null Beeld

Hij van Tony Neef: ‘Ik heb heel veel mazzel met hem als partner’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Dat vragen we aan KLM-medewerker Benny Mizrahi (52), echtgenoot van acteur en tekstschrijver Tony Neef (59).

“In 1993 was ik front office manager in een hotel in Israël. Van een reisbureau waarmee we samenwerkten, kreeg ik een ticket aangeboden naar Amsterdam. Omdat die stad een homovriendelijke reputatie had, leek het me wel wat om daarheen te gaan. Op aanraden van een kennis bezocht ik discotheek Roxy waar een gay-avond werd gehouden."

Onwennig gevoel

"Ik kwam daar in mijn eentje binnen en vond het heel speciaal: alleen maar mannen. Het voelde fijn, maar ook

onwennig, ik was best nerveus. De eerste man die ik aansprak was Tony. Dankzij hem voelde ik me meteen op mijn gemak. Hij is een echt mensenmens, toegankelijk, vrolijk, slim. Toen hij hoorde dat ik in een hotel logeerde, bood hij aan dat ik de rest van de week wel bij hem mocht logeren."

"De dagen erna leek het alsof ik in het paradijs was beland, zó gastvrij en warm werd ik ontvangen. Ik voelde me ook direct opgenomen in zijn vriendenkring. Terug in Israël heb ik Tony een brief gestuurd - e-mail had je nog niet - dat ik in het najaar nog drie weken kon komen."

Tony Neef

"In die periode stond hij in Jeans, waardoor ik elke avond in een ander theater in Nederland zat. Na die drie weken

was duidelijk dat Tony en ik samen door wilden. Ik heb in Israël mijn studie hotelmanagement afgerond en ben

vervolgens een jaar na onze ontmoeting naar Amsterdam verhuisd. Omdat ik vermoedde dat mijn geaardheid bij mijn familie gevoelig zou liggen, had ik gezegd dat ik in Amsterdam stage liep en bij Tony woonde. Hij was dat jaar al een keer bij ons in Israël geweest. Mijn familie was weg van hem. Alleen had ik hem voorgesteld als een vriend, niet als mijn levenspartner."

Het hoge woord

"Toen mijn moeder een halfjaar later een opmerking maakte waaruit bleek dat ze dacht dat ik hetero was, voelde dat zó niet goed. Ik zei tegen Tony dat ik naar Israël moest om het te vertellen. Het werd het moeilijkste moment uit mijn leven. Nadat het hoge woord eruit was, voelde ik me opgelucht, maar ook verdrietig, want mijn ouders waren verbijsterd. In hun schrikreactie besloten ze het contact met mij te verbreken. Mijn moeder kwam na drie maanden op die beslissing terug, maar mijn vader heb ik tien jaar niet gezien. Daarna heeft hij het gelukkig ook aanvaard."

Verliefd op een ander

"Tony en ik hadden van meet af aan een ander levensritme. Als artiest werkt hij meestal ’s avonds en ik overdag. De momenten samen waren, en zijn, meestal schaars, maar juist daardoor extra waardevol. In die beginperiode kwam ik in mijn toenmalige werkkring veel homo’s tegen. Op één van hen werd ik verliefd. Tony merkte aan me dat er iets was. Ik voelde me schuldig, want ik had zo veel aan hem te danken en nu moest ik hem zeggen dat er een ander was."

"Zelf is hij altijd zó eerlijk en oprecht, dat ik onmogelijk tegen hem kon liegen. Toen ik het opbiechtte, moesten we allebei huilen. Zijn reactie was uitermate liefdevol. Hij zei: ‘Ik hou zo veel van jou dat ik je niet in de weg wil staan, probeer het maar uit.’ Mooi hè? Daarna heb ik dat inderdaad gedaan."

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Dat hij homo is, hield hij geheim’

null Beeld

Benny Mizrahi

Jij bent zó

"Al twee maanden later was de verliefdheid over. Later waren de rollen omgedraaid. Toen was Tony verliefd op een ander en zei ik hetzelfde tegen hem. Ook hij kwam ervan terug. Echte liefde laat vrij. Doordat we allebei hebben laten zien dat dat voor ons geen loze woorden zijn, heeft dat onze band juist versterkt."

"Tony is heel direct. Hij zegt alles recht in je gezicht. Ik was aanvankelijk meer een binnenvetter, maar heb van hem geleerd dat het veel beter is om je uit te spreken. Ruim dertien jaar geleden schreef Tony het liedje Jij bent zó, waarmee Jeroen van der Boom een hit scoorde. De tekst slaat op mij. In die tijd was het inderdaad ‘zeg ik nee, zeg jij ja’, maar inmiddels zijn we wat meer naar elkaar toegegroeid. Ik schat dat we voor zeventig procent dezelfde smaak hebben."

De lockdown

"Over die overige dertig procent kunnen we soms steggelen, maar uiteindelijk zijn we altijd tot een compromis bereid. Tony is spontaan en goed van vertrouwen. Ik ben meer van check en dubbelcheck. Ik zal nooit zomaar iets kopen, maar eerst een prijs- en kwaliteitsvergelijking doen."

"De lockdown is voor Tony een stuk moeilijker dan voor mij. Ik kan vanuit huis gewoon mijn werk doen, maar hij mist het theater. Zijn vak is zijn passie. Ik heb bewondering voor hem als artiest. Ik ben natuurlijk niet objectief, maar volgens mij heeft hij een van de mooiste stemmen van Nederland. Ik hoor hem graag zingen. Zoals hij zijn emoties kan laten doorklinken in een lied, dat vind ik geweldig."

Meer tijd voor elkaar

"Zeker nu tijdens de coronacrisis waarin je makkelijk te veel eet, moeten we allebei op ons gewicht letten. We hebben onlangs een blender gekocht en gaan aan de smoothies. Ja, Tony kan goed koken, maar hij staat geen uren in de keuken. Doordat hij momenteel niet weg hoeft voor zijn werk zien we elkaar meer dan ooit. Dagelijks laat hij merken dat hij veel van me houdt. Hoe? Door even mijn hand vast te houden of de lieve manier waarop hij naar me kijkt. Dat voelt voor mij fantastisch. Ach, ik heb gewoon heel veel mazzel met Tony als partner.”

null Beeld

Dit interview verscheen eerder in Margriet 32-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | BrunoPress, Marloes Bosch

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden