MT36 M36 Extra_Opaas en omaas Beeld Marloes Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.
Beeld Marloes Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

PREMIUM

‘Ik ben zo veel zachter geworden sinds de komst van mijn kleinkinderen’

Jacqueline de Zwart (64) is gek op haar Toby (3), Sophia (2) en Olivia (0). Ze verhuisde zelfs voor ze naar de andere kant van het land.

“Vroeger dacht ik: heb je háár weer met die verhalen over de kleinkinderen. Maar nu snap ik het: het is écht leuker dan zorgen voor je eigen kinderen. Ik hou zielsveel van mijn dochters hoor, maar toen zij klein waren, stond ik er alleen voor en had ik twee banen om rond te kunnen komen. De kleinkinderen kan ik wél alle tijd en aandacht geven. Ik ga met ze knutselen, tekenen, wandelen of winkeltje spelen. Heerlijk om mee te gaan in hun fantasie. Voordat ik het weet worden ze alweer opgehaald. Ik krijg zó veel onvoorwaardelijke liefde van ze. Dat had ik wel nodig na een ontzettend stressvolle periode. Als manager van een reisbureau had ik in coronatijd continu met boze klanten te maken. Vervolgens raakte ik ook nog mijn baan kwijt. Ik besloot mijn droom voor na mijn pensioen alvast waar te maken: dicht bij de kleinkinderen wonen. Maar toen ik na een gestreste ochtend uit mijn auto wilde stappen, bleef ik met mijn voet aan mijn tas haken en ging ik onderuit.”

Oma Sjakkie

“Ik werd wakker in het ziekenhuis. Meerdere keren ben ik aan mijn voet geopereerd, maar ik loop voorgoed mank. Ik was bang dat mijn droom om te verhuizen aan diggelen lag, maar mijn kinderen en schoonzoon hadden in de tussentijd álles geregeld. Soms denk ik: was dit allemaal voorbestemd? Ik krijg zo veel liefde en afleiding van die kleintjes. Ze weten niet beter dan dat ik moeilijk loop. Als ik in de zandbak probeer te stappen, geeft Toby automatisch zijn handje en zegt: ‘Kom maar oma.’ De liefde van die kleintjes houdt me letterlijk op de been. Ik hou van alle drie evenveel, maar Sophia is mijn bff. Als ik in de buurt ben, dan bestaan haar ouders niet meer, dan is het echt oma dit en oma dat. Geweldig, zo’n dreuteltje om me heen. Ze halen van alles en nog wat uit. Ik moet soms zo hard lachen of mijn lachen juist inhouden. Vooral als de kleinkinderen boos worden en voor me staan met een pruillip, de armen over elkaar en ‘verdorie’ zeggen – dat hebben ze helaas van hun ‘oma Sjakkie’. Ik ben zachter geworden door de kleinkinderen. Ik heb nu veel meer rust, geduld en wijsheid en kan onbezorgder van ze genieten. Ik zeg weleens: waar heb ik het allemaal aan verdiend? Dan zeggen mijn dochters: ‘Mam, je hebt je altijd kapotgewerkt voor ons, gun jezelf nu die tijd met de kleinkinderen.”

Meer lezen?

  • Op opaenoma.nl lees je alles over grootouder zijn: van de leukste speeltuinen tot artikelen over of wat nou eigenlijk je rol in de opvoeding is. Ook leuk: de ‘oma weet raad’-tips.
  • In Handboek voor opa’s en oma’s door uitgeverij Snor lees je hoe je je rol als grootouder zou kunnen invullen en krijg je allerlei praktische tips over de zorg voor de kleinkinderen.
  • Bert en Willemien Reinds schreven als ervaringsdeskundigen het boek De eerste keer… opa en oma vol tips voor activiteiten die je samen kunt doen, tips over oppassen en de omgang met je (werkende) kinderen.
Mariska VermeulenMarloes Marloes Bosch. Visagie: Tirzah Waasdorp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden