanvullende eigenschappen

Het veranderen van de persoonlijkheid van de ander moet je niet willen. Beter kun je gebruikmaken van elkaars sterke kanten. Linda kan leren van het vermogen van Max om te ontspannen en de dingen wat lichter te nemen. Max kan zijn voordeel halen uit het talent van Linda om dingen te overzien en te structureren. Het helpt als ze dit zien als aanvullende eigenschappen. Voor beiden is het belangrijk dat ze het gedrag van de ander op een meer realistische manier gaan interpreteren. Linda moet het feit dat Max dingen vergeet niet zien als een teken dat hij haar niet belangrijk vindt. Max kan het helpen om Linda’s opmerkingen niet te zien als een afwijzing maar als een vraag om verantwoordelijkheid samen te delen.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden