Protest huisartsen 1 juli Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Huisarts Lydia over protest tegen werkdruk: ‘Het kan zo niet langer, er is een grens bereikt’

Huisartsen en zorgmedewerkers stonden al lange tijd onder druk, maar nu is de maat voor deze beroepsgroep vol. Onder andere het personeelstekort en het uitdijende takenpakket, zorgen ervoor dat huisartsen van 27 juni tot en met 1 juli actievoeren. Op vrijdagmiddag 1 juli sluiten veel huisartsen hun praktijk om deel te nemen aan een landelijke manifestatie op het Malieveld in Den Haag.

Huisarts Lydia Voorkamp (56) heeft een eigen praktijk in Den Haag. Ook zij ervaart een hoge werkdruk en een personeelstekort. Op 1 juli sluit ook zij haar praktijk om te gaan protesteren op het Malieveld in Den Haag.

‘Het is nodig dat er iets gaat veranderen’

Uit eerder onderzoek van het journalistieke collectief Spit voor De Groene Amsterdammer en Trouw bleek al dat huisartsen hun vak zwaar vinden. Volgens Lydia is het nodig dat er dingen veranderen, omdat de grens van wat huisartsen nog aankunnen bijna is bereikt. “Door deze manifestatie proberen we meer aandacht te krijgen voor dit probleem. Er worden wel dingen besproken, maar er komen geen concrete afspraken en dat moet veranderen”, vertelt Lydia.

Lydia sluit dan ook één dag haar praktijk. “Ik ga ook naar het Malieveld. Voor spoedeisende klachten kunnen mensen vrijdagmiddag terecht bij de huisartsenpost. Daar werken die middag een aantal huisartsen, zodat alle andere huisartsen in Den Haag naar de manifestatie kunnen gaan.”

Belangrijkste punten

Voor Lydia en de rest van de huisartsen en zorgmedewerkers zijn er een aantal punten waar verandering in moet komen: “Voor mij en mijn collega zijn op dit moment de huisvesting en het assistententekort het meest urgent. Daarnaast worden de wachtlijsten in de GGZ, jeugdzorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen steeds langer. Zo lang patiënten daar niet terecht kunnen, blijft de huisarts verantwoordelijk. Ook specialisten in het ziekenhuis vragen steeds vaker aan de huisarts om taken over te nemen.” Tenslotte blijft de bureaucratie ook een probleem. “Huisartsen moeten allerlei onnodige formulieren invullen voor bijvoorbeeld incontinentiemateriaal of om de thuiszorg te vragen bepaalde handelingen te doen. Dat is niet langer te doen, er is een grens bereikt.”

Verder willen de huisartsen ook meer tijd krijgen voor een patiënt, zodat zij beter geholpen kunnen worden. Als laatste is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de avond- nacht- en weekenddiensten die huisartsen op dit moment draaien. “Deze diensten komen allemaal op de praktijkhouders neer en dat wordt gewoon te zwaar als je de volgende dag ook weer in de praktijk moet zijn. We willen dat de diensten op een andere manier georganiseerd worden waarbij de verantwoordelijkheid niet meer alleen bij de praktijkhouders ligt.”

Meerjarenplannen voor de zorg

Deze zomer maakt het kabinet meerjarenplannen voor de zorg. Daarom is nu hét moment om iets te doen, stelt Lydia. “Met deze manifestatie hopen we dat er concrete afspraken komen. Daarbij komt dat het kabinet de huisartsen onvoldoende betrekt bij de meerjarenplannen voor de zorg. Daarom willen wij ons ook laten horen. We hopen dat er geluisterd gaat worden”, aldus Lydia.

Bron / AD

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden