null Beeld

Hij van Gerdi Verbeet: ‘In al haar functies is ze een verbindende factor’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Dat vroegen we aan oud-politicus Wim Meijer (80), echtgenoot van voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (69).

“Eind 2006 leerden Gerdi en ik elkaar kennen tijdens een etentje bij wederzijdse vrienden. Vóór die tijd waren we elkaar zijdelings wel tegengekomen binnen de PvdA, maar die avond raakten we voor het eerst wat diepgaander in gesprek. Gerdi was net een paar weken daarvoor gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer."

Roddelpers ontwijken

"Die avond bleek dat we in veel opzichten op dezelfde golflengte zaten. Niet alleen qua politiek. We delen ook de liefde voor muziek en literatuur. Het werd een mooie avond die een uitermate prettig gevolg kreeg. Omdat Gerdi in haar nieuwe rol volop in de belangstelling stond, planden we onze ontmoetingen die eerste maanden bewust in de beschutte omgeving van onze vriendenkring. Zo konden we voorkomen dat we onderwerp van gesprek werden in de roddelpers. Sinds onze ontmoeting heeft het ons nooit aan gesprekstof ontbroken. Sterker nog, onze doorlopende conversatie is een belangrijk onderdeel van onze relatie."

Politiek

"Twintig jaar eerder had ik de politiek vaarwel gezegd. Ik was gemeenteraadslid, Kamerlid, fractievoorzitter en staatssecretaris geweest. Daarna koos ik bewust voor andere interessante functies. Onder meer ook in het bedrijfsleven. Dankzij de ervaringen van Gerdi begon ik me ook weer voor politiek te interesseren, erover te lezen en te praten.

Natuurlijk heb ik haar deelgenoot gemaakt van mijn eigen ervaringen. Ze zal af en toe wellicht een opmerking van mij hebben meegewogen in haar besluitvorming, maar ik was eerder haar klankbord dan haar adviseur. Daarvoor is ze ook veel te autonoom."

Onafhankelijk

"Vanaf dag één is ze er duidelijk over geweest dat ze behalve voor mij en haar werk ook tijd voor zichzelf nodig heeft en dat ze haar appartement in Amsterdam zou aanhouden. Ik vind onze wederzijdse zelfstandigheid een groot voordeel. Niet van elkaar afhankelijk zijn, is, denk ik, de essentie van gelijkwaardigheid. Belangrijk daarbij is toch dat je het een beetje met jezelf kunt vinden. Al is er qua affectie natuurlijk wel een vorm van afhankelijkheid."

null Beeld

Open en communicatief

"Wat ik een fantastische kwaliteit van Gerdi vind, is dat ze heel open en communicatief is. Zowel privé als in haar werk laat ze veel van zichzelf zien. Met haar oprechte belangstelling voor anderen, haar hartelijkheid, haar humor en haar enthousiasmerende houding krijgt ze veel voor elkaar. Als we samen ergens lopen in een stad of bij ons in de buurt en er komen mensen op haar af dan reageer ik vaak wat gereserveerder, maar zij gaat daar als geen ander op een positieve manier mee om."

Lees ook:

Gerdi Verbeet over 75 jaar vrijheid: ‘Het wordt een bijzondere ervaring op zo’n lege Dam’

Verbindende factor

"In alle functies die ze vervult, is ze een verbindende factor. Ze is graag gezien en geniet van haar werk, maar het draait nooit om haarzelf. Doorslaggevend is de vraag: bereiken we met zijn állen wat we willen? Worden we er sámen beter van? Gerdi heeft een sterke intuïtie en voelt toekomstige ontwikkelingen soms al aan voordat er concrete aanwijzingen voor zijn. Dat versterkte haar politieke gevoel.

Ik heb er vaak met bewondering naar zitten kijken hoe ze als Kamervoorzitter met die enorme verscheidenheid aan meningen omging. Ook als er roering ontstond, bleef ze rustig. Ze heeft nooit iemand de rug toegekeerd en was er alert op dat niemand geïsoleerd raakte. Verder hamerde ze erop dat de Kamerleden zich in begrijpelijke taal uitdrukten. Voorheen werd er te vaak gesproken op een manier die alleen insiders konden volgen. Gerdi maakte duidelijk dat dát niet kan bij volksvertegenwoordigers. Wie luistert er nog naar politici als je niet eens begrijpt wat ze zeggen?!"

Kwiek

"Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik nu op mijn tachtigste nog zo kwiek in het leven zou staan. Ik ben weliswaar drie jaar geleden gestopt met werken, maar ik verveel me geen moment. Ik lees graag en veel. Boeken waar ik decennialang geen tijd voor had. Ook werk ik in de tuin en wandel veel. Beweging is essentieel om fit te blijven.

Waar ik met voldoening op terugkijk? Veel van wat ik heb helpen opbouwen is helaas alweer verdwenen. In die zin word ik wel met de vergankelijkheid geconfronteerd. Dat neemt niet weg dat ik met plezier terugdenk aan het vormingswerk voor werkende jongeren waarmee ik mijn carrière begon. Jongeren motiveren was een dankbare taak. Later als staatssecretaris heb ik me enorm ingezet voor de oprichting van buurt- en clubhuizen. Om vervolgens te zien dat mijn opvolgers ze weer sloten. Als je daar te veel op focust, kun je verbitterd raken en het gevoel krijgen dat het allemaal voor niks is geweest. Maar dat is niet zo. Het heeft zin gehad voor al die mensen die er tóen baat bij hadden."

4 en 5 mei

"Omgaan met teleurstellingen hoort bij het leven. Dat heeft ook Gerdi onlangs weer ondervonden. Als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei had ze zoveel tijd en energie gestoken in de organisatie van de herdenking van 75 jaar vrijheid. Als gevolg van corona moesten al die plannen overboord. Met alle spanningen die dat met zich meebracht. Dat proces van improviseren en keuzes maken, ging gepaard met redelijk eenzame momenten.

Dat ze uiteindelijk toch een vorm vonden om de herdenking door te laten gaan, vervulde me met trots. Daar was doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en moed voor nodig. Ik ben geen man die vaak met bloemen aan komt, maar dit jaar heb ik Gerdi voor Moederdag, een dag waar ik normaal niet zoveel mee heb, een mooi boeket gegeven. Ik vond dat er na al dat gezwoeg en gedoe wel iets te vieren viel.”

null Beeld

Dit interview met Wim Meijer, de man van Gerdi Verbeet, is eerder verschenen in Margriet 29/30– 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden