Hortence Zuinig zingt voor clienten. Beeld Petra Hoogerbrug
Beeld Petra Hoogerbrug

PREMIUMMargriet Extra

Hortence zingt voor cliënten in de thuiszorg: ‘Zingen is mijn instrument’

Hortence Zuinig (60) werkt in de thuiszorg, waar ze graag voor cliënten zingt. Zij worden kalm, vrolijk of nostalgisch als ze de liedjes uit hun verleden horen.

“Zolang ik me kan herinneren, zing ik. Als ik iemand wil troosten, bemoedigen, of als ik blij ben of verdrietig: zingen is mijn instrument. Ik ben begonnen in de kerk, mijn talent heb ik van God ontvangen. Ook op school, in Suriname, zong ik tijdens de ochtendwijding altijd uit volle borst mee. Mijn vader was muzikant, mijn moeder en oma zongen altijd tijdens het huishouden. Ik merkte al vroeg dat ik kon communiceren door te zingen. Naast ons woonde een buurvrouw die niet aardig was tegen mijn moeder en oma. Ik zong dan: ‘Mensen praten altijd over iedereen… Laat ze maar praten’, uit een lied van Gert en Hermien, luid en duidelijk, zodat zij me kon horen.

Liedjes uit hun jeugd

Ook in de thuiszorg zing ik. Dat begon toen ik een keertje aan het neuriën was. De mevrouw bij wie ik was zei: ‘Dat mag best harder hoor, het klinkt zo mooi.’ Zij kreeg er tranen van in haar ogen. Dat stimuleerde me het vaker te doen. Het viel me op dat ik op die manier beter toegang kreeg tot sommige cliënten, bijvoorbeeld als ze dement zijn of alzheimer hebben. Dan zing ik liedjes uit hun jeugd. Twee motten, Tulpen uit Amsterdam. Tot de coronaperiode was ik kapster, daarna heb ik me laten omscholen. Naast mijn werk in de thuiszorg, knip ik cliënten en ook dan zing ik. Zij worden er heel rustig van als ik ze knip. Sommige cliënten gaan meezingen, dan is het één groot feest. Mijn repertoire wordt steeds uitgebreider, want als ik een verzoeknummer krijg dat ik niet ken, zoek ik thuis op de computer de tekst op. Ik leer er mooie liedjes door kennen, zoals Het dorp van Wim Sonneveld. Ja, ik houd wel van Nederlandstalige muziek.

Bij de uitvaart zingen

Een van de mooiste momenten maakte ik mee bij een ongeneeslijk zieke meneer. Hij was sneller dan verwacht terminaal. Toen ik bij hem was, praatte ik hem moed in en voor ik het wist, zong ik Amazing grace. Zijn vrouw was erbij en vond het prachtig. Het was een sereen moment, hij is vredig ingeslapen. Zijn vrouw vroeg daarna of ik bij de uitvaart wilde zingen. Dat was zo’n bijzondere ervaring.

December vrolijker, maar ook eenzamer

December vind ik een beladen maand. De dagen zijn ­donker, maar het is ook gezellig. Mijn cliënten zijn vrolijker, maar ook eenzamer. Ik vind het erg leuk om kerstliederen voor hen te zingen, mijn favoriet is O holy night. Ik geniet enorm van de gezelligheid, versieringen en cadeautjes, maar het is ook een moment voor bezinning. Om extra stil te staan bij het feit dat niet iedereen een warm huis heeft, bijvoorbeeld. Ik kijk wat het jaar heeft gebracht en maak de balans op: in hoeverre heb ik mijn doelen bereikt? Waar sta ik nu? Wat heb ik kunnen doen voor anderen, voor God?

Drie dagen kerstviering

Kerstfeest is een gedenktijd, een tijd van hoop, van dankbaarheid voor wat je wél hebt. In mijn kerk, de Beracha Temple in Amsterdam, hebben we drie dagen kerstviering: de eerste dag zijn er het kerstverhaal en de kerstliederen, de tweede dag is er een kerstviering van verschillende ­landen, de derde een brunch, zingen, dansen en preek. ­Iedereen mag mensen uitnodigen voor de tweede dag, maakt niet uit wie. De kerkgangers maken zelf gerechten, van Hollandse tot Surinaamse en Ghanese en we serveren dat op een buffet. Het vieren van zulke mooie momenten is belangrijk voor de saamhorigheid, voor de liefde. Wat nu is, is er morgen misschien niet meer. Dus vier dat leven, hoe moeilijk het soms ook is.”

Dit verhaal verscheen in Margriet Extra - Winter. Dit nummer kun je nabestellen via lossebladen.nl.

Franke van HoevenPetra Hoogerbrug

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden