null Beeld

Hij van Marga van Praag: ‘Ze brengt warmte en geborgenheid in huis’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: voormalig journalist/interviewer Ben Haveman (78), echtgenoot van voormalig NOS Journaal-verslaggeefster en presentatrice Marga van Praag (74).

“Voor de Volkskrant maakte ik in 1973 een portret van de zanger Max van Praag. Hij organiseerde het Cabaret der Onbekenden. Op de finale avond zag ik zijn dochter Marga. Het waren haar ogen waar ik voor viel. Lachende, vragende ogen, waar ze veel mee gedaan krijgt. Mensen spreken haar daardoor makkelijk aan. Zo niet, dan doet ze het zelf wel. Als ze boodschappen doet, blijft ze soms uren weg.”

'Je zult je bij mij niet vervelen'

“Ik twijfelde destijds of ik haar zou bellen. Ze belde zelf al na een paar dagen. We trouwden vrij snel. Op weg naar het stadhuis vroeg haar vader: ‘Ben, ben je zenuwachtig? Hoeft niet hoor. Nog een half uurtje, dan heet je Van Praag’. Zelf zei ze: ‘Je zult je bij mij niet vervelen’. Die belofte heeft ze gehouden.”

Elkaar helpen

“Ze heeft me vaak geholpen bij het zoeken naar onderwerpen voor de krant. Soms ontmoette ze voor het Journaal iemand over wie ze maar een paar minuten kwijt kon. Dan was het: daar moet jij over schrijven. Omgekeerd heb ik vaak invalshoeken voor haar reportages bedacht. Of een slotzin, ook al belde ze vlak voor haar deadline.”

Achterdocht

“Door Marga werd ik me bewuster van mijn achterdocht jegens de mensheid. Ik ben geneigd vooral negatieve kanten van de medemens te signaleren. Zij gaat uit van de menselijke goedheid, tot het tegendeel bewezen is. Verder heeft ze me liefde voor eten bijgebracht. Ik ken niemand die zo fantastisch kan koken. Marga brengt warmte en geborgenheid in huis, met vrienden, veel lachen en gezelligheid.”

Lees ook: Zij van Arjan Postma: ‘Dankzij hem ben ik met andere ogen naar de wereld gaan kijken

Schakelen

“Maar conflict mijdend is ze niet. Ze kan me totaal van de sokken blazen met een wolkbreuk van terechtwijzingen waar ze ongetwijfeld gelijk in heeft, maar het gaat dan met zo’n felheid en intensiteit, dat ik ervan moet bijkomen. Als dat niet meteen lukt, is ze verbaasd. Het ene moment raast de Praagse furie (lacht) door het pand, een minuut later hoor ik haar schaterend aan de telefoon.”

“Omgaan met Marga betekent veel schakelen, heel veel schakelen. Ik ben een solist, Marga is van dingen samendoen. Ze heeft me weleens voorgehouden: jezelf kwetsbaar opstellen is geen uiting van zwakte. Dat deed ik zelf al, in interviews wél, haha.”

'Dat onderwijzende'

“Journalistiek was onze bindende factor. En onze kijk op de maatschappij. We delen onze liefde voor kunst en afschuw van het ‘Trumpisme’. Bij Netflix ligt het een tikje anders. Zij is van de romantische zwijmelfilm en wil dan dat ik naast haar op de bank zit. Grrr. Ik hou meer van Breaking Bad en Fargo. Trouwens, La Marga heeft nogal eens de gewoonte om uitgerekend op een spannend moment op tv de complete biografie van de betreffende acteur of actrice te googelen en voor te lezen.”

“Dat onderwijzende heeft ze ook in musea en vreemde steden. Daar is dat dan wel weer handig. Marga is een control freak en dat is eigenlijk maar goed ook. Ik wil nog weleens dingen vergeten. Soms riep ze: ‘Zonder mij was je in de goot geëindigd’. Zelf denk ik eerder als kluizenaar.”

'Doe je pissebed weg, krijg je kakkebed terug’

“Voordat ik Marga tegenkwam, was mijn levenswandel een tikje slordig. Ik riep weleens dat ik een halve hypotheek naar de kroeg heb gebracht. Had deels te maken met mijn jeugd, waardoor ik ook last van depressies kreeg. Ik was slecht in wiskunde en kon mijn vader dus niet opvolgen als architect. Dat kon hij moeilijk verkroppen. Hij uitte zijn ongenoegen door er in woord en daad op los te rammen en me doorlopend te kleineren.”

“Dat geschreeuw was nog het ergste. Ik kan nog steeds niet tegen verbale agressie. Bij Marga thuis werd vroeger ook behoorlijk gekrijst. Ze zat in een tweede generatie-groepje bij psychiater Louis Tas die ik ook een paar keer heb meegemaakt. Geweldige man. Een relatiecrisis? In blessuretijd van ons huwelijk kwamen we allebei een ander tegen. Niets geworden. Ik hoor het Marga’s moeder nog zeggen: ‘Doe je pissebed weg, krijg je kakkebed terug’.

null Beeld

Alles voor de dakgoot

‘Ons huwelijk heeft me ooit geïnspireerd bij het schrijven van de roman Alles voor de dakgoot. Eerst was Marga er boos over, later kwam ze enthousiast met het idee om er een toneelscenario van te maken. Een soort Who’s Afraid Of Virginia Woolf en dan samen optreden. Zij kan dat prima, ze heeft op de Toneelschool gezeten, maar ik zie mezelf niet als Frank Lammers.’’

‘’Marga bleef na haar afscheid van de NOS nog heel actief. Ze schreef, samen met Ad van Liempt, een mooie biografie over haar vader Max en oom Jaap van Praag, twee Joodse jongens die na de oorlog lieten zien dat ze er nog waren; de een als zanger, de ander als grote man achter Ajax. Verder maakte ze nog documentaires, trad op als dagvoorzitter en interviewde tal van filmmakers op documentaire-avonden. Tot corona uitbrak.’’

Zwijgen

“Onze zoon is enig kind gebleven, nu hebben we twee streetwise kleindochters. Ze groeien op in Amsterdam-West waar je veel hoofddoekjes ziet. Marga is daar een paar keer op straat aangesproken door mensen die haar herkenden van het Journaal of het Jeugdjournaal: ‘U heeft mij de taal geleerd.’

“Hoe verguld Marga daar dan op reageert, je zou het moeten filmen. Ik denk dat zij gemiddeld honderd woorden zegt tegen ik twaalf. Maar zwijgen blijkt niet altijd goud, het spreekwoord ten spijt. Moet ik aan werken, hè. En dan het toelatingsexamen oude man halen.”

Dit interview met Ben Haveman, de partner van Marga van Praag verscheen in Margriet 2021-14. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden