Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hij van Harm Edens: Harm Wesselink

harm-wesselink.jpg

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze keer: Harm Wesselink (56), organisatieadviseur en lifecoach en de man van presentator/tekstschrijver Harm Edens (55).

“Mijn coming-out is nooit een probleem geweest. Zowel mijn ouders als mijn vrienden reageerden er met begrip op. Toch heb ik in mijn puberteit wel geworsteld met levensvragen als: wie ben ik, wat wil ik en waar hoor ik? Die laatste vraag wierp zich op omdat ik duidelijk niet bij de voetballende jongens hoorde. Als het om sport ging, stond ik altijd achteraan. Het ongemakkelijke gevoel daarover werd enigszins gecompenseerd doordat ik goed kon leren. De zekerheid die ik daaraan ontleende, werd echter aan het wankelen gebracht toen ik voor mijn eindexamen zakte. Ik was toch die jongen die op het gymnasium hoge cijfers haalde? Door de black-outs die zich ineens tijdens het examen voordeden, liep ik echt even een knauw op. Mijn vader liet me vervolgens een beroepentest doen en ik bleek nog alle kanten uit te kunnen. Het jaar daarop ben ik alsnog geslaagd. Uiteindelijk heb ik pedagogiek gestudeerd. In mijn coaching van groepen en individuen gaat het voor mijn cliënten in essentie altijd om de vraag: wat is voor mij de juiste plek? Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van mensen om het antwoord op die vraag te vinden. Daarin heb ik zelf mijn plek wel gevonden, ja. En privé natuurlijk bij Harm. Hij is mijn stabiele factor, een heel trouwe, betrokken man. Een echte Groninger. Dat wil zeggen dat als je elkaar hebt gevonden, het voor altijd is. We zijn al vierendertig jaar samen. Ja, het klopt dat we ook een keer een halfjaar uit elkaar zijn geweest. Dat was voor ons allebei heel pittig, maar noodzakelijk. Het had te maken met patronen die anders moesten. Een relatie is natuurlijk nooit statisch. Het blijft een dynamische dans van geven, nemen én liefdevol met elkaar omgaan. Sinds januari heb ik een hond waarmee ik naar hondentraining ga. We mogen de honden daar met elkaar laten spelen, maar je moet er wel op letten dat niet een van beide honden de ander domineert. Voor de hond die wordt gedomineerd is dat spelen anders niet leuk meer. Ja, dat is ook voor mensen herkenbaar, haha. Als Harm met zijn enorme energie de kamer binnen banjert, neemt hij al snel veel ruimte in. Dat is een gegeven waaraan ik me heb ontworsteld door voor mezelf op te komen en ruimte voor mezelf te creëren. Hij is druk, ik ben rustiger van aard. Hij is een podiumbeest, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Wat ik wel in de loop der jaren heb geleerd, is dat ik het evenwicht in onze relatie sneller bereik als ik aan mezelf werk dan wanneer ik bij hem op de rem trap. Harm en ik zijn allebei extreem op harmonie gesteld. Toch botsen we nog geregeld. Dat vind ik niet verontrustend. Het is net als in de muziek: daar zijn het ook de dissonanten die de compositie kleur geven. Zolang je maar in hetzelfde basisakkoord speelt. Dat is bij ons het geval. We delen dezelfde kernwaarden. We vinden elkaar in onze voorliefde voor natuur, kunst, cultuur en muziek. Als we samen naar musea gaan
of wandelen door de tuinen in Engeland, raken onze verhalen elkaar en zijn we gelukkig.”

Dit is een gedeelte uit Margriet 2017-28. Lees het hele interview via Blendle of bestel editie 28 na via magazine.nl.

Interview | Mieke van Wijk
Fotografie | Marloes Bosch
Visagie | Nicolette Brøndsted

Ook interessant om te lezen

Slimme tip: in onderstaande video wordt uitgelegd hoe je kunt fietsen in een rok of jurk zonder dat die tussen je spaken wappert. Handig!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant