MT50 M50 voetbalmoeders Beeld Ester Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.
Beeld Ester Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.

PREMIUM

‘Ik ben trots op wat Denzel als voetballer heeft bereikt, maar nóg trotser op zijn ontwikkeling als mens’

Marleen Dumfries (55) reist zo vaak als maar kan naar Milaan, waar haar zoon en Oranjeverdediger Denzel (26) woont met zijn vriendin, dochter en zoon.

Voetbal voor dummies

“Als klein jongetje zei Denzel al: ‘Ik word later profvoetballer, mama.’ Dat kwam niet vanuit ons. Ik kom niet uit een gezin waarin werd gevoetbald, mijn man heeft het nooit gedaan en we keken er thuis niet naar. Ik wist niet eens wat de Eredivisie was, haha. Maar toen we Denzel op zijn zesde op voetbal deden, bleek dat hij inderdaad talent had. Ik vond dat wel leuk, maar hechtte er verder geen waarde aan. Denzel was gewoon een kind dat naar school moest, dat buitenspeelde en moest leren zwemmen. Daar was ik meer mee bezig dan met voetbal.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Uitdagen

“Denzel is een moederskindje, altijd al geweest. Na schooltijd of trainingen kwam hij meteen naar huis. Gezellig met zijn moeder praten over van alles en nog wat, net zoals we dat nu nog steeds doen. Onze band is heel warm en hecht, met veel openheid. Hij is me wel altijd een beetje aan het uitdagen. Het is zijn hobby om mij te plagen en een beetje voor de gek te houden. Waar ik altijd intrap, dus dat maakt het voor hem extra leuk.”

Thuis is thuis

“Vanaf het begin is Denzel heel serieus geweest over zijn voetbalambities. Nooit naar verjaardagspartijtjes, niet uitgaan, altijd gezond eten... Alles moest wijken voor zijn trainingen en wedstrijden. Maar als hij thuis was, dan was hij ook echt thuis en had hij geen zin om over wedstrijden te praten. Dat is nog steeds zo. Hij betrekt mijn man Boris, mij, zijn zussen en broertje bij al zijn zaken en vraagt vaak om advies, maar thuis is thuis, bij ons. Die werelden wil hij gescheiden houden.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Surinaamse groente

“We zien Denzel minder vaak sinds hij in het buitenland woont, maar we zitten met z’n allen in een groepsapp en bellen zeker vijf dagen per week. Denzel vindt het leuk om alles over zijn kinderen met mij te delen. Verjaardagen vieren we standaard samen en Boris en ik pakken tussendoor ook nog geregeld het vliegtuig naar Milaan. In mijn koffer gaat altijd Surinaamse groente mee, want daar is Denzel gek op. En natuurlijk een cadeautje voor de kleinkinderen.”

Ontwikkeling als mens

“Er wordt veel van Denzel verwacht, waardoor er veel druk op zijn schouders ligt. Dat is soms best zwaar, maar hij is heel zelfstandig en verstandig. Hij zal nooit in zeven sloten tegelijk lopen, elk besluit is weloverwogen en hij weet precies wat hij wel en niet kan. Ik ben trots op wat hij als voetballer heeft bereikt, maar nóg trotser op zijn ontwikkeling als mens. Hij wordt niet door geld gedreven, heeft echt zijn normen en waarden, is een enorm goede vader en vergeet ons als familie nooit.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Flexibele agenda

“Ik ben jarenlang leidinggevende geweest in het onderwijs, maar dat was lastig te combineren met het bekijken van de wedstrijden van Denzel. Drie jaar geleden ben ik daarom zzp’er geworden, zodat ik de ruimte heb om mijn eigen agenda in te delen. Tijdens het WK zijn we er als gezin de eerste dagen de hele tijd bij, daarna ga ik op en neer vliegen. Ik weet inmiddels ook wat de spelregels zijn en kan echt met aandacht naar een wedstrijd kijken. Voorheen was dat niet het geval, omdat ik de interesse niet had. Daar ben ik wel in gegroeid.”

Kritiek

“Het gevoel van dankbaarheid en trots overheerst, maar aan de andere kant is er ook altijd de spanning. Ik hoop dat hij het goed gaat doen, omdat ik weet hoe belangrijk dat voor hem is. Voor elke wedstrijd ben ik op van de zenuwen, ook omdat ik weet dat Denzel constant in de belangstelling staat en kritisch wordt bekeken. Dat hoort erbij als je op het allerhoogste niveau speelt. Maar ik vind het wat lastiger dat iedereen iets over hem te zeggen heeft. Het is mijn kind, ik wil hem beschermen.”

Fleur BaxmeierEster Gebuis Visagie: Astrid Timmer. Styling: Ora Bollegraaf.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden