Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Sophie (61): ‘Hoe langer geleden, hoe groter het gemis’

heart-shaped-candle-in-her-hands.jpg

– In samenwerking met KRO-NCRV – 

Als je iemand verliest, wordt het leven nooit meer zoals het was. Het gemis blijft, maar de mooie herinneringen ook. Vier het leven van een overleden dierbare door (online) een kaarsje te branden.

Het gaat aan niemands deur voorbij, vroeg of laat verliezen we mensen die ons dierbaar zijn. Na die moeilijke eerste periode vol verdriet volgt vaak boosheid. Op het feit dat iemand er niet meer is, op de mensen om je heen. Pas als je werkelijk kunt aanvaarden dat iemand er niet meer is, ontstaat er weer ruimte voor je eigen leven én voor mooie herinneringen.

‘Je kunt de tijd niet terugdraaien’

Sophie Hens (61): “Ik heb mijn ouders snel na elkaar verloren. Mijn vader in de winter van 2003, mijn moeder in 2005. Mensen zeggen altijd dat verdriet slijt met de tijd, maar voor mij voelt dat toch anders. Hoe langer het geleden is, hoe meer ik ze mis. Pas toen ze er niet meer waren, besefte ik dat ze altijd voor me klaarstonden. Elke zaterdag deed ik samen met mijn moeder boodschappen, gingen we koffiedrinken. We belden elke dag, al was het maar twee minuten. Doordat ik samen met mijn man een eigen zaak had, hadden we het druk en daardoor weinig persoonlijk contact. Maar mijn vader en moeder stonden altijd voor ons klaar. Ik denk wel eens: was ik maar vaker langs gegaan, maar je kunt de tijd niet terugdraaien. Ik heb geen broers en zussen en kan het gemis niet delen, dat voelt soms wel eenzaam. Ik denk op de gekste momenten aan ze. Als ik in de spiegel kijk, zie ik mijn moeder, terwijl ik vroeger altijd vond dat ik op mijn vader leek. Ze zijn er al heel lang niet meer, maar ze zijn altijd bij me. Ik ben ervan overtuigd dat ze nog altijd met me meekijken.”

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Steek hier een kaarsje op voor iemand die jou dierbaar was. Op donderdag 2 november is het Allerzielen, de dag waarop overleden dierbaren worden herdacht. Het KRO-NCRV programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’ staat op deze dag stil bij bekende en onbekende Nederlanders die het afgelopen jaar zijn overleden. De live uitzending begint om 18:50 uur op NPO 2 en wordt gepresenteerd door Anita Witzier vanaf Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis.

Ook interessant