null Beeld

Hij van Paulien Cornelisse: ‘We hebben dezelfde humor en gedrevenheid

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: radio- en theatermaker Chris Bajema (48), levenspartner van cabaretière, columniste, schrijfster en tv-maakster Paulien Cornelisse (44).

Humor en gedrevenheid

“Na het stranden van mijn huwelijk ruim twaalf jaar geleden liep ik een tijdje met mijn ziel onder mijn arm. Maar gelukkig was daar Paulien. Vele jaren eerder hadden we elkaar leren kennen bij vrienden. Ik vond haar meteen al een leuk, enthousiast type. Ze wilde destijds stoppen bij Comedytrain en had het plan opgevat om radiocolumns te gaan inspreken. Daar heb ik haar toen bij geholpen. Omdat we dezelfde humor en gedrevenheid hebben, klikte het direct en zijn we vaker gaan samenwerken. Zo maakten we kleine voorstellingen voor Oerol. Dat was superleuk. We hadden daar speciaal een theatertje voor laten bouwen dat uiteindelijk zo duur werd, dat we die kosten pas na twee seizoenen hadden terugverdiend. Allebei willen we zoiets dan zo goed mogelijk doen, waardoor er veel tijd en energie in gaat zitten, maar we vinden het niet erg om keihard te werken.”

Creatief beroep

“Inmiddels zijn we zo’n acht jaar samen. Ik had nooit verwacht iemand te ontmoeten met wie ik zo’n sterke verwantschap voel. We hebben zoveel raakvlakken dat we eigenlijk blindelings snappen waar de ander mee bezig is. Omdat we allebei een creatief beroep hebben, weten we hoe het werkt: dat je heel enthousiast kunt zijn over iets dat je hebt verzonnen, maar daar dan later toch weer over aan het twijfelen kunt slaan of zelfs even door in de put kunt zitten. In dat laatste geval zullen we elkaar altijd bemoedigen. Allebei zijn we kleine zelfstandigen. Eigenlijk zijn we ook Einzelgänger, want in ons werk gaan we het liefst ons eigen gang zónder bemoeienis van anderen. In dezelfde periode dat Paulien besloot om haar boeken zelf te gaan uitgeven, omdat ze geen concessies meer wilde doen, besloot ook ik voor mezelf te beginnen.”

Een gezin stichten

“Voor de radio die ik maak is te weinig ruimte in Hilversum en dus ben ik zelf podcasts gaan maken. Eigenlijk is Paulien daarbij mijn eindredactrice, want ze beluistert ze altijd voor ik ze online zet. Bovendien helpt ze me soms uit de brand door nog een leuk scènetje te schrijven. Die vrijheid om alles zelf te kunnen bepalen is super, maar het is wel veel extra werk: je moet álle ballen zelf in de lucht houden. Zo moet ik ook zelf mijn sponsors binnenhalen. Nadat we drie jaar samen waren, is onze zoon Wiek (5) geboren. Ik heb twee jaar geaarzeld of het wel een goed idee was om opnieuw een gezin te stichten. Ik had al twee kinderen en dacht: wil ik weer van vooraf aan beginnen met die slapeloze nachten?”

Lees ook:

Hij van Ank Bijleveld: ‘Ik was meteen gecharmeerd van haar’

Kinderwens

null Beeld

“Maar Paulien wilde het zó graag en ik hou zoveel van haar dat ik haar het moederschap niet wilde onthouden. Nu zeg ik: dat zou ook het stomste geweest zijn wat ik had kunnen doen, want we hebben er zo’n fantastisch cadeau bijgekregen. Paulien is een hele lieve, knuffelige moeder en Wiek is zo’n leuk ventje. Ook mijn zoons Joep (18) en Teun (16) zijn gek op Wiek en hij op hen. Zij zijn de helft van de tijd bij ons en dan zie je Wiek al helemaal enthousiast worden als ze weer komen. Grappig is dat ik vind dat Wiek op Paulien lijkt en zij juist veel van mij in hem terugziet. Hij is in elk geval heel talig, hij babbelt je helemaal omver. Als het tussen Paulien en mij even niet goed zit, ben ik geneigd om weg te lopen, maar dat pikt ze niet.”

Drukke periode

“Het moet meteen worden uitgepraat. Zo blijft er nooit iets onderhuids zeuren en wordt de lucht meteen geklaard. Dat waardeer ik heel erg in haar. Sowieso geeft ze me vaak precies wat ik nodig heb. Zo ben ik bij de start van de lockdown meteen podcasts gaan maken. Dat groeide uit tot een project waarin ik 81 dagen achtereen podcasts maakte. In combinatie met de helft van de dag voor Wiek zorgen, omdat de scholen dicht waren, werden dat behoorlijk lange dagen. In die laatste fase liep ik echt op mijn tandvlees. Dan weet Paulien exact hoe dat is, zegt ze even iets liefs, geeft me een kus en laat me daarna weer met rust.”

Natuurlijke uitstraling van Paulien

“Superfijn om je dan zó begrepen te voelen. Zowel wat Paulien schrijft als wat ze in het theater doet, vind ik prachtig. Wat ik ook verrassend vind, is dat ze zo televisiegeniek is. Doordat ze bij de serie Tokidoki zo naturel is, krijgt ze zelfs die gesloten Japanners aan het praten. Als je mij op tv zet, krijg je een verschrikt hoofd. Het overkomt me weleens dat mensen me vragen: ‘Vanwaar de paniek?’, terwijl ik dan gewoon iets aan de bar bestel en moet uitleggen dat dát mijn natuurlijke uitstraling is, haha. Ja, natuurlijk is mijn paniekhoofd bij ons thuis de running gag, mijn hoofd is bijzonder geschikt voor radio.”

'Daar kunnen we heerlijk fantaseren'

“Omdat we onze dromen serieus nemen, zal ons leven niet snel een sleur worden. Misschien dat we ooit nog eens een jaartje in Engeland gaan wonen. Paulien kan daar lesgeven en ik wellicht radio maken. Daar kunnen we heerlijk over fantaseren. Wat niet wegneemt dat we het hier ook ontzettend naar ons zin hebben. We werken veel thuis. Allebei in onze eigen werkkamer, maar dan nemen we wel tegelijk pauze. Meestal maken we dan samen een ommetje. Tijdens corona schoot dat erbij in, omdat één van ons toen bij Wiek moest blijven. Nu zullen buurtbewoners vast denken: ‘Ja, hoor, daar heb je ze weer, die twee!”

Dit interview verscheen eerder in Margriet 38-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Mieke van Wijk

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden