null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Hij vindt dat ik een verkeerd beeld van hem neerzet; alsof hij iemand is die gefrustreerd is, omdat ik te weinig met hem vrij’

Dat Lisa (54) een affaire heeft gehad met een oudstudiegenoot doet haar huwelijk met Geert (58) niet bepaald goed. En het líép, vooral tussen de lakens, al niet zo lekker tussen hen...

null Beeld

Lisa:

“Ik vind het wel prettig dat Geert en ik nu beiden een keer een gesprek met jou alleen hebben om te kijken hoe we verder kunnen. De gesprekken samen helpen ons niet meer echt verder. Ik heb het idee dat we vastzitten of te voorzichtig zijn tegenover elkaar. Geert zei dat ook. Als ik erbij ben, heeft hij het gevoel dat hij erg op zijn woorden moet letten, omdat ik hem daarop afreken.”

“Hij vindt dat ik een verkeerd beeld van hem neerzet; alsof hij iemand is die gefrustreerd is, omdat ik te weinig met hem vrij. Terwijl hij juist vindt dat er met míj iets mis is omdat ik geen behoefte heb aan seks. Volgens hem heeft dat te maken met mijn verliefdheid, een tijdje geleden, op een oud-studiegenoot. Geert is ervan overtuigd dat ik nog steeds gevoelens voor die man heb en dat dit tussen ons in staat. Volgens hem is de afstand tussen ons in die tijd ontstaan.”

Hoe meer hij aandringt...

“Hij neemt mij kwalijk dat ik niet vaker het initiatief neem om hem aan te halen en te vrijen. Maar hoe meer hij daarop aandringt, hoe meer ik me gedwongen voel en me afsluit. Als hij me een kus wil geven of een arm om me heen slaat, voel ik al dat ik bevries. Dus zegt hij nu dat hij me niet meer ‘lastig zal vallen’. Natuurlijk in de hoop dat ik dan uit mezelf meer contact zoek. Maar het vóélt niet als ‘met rust laten’. Ik voel toch dat hij voortdurend verwacht dat ik iets doe, ook al neemt hij zogenaamd geen initiatief. Ik weet dat hij zich tekortgedaan voelt.”

“Hij doet vaak vervelend en sarcastisch naar mij. Dat helpt niet bepaald. Ergens snap ik dat natuurlijk ook wel. Hij heeft wel behoefte aan seks en hij voelt zich steeds afgewezen door mij. Ik voel me daar natuurlijk zelf ook schuldig over en soms probeer ik hem wel aan te halen, maar Geert voelt dan heel goed dat ik het vanuit een soort plichtsgevoel doe.”

Ik zie Frank nog wel

“Die verliefdheid speelt inderdaad nog wel een rol. Geert denkt dat ik tegen die man, Frank, heb gezegd dat ik kies voor mijn huwelijk en hem niet meer wil zien. Dat is deels ook zo; ik wil niet bij Geert weg, maar ik zie Frank nog wel af en toe. Eerst niet, maar daarna heeft hij weer contact gezocht omdat hij steeds aan mij moest denken. Dat had ik net zo. Dus hebben we toen weer afgesproken.”

“Geert weet dat niet. Hij mag het ook niet weten, want dan zou hij zich erg gekwetst en bedrogen voelen. Ik heb hem bezworen dat het echt was afgelopen. Ik wéét dat ik ermee moet stoppen, maar Frank raakt iets in mij waar ik geen weerstand aan kan bieden. Als ik hem niet zie, wordt dat alleen maar erger.”

Lees ook: ‘Als hij nog iets uit te zoeken heeft met die vrouw, wil ik hem daar de ruimte voor geven, maar ik weiger te geloven dat het stuk is tussen ons’

null Beeld

Geert:

“Wat Lisa mij verwijt, is dat het voor mij in de relatie alleen maar om de seks gaat. Maar dat is absoluut niet zo. Als dat zo was, zou ik het toch prima vinden als ze alleen maar met mij zou vrijen omdat ik dat nodig heb? Voor mij werkt dat niet. Ik vind juist de intimiteit waardevol, omdat je daarmee je liefde voor elkaar uit. Het voelt voor mij dan ook als een afwijzing als ik merk dat zij probeert te vermijden om samen met mij te gaan slapen. Ze heeft altijd nog iets te doen voordat ze naar bed kan gaan. Of ze houdt zich slapend als ik een keer wat later naar boven kom.”

“Er is altijd wel een verschil geweest tussen ons op dit gebied. Ik had meer behoefte aan vrijen dan zij. Behalve misschien in het begin van onze relatie. Maar na de geboorte van de kinderen werd dat voor haar anders, al hadden we wel nog onze momenten.”

Steeds later thuis

“Sinds die Frank ineens weer in haar leven kwam, is dat veranderd. Ze heeft samen met hem gestudeerd en ze hebben toen korte tijd iets gehad. Ze bleken zich, een jaar geleden, beiden voor een cursus te hebben ingeschreven. Ik begreep dat ze na die bijeenkomsten samen iets gingen drinken.”

“Aanvankelijk zocht ik daar niets achter, maar toen het een soort vaste gewoonte werd en ze steeds later thuiskwam, heb ik wel gevraagd wat dat eigenlijk betekende. Ze reageerde toen heel defensief. Het was gewoon iemand die ze van vroeger kende en ik hoefde daar niets achter te zoeken. Vervolgens ben ik in haar laptop gaan kijken en vond daar berichten die duidelijk maakten dat het wel degelijk veel verder ging. Dat ze ook hadden gezoend en seks met elkaar hadden gehad in het hotel waar hij logeerde.”

Ze heeft een keuze gemaakt

“Ik was behoorlijk geschokt, vooral over haar leugens. Ik heb toen ook een mail gestuurd naar die Frank, die overigens ook getrouwd is, en heb gedreigd zijn vrouw in te lichten.
Enfin, jij weet dat, want we hebben ons toen ook aangemeld voor therapie bij jou. Lisa heeft toen de keuze gemaakt voor mij en voor het gezin en ze heeft het contact met Frank verbroken. Ze heeft dat beloofd en ik geloof haar. Ik weet dat ze het in de periode daarvoor, toen ze dingen moest verbergen en moest liegen, moeilijk had. Zo is ze helemaal niet, ze is eigenlijk altijd eerlijk.”

“Ik had gehoopt dat onze relatie daardoor weer zou herstellen. Misschien niet meteen, maar wel na verloop van tijd. Maar dat is niet zo. De afstand tussen ons blijft. Lisa blijft mij op afstand houden, wat ik ook probeer.”

Lees ook: Annette: ‘Relaties werken beter als je een partner hebt die op je lijkt’

null Beeld

De therapie

Soms is het nodig om de impasse te doorbreken als de gesprekken met een paar steeds eenzelfde patroon volgen zonder dat het lukt om dat te doorbreken. Het patroon van Lisa en Geert ziet er ongeveer als volgt uit: Geert doet pogingen om de afstand die hij voelt te overbruggen door Lisa aan te halen of door te vragen waarom ze hem niet dichterbij wil laten komen. Naarmate hij zich vaker afgewezen voelt, wordt zijn manier om contact te zoeken bozer. Lisa voelt zich door hem geforceerd om zich niet alleen anders te gedrágen, maar om zich ook anders te vóélen. Ze moet naar seks met Geert verlangen. Omdat ze dat niet kan, probeert ze de avances en gesprekken hierover te ontwijken. Hierdoor voelt Geert zich nog meer afgewezen en reageert hij met meer boosheid en verwijten, waardoor Lisa nog meer afstand houdt.

Individuele gesprekken

Wat ik hoop, is dat ik in de individuele gesprekken ga begrijpen wat hen ervan weerhoudt om een uitweg te vinden uit dit zich herhalende patroon. Ik weet dan nog niet dat Lisa Frank nog ziet.

Van tevoren spreek ik dan altijd af dat alles wat aan de orde komt in deze individuele gesprekken straks ook wordt besproken in de relatiegesprekken. Het gaat er immers niet om dat mensen met míj kunnen bespreken wat er speelt, maar dat ze dit met elkáár delen en hierin worden begrepen.

De valkuil hierbij is altijd dat partners ondanks deze afspraak geheimen met mij delen die ik niet tegen de ander mag zeggen. Bij Lisa lukt het me niet dit te voorkomen. Ik leg haar vervolgens uit dat het voor mij onmogelijk is om de relatietherapie te vervolgen als ik op de hoogte ben van een geheim dat ik met haar deel, maar tegenover Geert moet verzwijgen. Als hij hierachter komt, en dat gebeurt bijna altijd, zal hij terecht het vertrouwen in mij opzeggen. Bovendien is het duidelijk dat dit geheim er in belangrijke mate de oorzaak van is dat Lisa Geert op afstand houdt. Ik vraag haar dus om wel met Geert te delen dat er nog contact is met Frank. Lisa wil dat eigenlijk niet, maar kiest er uiteindelijk voor om dat te doen in een gesprek met z’n drieën.

Boos en opgelucht

Geert is boos, maar in zekere zin is hij ook opgelucht, omdat hij nu beter begrijpt waarom Lisa hem niet dichterbij laat komen. Hij zegt dat hij tijd nodig heeft om zelf ook na te gaan of hij nog wel verder wil met Lisa, nu ze zijn vertrouwen opnieuw heeft beschadigd. Hij vraagt Lisa om tijdelijk elders te gaan wonen, zodat ze kan uitzoeken wat ze voelt voor wie. Ze kan terecht in het huis van een kennis die een halfjaar in het buitenland werkt.

De relatie met Frank blijkt uiteindelijk niet te werken. Frank kiest voor zijn gezin. Geert en Lisa slagen er gelukkig in om elkaar terug te vinden, al blijkt dat een moeizaam en pijnlijk proces. Tijdens dat proces heb ik me vaker afgevraagd hoe dit zou zijn verlopen als Lisa haar geheim niet had gedeeld. Kennelijk was het gewicht daarvan te zwaar voor haar en kon het niet anders.

Namen en sommige omstandigheden zijn om privacyredenen veranderd.

Annette Heffelsredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden