MT33 M33 toffe tantes  Beeld Petra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.
Beeld Petra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.

PREMIUM

‘Ik ben trots op haar en dankbaar dat ik altijd bij haar terechtkan. Ze komt dicht in de buurt van een tweede moeder’

Cathy Same Lottin (49), bedrijfsoefentherapeut, (en sup- en yogadocent) heeft een Brabantse moeder en een Kameroense vader. Haar ouders ontmoetten elkaar in Parijs en verhuisden als pril gezin naar Kameroen. Toen Cathy zeven was, scheidden haar ouders, waarna ze met haar moeder naar Nederland ging. Het ging niet goed met Cathty’s moeder, maar gelukkig heeft ze tante Jacqueline in haar leven.

Cathy: “In 2015, na het overlijden van mijn moeder, was ik samen met tante Jacqueline haar huis aan het opruimen. Alle tekeningen die ik ooit voor mijn moeder heb gemaakt en briefjes zoals ‘Ik ben bij Danielle spelen, om zes uur weer thuis!’ vond ik in keurige stapeltjes terug. Doordat mijn moeder al die herinneringen had bewaard, besefte ik pas hoeveel liefde ze voor me voelde. Liefde die ze me bij leven niet altijd kon geven. In 2000, na een suïcidepoging, kwam de diagnose manisch depressief. Tijdens mijn tienerjaren was ze ook al ‘overspannen’, en ging ik vaak naar tante Jacqueline, mijn grote steun en toeverlaat die bij ons om de hoek woonde. Altijd kon ik mijn verhaal bij haar kwijt, over vriendjes, school, vriendinnen. Op de middelbare school ging ik regelmatig in de pauze thee bij haar drinken. Mijn cavia, vogel, alle huisdieren liggen in haar tuin begraven.”

‘Ik moet voor jou zorgen’

“Een maand na mijn moeders overlijden, kreeg Jacqueline plotseling een hartstilstand. Wat voelde ik me boos en machteloos. Op de ic heb ik mijn moeder half grappend en ongerust toegesproken: ‘Mam je komt haar niet halen, Jacquie blijft hier.’ Vier dagen zat ik naast haar bed, biddend dat ze goed uit haar coma zou komen. Dag en nacht praatte ik tegen haar, vertelde ik hoe belangrijk ze voor me was. Toen ze eindelijk bijkwam, keek ze me aan en zei: ‘Maar ik ga nog niet dood, ik moet voor jou zorgen.’ Dat raakte me diep in mijn hart. Hoe waar die woorden waren, konden we toen nog niet bevroeden.
Omdat ik wilde bijkomen van de heftige periode, besloot ik twee jaar op de Seychellen te gaan werken. Al na een paar maanden bleek ik borstkanker te hebben en keerde ik terug naar Nederland. Omdat ik mijn huis had verhuurd, woonde ik anderhalf jaar bij lieve vrienden, op loopafstand van Jacqueline. Ze is een paar keer mee geweest naar chemo, maar dat vond ik beangstigend. Ik wil niet dat ze zich ongerust maakt, ze heeft toch een zwak hart. Met haar lieve woorden, aandacht, bloemetjes en de eindeloze kopjes thee die ik na de behandelingen bij haar ging drinken, sleepte ze me erdoorheen.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

Altijd in mijn hart

“Jacqueline is vlot, hip, draagt een lekker gekke bril en heeft een open mind. Ik ben trots op haar en dankbaar dat ik altijd bij haar terechtkan. Ze komt dicht in de buurt van een tweede moeder en is altijd in mijn hart. Ik ben me bewust van haar kwetsbare gezondheid, ze heeft last van de naweeën van haar hartfalen. Ik wil nog veel van haar genieten, en heb me voorgenomen om samen mooie reisjes te maken. Jacqueline heeft zo lang voor mij gezorgd, ik wil nu een beetje voor haar zorgen.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

Jacqueline Evers (75), was reisleidster, is nu met pensioen:

“Mijn eerste herinnering aan Cathy is dat ik vlak na haar geboorte met haar op mijn arm door Parijs liep, terwijl mijn zus nog in bed lag. Als ik haar omhoog wipte op mijn borst, kraaide ze van plezier. Ik had zo veel bekijks. Ik ben haar lievelingstante, maar ook iets meer. Dat benoemen we zelden, maar weten we allebei. Haar moeder werd ziek, depressief, wilde niet meer leven. Dat is verschrikkelijk voor een kind, en dan ook nog eens een enig kind. Ik heb zelf geen man en kinderen en kon me volledig op Cathy richten. Toen mijn zus zag dat Cathy zich prettig en veilig bij mij voelde, kon ze zich met een gerust hart terugtrekken.”

MT33 M33 toffe tantes  Beeld

“Dat ik een maand na het overlijden van haar moeder op de ic terechtkwam, is voor Cathy zeer beangstigend geweest. Hoewel iedereen zei dat ze naar huis moest gaan, bleef ze dag en nacht aan mijn bed zitten. Dat ik als eerste Cathy zag nadat ik mijn ogen opende, heeft onze band nog meer versterkt. Cathy is oprecht en beheerst de kunst om dingen positief te benaderen. Ze is van de uiterlijke schoonheid, maar gaat toch ook makkelijk om met haar borstamputatie. Dat vind ik bewonderenswaardig. Zij praat er op een dusdanige manier over dat het heel normaal wordt. Zij maakt het de ander gemakkelijk. Ondanks dat ik vind dat ik goed ben opgeknapt, is Cathy nog steeds bezorgd om me. Maar ik let op mezelf, ik kan niet wegvallen, dat heb ik haar beloofd.”

Els MeyerPetra Hoogenbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling: Karin van der Knoop.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden