Hij van Lenny Kuhr: ‘We bleken allebei Joods én vrijgezel te zijn: alle reden om elkaar beter te leren kennen’ Beeld Margriet
Beeld Margriet

Hij van Lenny Kuhr: ‘We bleken allebei Joods én vrijgezel te zijn: alle reden om elkaar beter te leren kennen’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: arts in ruste, tegenwoordig actief als manager en tekstschrijver Rob Frank (75), echtgenoot van zangeres Lenny Kuhr (71).

“Ik ben heel aards in mijn denken, doen en zijn. Len zit geregeld op een andere golflengte dan ik. Ze is veel contemplatiever. Zij kan mij af en toe optillen en ik kan haar weer met beide benen op de grond zetten. Dat vind ik wel een mooie dynamiek.”

Een zweverig type

“Naast mijn werk als arts in de verslavingszorg en de abortushulpverlening was ik actief in de kleinkunst. Als cabaretier, acteur en medeorganisator van festivals die ik vaak ook presenteerde. Zo was ik onder meer nauw betrokken bij een lokale talkshow in Eindhoven, waar Lenny bijna twintig jaar geleden te gast was. Op dat moment kende ik eigenlijk slechts twee nummers van haar en had ik de vage indruk dat ze een beetje een zweverig type was. Pas toen ze een paar prachtige nummers zong van haar net uitgebrachte fado-album zag ik haar écht. Na afloop raakten we met elkaar in gesprek. Ik was gegrepen door haar zang, zij had geboeid geluisterd naar mijn gesproken column in die talkshow. We bleken gezamenlijke kennissen te hebben, allebei Joods én vrijgezel te zijn. Kortom, alle reden om elkaar beter te leren kennen.”

‘Dankzij onze ontmoeting werd ik opeens tekstschrijver’

“Daar had ik al spontaan een voorzet voor gegeven door te zeggen dat ik wel een liedje voor haar wilde schrijven. Overigens bleek dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kostte me veel meer tijd dan ik dacht. Toen ik uiteindelijk met een mooie tekst kwam, bleek ze de dag ervoor net een nieuwe melodie te hebben gemaakt, die uitstekend paste bij wat ik had geschreven. Het werd het nummer Op de grens van jou en mij, dat later ook de titel werd van een album waar negen door mij geschreven liedjes op stonden. Dus dankzij onze ontmoeting werd ik opeens ook tekstschrijver. Lenny en ik leerden elkaar kennen in een levensfase waarin onze kinderen – Len heeft twee dochters, ik heb er drie – al waren uitgevlogen. Dat maakte het iets minder gecompliceerd om een relatie te beginnen, maar dat neemt niet weg dat ik Len bewonder om het feit dat ze het met mij volhoudt.”

Hij van Lenny Kuhr: ‘We bleken allebei Joods én vrijgezel te zijn: alle reden om elkaar beter te leren kennen’ Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

‘Nu ben jij de man in huis’

“Ik ben niet de makkelijkste om mee samen te leven. Dat hangt nauw samen met mijn jeugd. Mijn ouders die elkaar in de onderduik hadden leren kennen, moesten na de oorlog een nieuw leven opbouwen. Zónder hun ouders, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten die waren vermoord. Mijn moeder die ook nog eens haar broers kwijt was, was hierdoor een volkomen getraumatiseerde vrouw. Mijn vader, die nog wel een zus had, zocht zijn toevlucht in zijn werk en zijn hobby’s en was veelal afwezig. Ik was tien toen hun huwelijk op de klippen liep en mijn tante tegen me zei: ‘Nu ben jij de man in huis, dus moet jij goed voor je moeder en zusjes zorgen.’ Zo werd ik min of meer in een redderspositie ­geduwd, die mijn karaktervorming sterk beïnvloedde. Ik ben lang bezig ­geweest met redden. Niet alleen mijn moeder en mijn zusjes, maar later ook de partners die ik kreeg.”

‘Da kunde gij toch veul beter!’

“Op het moment dat ik Len leerde kennen, was ik me van die valkuil bewust, maar ook aan haar viel mijns inziens wel wat te redden. Haar carrière was enigszins in het slop geraakt doordat ze jarenlang stemproblemen had. Ze was daar net van hersteld toen we elkaar leerden kennen. Het impresariaat waar ze bij zat, deed weinig voor haar. Toen ik het daar met vrienden over had, zeiden ze in onvervalst Brabants: ‘Maar Rob, da kunde gij toch veul beter!’ Inderdaad, in de kleinkunstwereld was ik altijd aan het organiseren en regelen. Lang verhaal kort: ik stopte als arts en werd haar manager, boeker, tekstschrijver en producer. Een carrièreswitch die veel positieve energie genereerde.”

Lees ook:
Hij van Susan Smit: ‘Dat ze van me houdt zoals ik ben, is het waardevolste cadeau ooit’

Een mooie dynamiek

Ook bij Lenny begon de inspiratie weer volop te stromen. Ik ben heel aards in mijn denken, doen en zijn. Len zit geregeld op een andere golflengte dan ik. Ze is veel contemplatiever. Zij kan mij af en toe optillen en ik kan haar weer met beide benen op de grond zetten. Dat vind ik wel een mooie dynamiek. Len is vergevingsgezind en gefocust op harmonie, maar we hebben heus ook onze crisismomenten gehad. Wat ik daarbij van haar heb geleerd is dat je op zo’n moment vooral naar jezelf dient te kijken. Je eerste neiging is toch om naar de ander te wijzen, maar daar schiet je niks mee op. Wat dat betreft is het een voordeel dat ik ook aan zelfontwikkeling heb gedaan.”

‘Ik ben écht bij haar geland’

“Ik heb therapie-opleidingen gevolgd, waarbij je eigen therapie ook een ­onderdeel is. Daardoor heb ik veel van wat er in mijn jeugd gebeurde, kunnen duiden. Op mijn twaalfde ging het thuis niet meer en werden mijn zusjes en ik in Joodse kinder­tehuizen geplaatst. Daar wilde ik zo snel mogelijk weg. Op mijn vijftiende werd voor mij het perfecte pleeggezin gevonden. De man des huizes had een goede naam, was voorzitter van de Joodse gemeente, maar ik heb daar een nare tijd gehad. Ik kon daar met niemand over praten, want ik stond te boek als een lastig jongetje en hij was een man van aanzien. Pas vele jaren later, toen ik er met een rabbijn over sprak, voelde ik me gehoord. Dat gaf verlichting in een onverwerkt stuk dat ik lang met me heb meegedragen. Ik heb verschillende relaties nodig gehad om erachter te komen wat wel en niet werkt. Bij Len had ik meteen een ander gevoel dan in voorgaande relaties. Na alle omzwervingen ben ik bij haar écht geland.”

RedactieMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden