null Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

‘Ik ging op Tinder, maar dacht ook: welke man heeft er nou zin in iemand met een stoma?’

Lizette de Vries (65) kreeg drie jaar geleden de diagnose endeldarmkanker en leeft na een operatie met een stoma. Dat weerhield haar er niet van via Tinder de liefde van haar leven te vinden, met wie ze vorig jaar trouwde.

“Als ik naar mijn leven kijk, is er een ‘ervoor’ en een ‘erna’. Want drie jaar geleden kreeg ik de diagnose endeldarmkanker, die alles op z’n kop zette. Ik kreeg 25 bestralingen en een chemokuur. Toen de tumor en lymfeklieren niet bleken te slinken, wist ik meteen: haal maar weg, ik wilde de kanker mijn lijf uit hebben. De operatie duurde ongeveer vijf uur, in het ziekenhuis leerde ik meteen hoe ik met mijn stoma moet omgaan. Natuurlijk heb ik veel gehuild en in de put gezeten, maar ik heb ook altijd veel vertrouwen gehad. Want het zit in mijn aard om te kijken naar wat er wél kan. Dat is mijn grootste kracht, denk ik.Ik was single in die tijd, na de operatie zorgden mijn vriendinnen en kinderen voor me en kreeg ik thuiszorg. Die grote kring van zorg om me heen was fijn, al deed ik ook veel alleen.”

Wonder

“Op een dag lag ik in de zon in de tuin te herstellen toen mijn zoon zei: ‘Ik zet je op Tinder, het wordt tijd voor een leuke vent.’ Ik wist niet wat Tinder was, maar het leek me leuk iemand te ontmoeten. Al dacht ik ook: welke man heeft er nou zin in iemand met een stoma? Nou, dat was Peter. En ik had hem bijna niet ontmoet, want ik likete hem per ongeluk. Vlak na onze derde afspraak is hij bij me komen wonen, vorig jaar zijn we getrouwd. Ja, dat is een wonder, vind ik. Niet alleen omdat ik bleef leven, maar ook dat ik een nieuwe liefde mocht verwelkomen. Door de ziekte heb ik niet meer de energie van vroeger, en er zijn andere restverschijnselen waar ik mee moet dealen. Maar ik voel me absoluut niet ‘oud’ en ga creatief met mijn mogelijkheden om. Want ik ben er nog, en ik geniet daar zo veel van als ik kan.”

Lizette is als vrijwillig bestuurslid actief bij Stichting Darmkanker, zie darmkanker.nl

Wil je weten hoe gelukkig je bent ten ­opzichte van de andere vrouwen in Nederland? Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierig of je meer plannen hebt dan iedereen? Ga naar margriet.nl/60quiz en ontdek hoe je ‘scoort’!

Liesbeth SmitEster Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden