null Beeld

Mijn verhaal:

‘Ik ben nog steeds dankbaar dat mijn handwerk toen die Margriet-prijs heeft gewonnen’

Deze week vertelt Wilna (76) in Mijn verhaal hoe een Margriet handwerkwedstrijd in 1974 heel veel dingen in beweging heeft gebracht.

Zo hebben haar ouders uiteindelijk een Yad Vashem-onderscheiding gekregen, jaren nadat ze overleden waren.

‘Wild breien en haken’

“In 1974 was het thema voor Margriets handwerkwedstrijd ‘wild breien en haken’. Ik overwoog om mee te doen, maar zag er wel een behoorlijke uitdaging in. Op school was ik opgegroeid met ‘nuttig handwerken’. Wild haken of breien had ik nog nooit gedaan. Ook wel weer leuk. En de opdracht was voor die tijd revolutionair. Ik deed mee en tot mijn verrassing won ik uit de bijna zevenhonderd inzendingen de hoofdprijs. Het was de tweede keer dat ik iets won met handwerken. In 1972 had ik de eerste prijs gewonnen met het maken van een masker voor Margriet. Hierdoor werd ik me steeds meer bewust van mijn creativiteit en werd het een passie van mij.”

Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Al pratend ontdekten we dat we zes weduwen waren met vergelijkbare verhalen’

‘Ik ontwikkelde een eigen stijl’

“Na het behalen van diverse diploma’s heb ik tien jaar lesgegeven in textiele werkvormen op een basisschool. Ik ontwikkelde in die periode een eigen stijl en daarmee heb ik in 1993 een werkstuk gemaakt dat refereerde aan de voor mij indrukwekkende kranslegging bij Kamp Westerbork en de onthulling van de Jeruzalemsteen door de president van Israël, Chaim Herzog, die daarbij werd vergezeld door koningin Beatrix. Nooit gedacht dat dit werkstuk ervoor zou zorgen dat ik spontaan allerlei mensen ontmoette, die mij iets over mijn vader konden vertellen die op 2 maart 1945 werd gefusilleerd in Varsseveld, samen met nog 45 andere mannen; ik was pas drie maanden oud.”

‘Ik ben er dankbaar voor’

“Iemand die ik ontmoette op een kunstmarkt in Assen, waar ik stond met dit en enkele andere werkstukken, vroeg mij: ‘Hebben je ouders ook de Yad Vashem-onderscheiding gekregen?’ Een onderscheiding die is bedoeld voor niet-Joden die tijdens de Holocaust hun leven waagden om Joden te redden. De vraag intrigeerde me en was aanleiding voor een lange zoektocht. Uiteindelijk hebben mijn ouders, Willem en Gerritdina van der Sluis-Huiskes, de onderscheiding postuum gekregen. En mooi, in de online expositie van het Yad Vashem Museum in Israël wordt het verhaal van mijn ouders verteld en ook dat van de Joodse onderduiker Sallie Lindeman, die tweeënhalf jaar bij hen onderdak vond en gelukkig de oorlog overleefde. De handwerkwedstrijd voor Margriet heeft dus veel meer in beweging gezet dan ik ooit kon vermoeden en daar ben ik dankbaar voor.”

Deze Mijn verhaal verscheen eerder in Margriet 49 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Redactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden