null Beeld

Hij van Esther Verhoef: ‘Als ze iets in haar hoofd heeft, gaat ze ervoor’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: Auteur Berry Verhoef (53), echtgenoot van bestseller-schrijfster Esther Verhoef (52).

"Een mooie eigenschap van Esther waaraan ik een voorbeeld heb genomen, is haar doortastendheid.”

'Ik was niet meteen hoteldebotel'

“Op de begane grond van het studentenhuis waarin ik woonde, was een dierenwinkel. Esther die nog op de havo zat, werkte daar op zaterdagen. Vaak kwam ze in onze studentenkeuken binnenlopen om water te halen voor de aquaria. Ik was niet meteen hoteldebotel, maar vond haar wél een erg leuke, spontane meid. Nadat ik haar beter leerde kennen, bleken we veel gemeen te hebben. Allebei hebben we een sterk onafhankelijkheidsgevoel. Toen we gingen samenwonen, hadden we nog allebei een baan, maar het streven naar autonomie zat er al in. Zodra we thuiskwamen, werkten we aan de verbouwing van ons huis of voor het bedrijfje dat Esther naast haar baan had opgezet. Ze importeerde luxe hondenhalsbanden uit Engeland die ze hier aan dierenwinkels verkocht. Dan zaten we ’s avonds tussen de dozen om de bestellingen om te pakken en te labelen.”

De kunst afgekeken

Verbouwen is wel een beetje een rode draad in ons leven. Hoe slecht de staat van een huis ook is, wij zien altijd mogelijkheden. Die manier van kijken, heb ik van thuis meegekregen. Mijn moeder hield van afwisseling en kwam regelmatig met ideeën hoe onze woning anders ingedeeld kon worden. Dan moest mijn vader weer een deur verplaatsen of iets anders. Van hem heb ik een beetje de kunst afgekeken. Onlangs hebben wij ons huis in Frankrijk ook weer onder handen genomen. We hebben alles opnieuw geschilderd. In veel rustiger kleuren waardoor het weer een totaal andere sfeer heeft gekregen. Behalve in schrijven is Esther ook erg goed in interieurstyling. Ik ben meer van de praktische uitvoering. Het is hard werken, maar ik vind het leuk om te doen. Een mooie eigenschap van Esther waaraan ik een voorbeeld heb genomen, is haar doortastendheid.”

Esther Verhoef

“Als zij iets in haar hoofd heeft dan gaat ze ervoor. Toen we elkaar leerden kennen was ze zeker niet één-en-al zelfvertrouwen, haar pestverleden heeft absoluut sporen achtergelaten. Maar vasthoudend was ze toen ook al wel. Omgekeerd heeft zij mijn gewoonte overgenomen om verder te kijken dan de eerste indruk die je van iemand krijgt. Als iemand tegen mij tekeergaat, vat ik dat niet meteen persoonlijk op. Zo iemand zit meestal niet goed in zijn vel. De psychologische achtergrond van menselijk gedrag is voor ons een terugkerend gespreksthema. We praten ook veel over de verhaallijnen en de personages worden voor ons levensecht. Bij geopperde ideeën corrigeren we elkaar soms met: ‘Nee, dat zou hij of zij nooit doen.’ De kracht van Esthers verhalen zit volgens mij in de filmische stijl. Alles en iedereen komt echt tot leven.”

Lees ook:

Schrijver Robert Vuijsje: ‘De tijd van fijne naïviteit is voorbij’

Opvoedingskwesties

“Ik sluit niet uit dat we weer een keer als Escober samen een boek schrijven, maar ook bij haar solowerk, ben ik nauw betrokken. In de tweeëndertig jaar die we samenzijn, is het nooit saai geweest. Vroeger kozen we spontaan voor het avontuur. Zo was de beslissing om in Frankrijk te gaan wonen binnen een minuut genomen. Nu zouden we wel iets langer nadenken over zo’n stap. Inmiddels wonen we weer in Brabant. Al zijn we nog vaak in de Dordogne. Onze zoon (24) en oudste dochter (21) zijn uitgevlogen, onze jongste dochter (20) woont nog thuis. Over opvoedingskwesties waren Esther en ik het niet altijd eens. Zeker in de puberjaren van onze kinderen hadden we flinke discussies.”

null Beeld

Met elkaar in de clinch

“Dat is een periode met ups en downs geweest, maar het is fijn om te ervaren dat ook wanneer je even met elkaar in de clinch ligt het gevoel van ‘houden van’ er niet minder op wordt. Esther schreef altijd al, sinds de geboorte van onze zoon ging ze dat fulltime doen, maar ze is pas echt doorgebroken toen we in Frankrijk woonden. Schrijven is voor haar een innerlijke drang. Een weekje ontspanning zónder met het werk bezig te zijn, doet haar goed, maar kost haar ook moeite. Nu Esther alleen al in Nederland bijna drie miljoen boeken heeft verkocht, en in twintig landen is vertaald, is haar naam een bedrijf geworden. Er komt van alles op ons af. Zo willen we ook graag een vinger aan de pols houden bij de filmscripts van haar boeken, zoals we deden bij Lieve mama dat onlangs als serie bij Videoland is verschenen.”

Privéleven en werk

“Privéleven en werk lopen bij ons voortdurend door elkaar. Onze vakantie op Ibiza ligt ten grondslag aan het titelverhaal van Labyrint. De opgravingen van de Feniciërs die we daar hebben bezocht inspireerden Esther om een mystiek verhaal te schrijven. Zoiets was tien jaar geleden ondenkbaar, maar past goed bij onze huidige levensfase, waarin we wat meer openstaan voor spiritualiteit. Overigens zonder daarbij onze nuchterheid te verliezen, maar je blijft niet star overal hetzelfde over denken. Zo was ik vroeger te trots om het toe te geven als ik me gekwetst voelde.”

De houding van Esther

“Over zoiets praten gaat me nog steeds niet makkelijk af, maar ik ben er nu eerder toe bereid. Wat daarbij zeker helpt is de houding van Esther. Als ik ergens nukkig op reageer, kan ze soms in plaats van boos te worden daarover heenstappen en me tegemoetkomen met de vraag wat ik op dat moment nodig heb. Heel liefdevol. Natuurlijk hebben wij heus ook onze crisissen gehad, maar onze relatie heeft nooit echt op het spel gestaan. Dat zie ik niet gebeuren ook. We hebben al jong met elkaar afgesproken dat we oud willen worden samen en die intentie hebben we nog steeds.”

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Marloes Bosch

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit interview verscheen eerder in Margriet 48-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden