Margriet logo
null Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.
Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.

PREMIUM

‘Ik ben misschien wel ‘oud’, maar ik voel me niet zo’

Norelies Matulessy (68) is gepensioneerd en woont in Amsterdam met haar echtgenoot. Ze heeft een dochter, Dominique, en een kleinzoon, Ikenna (2). Ze gaat drie keer per week naar zumba en Afro HIIT en danst elk weekend salsa. Ook let ze goed op haar voeding.

“Ik houd mijn hele leven al van dansen en sinds mijn dertigste sport ik vrij fanatiek. Dat begon destijds met aerobics. Ik was net verhuisd naar Barneveld en wilde via de sportschool niet alleen fit blijven, maar ook mijn kennissenkring uitbreiden. Op de sportschool raakte ik bevriend met een vrouw die door het hele land aerobicsles gaf. In de weekenden ging ik met haar mee, later deden we er ook zumba bij. Dat was een heel leuke tijd waarin ik veel mensen heb leren kennen. Toen ik 23 jaar geleden naar Amsterdam verhuisde, heb ik het weer precies zo aangepakt. Nu heb ik via de sportschool al jaren een hechte groep vriendinnen.”

“Ik sport drie dagen achter elkaar, zumba en Afro HIIT-training, met een vast groepje vrouwen. Met hen maak ik een praatje en wachten we tot de les begint. Als die erg zwaar wordt, puffen we elkaar erdoorheen. Ik sta het liefst vooraan bij de lessen, ik zie de jonge meiden weleens kijken en denken: wie is die oude taart? Maar ik beweeg mijn hele leven al, sport en dans zijn alles voor me. Ik kan me geen leven zonder voorstellen.”

Gymmen in de huiskamer

“Ik heb ooit een maand in een rolstoel gezeten. Tijdens het skaten in het Vondelpark viel ik en daarbij verschoof mijn stuitje. Thuis zat ik voor de televisie en keek naar het programma Nederland in beweging. Ik dacht: zodra ik weer kan, doe ik mee. Mijn oma deed dat vroeger ook, ik lachte haar daar een beetje om uit. Nu stond ik ineens zelf in de huiskamer te ‘gymmen’. Uiteindelijk heb ik auditie gedaan voor de opnames ervan, ik werd uitgekozen en heb drie seizoenen meegedaan. Dat was een heel leuke ervaring die ik ook nodig had.”

“Ik ben 1 meter 56 en ik houd van veel en lekker eten. Zonder te sporten dij ik dus meteen uit. Daarom haal ik leuke koolhydraatvrije recepten van internet, ik wil op gewicht blijven. Dat is beter voor mijn gezondheid, maar ik wil er ook goed uit blijven zien. Want het idee dat ik 68 ben vind ik heel raar, soms moet ik echt ­nadenken wat mijn leeftijd is. Ik laat mijn haar en nagels regelmatig doen, daardoor zie ik er verzorgd uit. Binnenkort heb ik een etentje met mijn sportvriendinnen, dan worden we door een vriend met een busje opgehaald als een stelletje bejaarden. Geweldig toch? Want ik ben misschien wel ‘oud’, maar ik voel me niet zo. Ik sta midden in het leven.”

Wil je weten hoe gelukkig je bent ten ­opzichte van de andere vrouwen in Nederland? Ben je bijvoorbeeld nieuwsgierig of je meer plannen hebt dan iedereen? Ga naar margriet.nl/60quiz en ontdek hoe je ‘scoort’!

Liesbeth SmitEster Gebuis. Styling: Ora Bollegraf. Visagie: Wilma Scholte.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden