Margriet logo
MT46 M46 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Hij wil ineens een pauze in onze relatie, omdat hij niet meer voelt wat hij in het begin voelde’

Miranda (54) - moeder van Jip (24) en Pepijn (26) - tast volledig in het duister over waarom Rogier (60) opeens niet meer verder wil met haar.

MT46 M46 relatie redden Beeld

Miranda

“Het gaat niet meer om relatietherapie, al had ik ons heel graag nog die kans gegeven, maar Rogier is er duidelijk over geweest dat hij dat niet meer wil. Voor hem is het over, zegt hij. Hij heeft toegestemd in dit gesprek omdat hij hoopte dat het mij zou helpen. Ik hoop dat ook. Ik wil begrijpen wat er is gebeurd, waardoor hij ineens het gevoel heeft dat het niets wordt tussen ons. Voor mij kwam dit echt als een donderslag bij heldere hemel. Hij zegt dat hij eerder signalen heeft gegeven dat er twijfels waren bij hem, maar die zijn dan zo subtiel geweest dat ik ze niet heb opgemerkt.”

Verplicht

“Hij zegt dat het niet aan mij ligt, maar dat hij merkte dat hij meer en meer behoefte had om een dag of weekend alleen door te brengen, met een vriend te gaan zeilen, of te wandelen. Aanvankelijk dacht hij nog dat het kwam omdat hij tijd nodig had om dingen van zijn werk af te wikkelen in het weekend. En als hij bij mij was, of ik bij hem, had hij het gevoel dat hij dat niet kon doen, omdat dat niet leuk was voor mij. Hij voelde zich dan verplicht om die tijd ook echt aan ons te besteden. Ik heb hem duidelijk proberen te maken dat het voor mij geen probleem was als hij wilde werken of met een vriend wilde sporten. Ik kan mezelf prima vermaken, al ik vind ik het wel fijn om ook tijd samen door te brengen. Voor zijn werk moet hij vaak reizen en dan zagen we elkaar sowieso minder.”

Pauze

“We waren het erover eens, dat we voorlopig niet samen wilden wonen, maar dat we wel zo vaak mogelijk bij elkaar zouden zijn. We hebben beiden een pijnlijke scheiding achter de rug en we wilden ons eigen huis en ons leven niet te snel opgeven. Ik dacht dat we daar hetzelfde over dachten. We kennen elkaar nu bijna twee jaar en ik had het gevoel dat we steeds meer naar elkaar toe groeiden. We hebben het er zelfs al over gehad om onze twee huizen te verkopen en samen iets kopen. Dat ging naar mijn gevoel meer van hem uit dan van mij. We hebben een fijne vakantie gehad samen en toen kwam ineens dit: dat hij een pauze wil in onze relatie, dat hij niet meer voelt wat hij in het begin voelde en dat hij niet weet of wat hij voelt, genoeg is om samen een toekomst te hebben. Ik heb natuurlijk gevraagd of er een ander is, maar hij zegt van niet. Maar wat het dan wél is kan hij me niet uitleggen. Ik begrijp het niet, echt niet. Als we elkaar zien hebben we het altijd fijn.”

MT46 M46 relatie redden Beeld

Rogier

“Miranda zegt dat ik niet kan uitleggen waarom ik afstand wil, maar ik heb het gevoel dat ik het wel heb uitgelegd, maar dat ze mijn uitleg niet accepteert. Ik weet niet goed wat ze verder nog wil weten. Ik heb haar uitgelegd dat dit voor mij een proces van maanden is geweest. Ik had steeds minder zin om tijd samen door te brengen. Ik vond het lastig om een vakantie definitief af te spreken. Uiteindelijk hebben we dat wel gedaan, maar het voelde niet als iets waar ik naar uitkeek. Hoe moet je uitleggen dat je gevoel verandert en waarom dat is?”

Geweldige vrouw

“Miranda wil steeds weten of het iets is wat zij verkeerd doet. Ze zegt dat ze het niet kan veranderen als ze niet weet wat mij stoort. Maar dat is het niet. Ik vind Miranda een geweldige vrouw. Ze hoeft helemaal niets te veranderen, want het ligt niet aan haar. We hebben een mooie tijd gehad. Ik was heel verliefd op haar, maar het laatste halfjaar is er iets veranderd. Dat de verliefdheid minder wordt als je langer bij elkaar bent is normaal volgens Miranda en dat geloof ik ook wel. Maar dan moet er iets anders voor in de plaats komen en dat voel ik niet. De gesprekken tussen ons vallen stil. Ik heb minder behoefte om dingen met haar te bespreken, het is allemaal wat oppervlakkiger.”

Benauwd

“Ik zou best vrienden met haar kunnen blijven, maar dat vindt zij te moeilijk. Ik twijfel of ik dat hier moet zeggen, want ik wil haar geen pijn doen, maar ik heb ook veel minder behoefte om met haar te vrijen. De aantrekkingskracht is minder. Miranda denkt dat we daaraan kunnen werken. Ze is bang dat zij misschien op dat gebied te terughoudend is geweest. Voor haar zit daar nog iets pijnlijks van haar huwelijk. Haar ex-man heeft haar vaak verweten dat ze minder zin had om te vrijen dan hij. Ik weet dat ze bang is dat ik me op dit gebied ook tekortgedaan voelde. Maar ook dat is niet zo. Miranda is in elk opzicht een geweldige vrouw, maar ik denk dat ik niet geschikt ben voor een relatie. Voor Miranda en na mijn huwelijk heb ik een aantal relaties gehad, maar steeds liepen die na verloop van tijd stuk, omdat ik het benauwd kreeg of het gevoel had dat er te veel van me werd verwacht. Daarom wilde ik Miranda ook niet langer aan het lijntje houden. Ze verdient beter, iemand die echt voor haar gaat.”

MT46 M46 relatie redden Beeld

Therapie

Voor Miranda is dit gesprek niet wat ze had gehoopt. Ze had de stille verwachting dat bij mij zou worden opgehelderd wat Rogier deed terugschrikken voor het verder investeren in de relatie. Ze zouden dan samen kunnen werken aan het oplossen van die problemen en het herstellen van de relatie. Ze benadrukt dat er in haar gevoelens niets was veranderd. Ze hield nog steeds veel van Rogier en was intens verdrietig dat ze hem dreigde te verliezen. Voor mij is het echter al snel duidelijk dat er geen herstel van de relatie in zit. Rogier heeft zijn besluit genomen.

Twijfelen

Ik probeer nog wel om de rugzak met pijnlijke ervaringen, die ze beiden hebben meegenomen uit andere relaties, te pakken en te begrijpen. Bij Rogier is dat een angst om te falen en daarop te worden aangesproken. Liever haakt hij af dan weer de verantwoordelijkheid op zich te nemen om een ander mens gelukkig te maken. In het begin van een relatie, als hij verliefd is, werkt de intensiteit van dat gevoel als hoopgevend. Als de heftigheid van de verliefdheid minder wordt, gaat hij twijfelen. Houdt hij wel genoeg van deze vrouw, kan hij zelf wel gelukkig zijn en kan hij haar gelukkig maken als hij niet meer zo veel voelt?

Afgewezen

De grote angst van Miranda is afgewezen worden. Ze doet alles om dat te voorkomen. Voortdurend is ze afgestemd op de behoeften van de ander. Het feit dat ze nu desondanks wordt afgewezen door Rogier, maakt haar extreem onzeker. Ze moet iets verkeerd hebben gedaan, ze heeft het fout ingeschat, ze voelt zich waardeloos en nutteloos.

Pril

“Als ik wist dat je verliefd was geworden op een ander, zou ik het nog kunnen begrijpen,” zegt ze.

Ik zie Rogier aarzelen. Uit het verhaal in zijn rugzak bleek dat hij altijd onmiddellijk een nieuwe relatie had als hij de eerdere relatie had verbroken. Ik vermoed dat nu ook. Dan zegt hij: “Er is wel iemand, maar dat is nog pril en het is niet de reden dat mijn gevoel voor jou is veranderd. Ik wilde het niet zeggen, omdat ik bang was je nog meer te kwetsen.”

Gelogen

Miranda reageert in eerste instantie boos, vooral omdat Rogier hierover had gelogen toen ze het vroeg. In tweede instantie helpt deze wetenschap haar. Ze realiseert zich dat ze haar hoop op herstel van de relatie moet opgeven en dat het niet aan haar ligt dat Rogier opnieuw afhaakt, maar dat dit een patroon is in zijn leven. Hij durft zich niet echt te hechten, maar zoekt steeds de heftigheid van een nieuwe verliefdheid, waarna hij zich terugtrekt als er te veel van hem wordt verwacht.

Miranda is nog steeds verdrietig, maar doordat ze nu beseft dat Rogier zich niet aan een vaste relatie durft te binden, kan ze ook beginnen met het accepteren en verwerken van haar verlies.

Wel heeft ze een nieuwe ervaring in haar rugzakje, die haar in de toekomst voorzichtiger zal maken om opnieuw vertrouwen te hebben in de liefde en in een man.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden