Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hij van Marjan van den Berg: Jan van der Werff

hr-jan-van-der-werff_4360.jpg

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: redactiechef van het Noordhollands Dagblad Jan van der Werff (63), man van Margriets Marjan van den Berg (62).

“Marjan werkte eind jaren tachtig nog als lerares Nederlands, toen ze aangaf dat ze columns wilde schrijven voor het Zaanse dagblad De Typhoon. De hoofdredacteur nodigde haar uit voor een gesprek. Als redactiechef werd ik daarbij geroepen. Ik vond haar meteen een leuke en mooie vrouw. Charmant gekleed in roodsuède laarsjes en een rode jas. Helaas had ik op dat moment geen behoefte aan een columniste, wél aan een freelance verslaggever. Dus stuurde ik haar op pad voor regionaal nieuws. Haar eerste opdracht heb ik met een rode ballpoint nagekeken. Ze heeft die vellen papier nog altijd. Er stonden zo veel aanwijzingen en verbeteringen bij, dat ze zei: ‘Verslaggeving is kennelijk niet voor mij weggelegd. Dit kan ik niet.’ Ik heb haar weten over te halen om nog even door te zetten. En dat bleek terecht, want daarna ging het hartstikke goed. Bovendien belandde ze al vrij snel in de hoek van de humaninterestverhalen, een genre dat haar op het lijf geschreven is. Nadat begin jaren negentig mijn relatie op de klippen was gelopen, kregen mijn gevoelens voor Marjan, die al wat langer gescheiden was, vrij spel.

‘Ik ben nogal een binnenvetter. En in een gezin met drie meiden moet je wel meekwekken’

Ons eerste weekendje weg verliep overigens allesbehalve romantisch. We gingen naar Texel, maar daar bleek het in de winter totaal uitgestorven. Om een hapje te eten belandden we bij een Griek die waarschijnlijk in geen weken een klant had gehad. Een paar uur later werd ik hondsberoerd. Voedselvergiftiging! Nu kunnen we erom lachen, maar toen zat ik op de terugweg als een zombie in de auto. Ik was smoorverliefd op Marjan, maar het heeft wel even geduurd voordat ik het aandurfde om met haar én haar drie dochters Merel, Amber en Kirsten te gaan samenwonen. Zij waren toen twaalf, acht en zes. Zelf had ik geen kinderen, dus dat was even wennen. Ik ben nogal een binnenvetter. Dat is wat lastig als je in een gezin met drie meiden komt, want dan moet je natuurlijk wel meekwekken. Dat heb ik geleerd, doordat we na het avondeten altijd nog even bleven zitten om de dag door te nemen. Belangrijk daarbij was dat we alle vijf ons zegje konden doen. Voor ik met Marjan ging samenwonen, kookte ik nooit zelf. Tot Marjan een keer ziek was. Die maaltijd zit in ons geheugen gegrift. Met mijn gehaktballen kon je stuiteren. In reactie op het sausje bij de bloemkool vroeg Kirsten of ze het mee naar school mocht nemen om er een asbak van te kleien! Inmiddels kan ik wel koken. Het kost me inspanning, maar ik vind het steeds leuker en doe het vaker.

Dit is een gedeelte uit het interview met Jan van der Werff. Het hele interview lezen? Bestel Margriet 2017-22 via Magazine.nl. Ook kun je het hele interview lezen via Blendle.

cover

Tekst | Mieke van Wijk
Foto | Marloes Bosch
Visagie | Nicolette Brøndsted

 

Bekijk ook onderstaande vlog van Marjan van den Berg:

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant