MT30_31 M30_31 Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik gaf mannen de belofte van seks, maar die loste ik zelden in’

Alle aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannen maakt José behoorlijk van slag. Zelf heeft ze namelijk ook niet bepaald een schoon verleden.

“Door de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside laaide het gesprek bij ons aan de keukentafel weer op. Mijn dochters, begin twintig, maken een harde vuist tegen mannen die onrespectvol over vrouwen praten, laat stáán mannen die vrouwen lastigvallen of misbruiken. Ze hadden dan ook geen goed woord over voor Derksen. Mijn man was milder. Hij is fan van Derksen en hoewel ook hij vond dat-ie te ver was gegaan, nam hij het toch voor Johan op. Ook ik droeg mijn steentje bij aan het gesprek, maar toch zei mijn man later, toen we in onze slaapkamer waren: ‘Ik vond jou weer wat teruggetrokken vanavond. Hoe komt dat toch, José? Weet je echt zeker dat jou vroeger niet iets akeligs is overkomen?’ Het was niet de eerste keer dat hij me dit vroeg. Sinds de hele discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag is losgebarsten, valt hem op dat ik niet altijd even fanatiek meepraat. Hij vóélt dat ik een geheim met me meedraag waar ik het liever niet over heb.”

Geld aftroggelen

“Het gebeurde in de jaren dat ik studeerde. Met mijn beste vriendin Isabel deelde ik een appartementje in de grote stad. Wat genoten we ervan om vrij te zijn, weg uit het benauwde dorp waar we vandaan komen. En weg bij al die saaie mensen bij wie we ons nooit op onze plek voelden. Studeren deden we, zéker in het begin, alleen voor de vorm. We wilden eigenlijk vooral uitgaan en de hele nacht dansen. Maar daar hadden we amper geld voor. Onze beurs en de kleine toelage van onze ouders ging op aan de huur en al aten we geregeld alleen witte bonen in tomatensaus, geld om te stappen was er nauwelijks. Via uitzendbureaus hadden we wel baantjes, maar die betaalden slecht en waren stomvervelend. En toen ontdekten we een andere manier om aan geld te komen...”

“Nee, we zijn geen escorts geworden; dat was nog een eerlijke manier van geld verdienen geweest. Wij maakten er juist een sport van om mannen voor ons te laten betalen en ze op alle mogelijke manieren geld af te troggelen, zonder ze daar ook maar íéts voor terug te geven. Isabel en ik hadden allebei ons uiterlijk mee. Ik wist al jong dat ik als mooi werd gezien en Isabel was helemáál een beauty. Op school zaten alle jongens al achter ons aan. In ons dorp hadden we onze neus voor ze opgehaald, in de grote stad waren we toeschietelijker. Maar enkel met de bedoeling om mannen aan het lijntje te houden en te kijken hoever ze voor ons zouden gaan. Zo gingen we graag dansen in de legendarische disco RoXY. We hadden dan alleen geld bij ons voor de entree en voor het toilet. Vaak stonden we binnen een kwartier na aankomst al met een dure cocktail in onze handen; een kwestie van de juiste man aankijken en lief glimlachen. Met onze poppengezichtjes en ons diepe decolleté. Als iemand leuk was, bleven we natuurlijk bij hem, maar meestal gingen we er met ons drankje meteen vandoor. Elke avond lieten we een spoor van verbouwereerde mannen achter en dat vonden we nog grappig ook.”

Mannen gekwetst

“Ach, die drankjes, dat was misschien nog onschuldig. Maar we lieten ons óók op allerlei andere manieren fêteren. Etentjes, kleding, parfum... We gingen naar cafés vol mannen in pak, een jaar of tien ouder dan wij, die graag opschepten over hoe goed ze het voor elkaar hadden. We versierden ze en hitsten ze vakkundig op. Soms kon er wel een kusje af, als het echt moest, maar we letten er altijd op dat ze hongerig bleven. En dan waren ze als was in onze handen.Ik weet niet in hoeveel chique restaurants ik heb gezeten, tot in de puntjes opgetut. Dan zei ik onschuldig dat ik niet wist wat kaviaar was en nog nooit champagne had gedronken. Met in mijn ogen de belofte van seks wist de man in kwestie niet hoe snel hij moest gaan bestellen. Maar die belofte loste ik zelden in. Ik wilde de mannen alleen maar financiéél uitkleden. En dan fladderde ik weer verder.”

“Het kon Isabel en mij niets schelen als we harten braken. Sterker nog: we lagen dubbel om die malle stumpers. Of er nooit eens iets is gebeurd wat wij niet wilden? Ach, we zijn weleens een beetje ongewenst betast, maar dat vonden we part of the game. Er staat me in elk geval niet echt iets van bij, dus het heeft me niet beschadigd. Maar het kan niet anders of er zijn mannen geweest met oprechte gevoelens, die wij wel enorm hebben gekwetst. En dat vind ik achteraf heel naar.”

MT30_31 M30_31 Nog nooit verteld Beeld

Veel schaamte

“Uiteindelijk verloren Isabel en ik onze streken. We werden verliefd, zij wat eerder dan ik, en in mijn eentje was er niets meer aan. Mijn man, met wie ik nu 29 jaar samen ben, heb ik nooit geld afhandig gemaakt. Met hem was het meteen serieus. Toen ik Isabel uit het oog verloor, vergat ik mijn gedrag zelfs volledig. Nou ja, bijna dan. Want tegenwoordig is alles van toen weer terug in mijn gedachten. Nee, ik kan niet zo losgaan over mannen die seksueel over de schreef gaan als veel mensen om mij heen. Niet omdat ik er luchtig over denk, integendeel. Maar wel omdat ik me realiseer dat ik óók geen schoon geweten heb. Vrouwen kunnen zich ook seksueel overschrijdend gedragen. En misbruik maken van de gevoelens van mannen, zoals ik dat deed. Het is ongetwijfeld minder schadelijk dan als het misbruik fysiek is en ik denk dat geen man die ik heb bespeeld nu nog tegenover een psychiater zit. Maar het was niet fraai en ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan.
Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der weideRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden