null Beeld

Hij van Ellen Pieters: ‘In haar gekte kan Ellen me nog altijd verrassen’

Acteur en zanger Han Oldigs (61) is de echtgenoot van actrice en zangeres Ellen Pieters (55). "Ellen is het licht in mijn leven. Ik kan vreselijk met haar lachen."

“Al in 1992 stond ik gebiologeerd naar Ellen te kijken toen ze het Spijkerlied zong in het radioprogramma Kopspijkers. Zelf maakte ik deel uit van het trio The Shooting Party, wij traden ook in die uitzending op. Ellen zong ontzettend mooi. Ik was onder de indruk van haar talent, maar het was vooral ook haar stoere uitstraling die me fascineerde. In de jaren daarna kwamen we elkaar nog weleens zijdelings tegen. "

The mystery of Edwin Drood

"In 2000 speelde ik in The mystery of Edwin Drood en zag ik op de castinglijst haar naam staan. Blij verrast dacht ik: hé, dat is toch die leuke vrouw, dat zal toch niet waar zijn?! Op de eerste repetitiedag was ik als eerste binnen. Ellen verscheen als tweede. Direct al bij de eerste blik sprong de vonk over. Daarmee begon voor mij een innerlijke worsteling, want de relatie waarin ik zat, liep al langere tijd niet lekker meer. Bovendien was mijn vader op dat moment terminaal ziek. Zijn sterfproces greep me erg aan. Ellen begreep dat als geen ander. Zij had het met haar moeder al jaren eerder meegemaakt. Het leidde tot intensieve gesprekken en een sterk gevoel van verbondenheid. Ik voelde een krachtige impuls om met Ellen iets op te bouwen, maar dat lag natuurlijk ingewikkeld. Hoe moest dat dan? Mijn dochter was destijds tien jaar. De gedachte mijn basis in de steek te moeten laten, vond ik pijnlijk. "

Moeilijk periode

"Na de speelperiode van die productie ben ik met een vriend op vakantie gegaan om alles te overdenken. Op het moment dat ik thuiskwam, wist ik wat me te doen stond. Ook al voelde ik me een echtbreker. De relatie tussen mijn dochter en Ellen is inmiddels goed, maar dat heeft tijd nodig gehad. Ellen is een licht in mijn leven. Dat was ze destijds in die moeilijke periode en dat is ze nog steeds. Ik kan vreselijk met haar lachen. Met haar positieve houding brengt ze een lichtheid met zich mee die heel fijn is. Het klopt dat ze ook sombere periodes kent. Dat heeft met issues uit haar verleden te maken. Daar bestaan geen simpele oplossingen voor, dus dan is het voor mij als partner zaak om haar klankbord te zijn. Vol aandacht luisteren, dáár draait het dan om. Na verloop van tijd trekt zo’n donkere wolk weer weg."

Lees ook:

Actrice Ellen Pieters: ‘Ik heb jarenlang last gehad van de geheimen van mijn moeder’

Tegenstrijdige emoties

"Eind 2002 zijn we getrouwd. Een paar weken eerder, op mijn verjaardag begin december, kreeg Ellen de diagnose baarmoederhalskanker. Dat zorgde voor een mix van tegenstrijdige emoties. Enerzijds zijn er de verliefdheid en de liefde, waardoor je je een positieve toekomst voorstelt, anderzijds is er de angst dat er misschien wel een vroegtijdig afscheid in de lucht hangt. Gelukkig hebben we steeds eerlijk over onze gevoelens kunnen praten en hebben we zelfs in die zware tijd van chemo’s nog enorm kunnen lachen samen. Wat ik in die periode mooi vond om te zien, is dat bij Ellen achter haar kwetsbaarheid een ongelooflijk sterke kern schuilgaat. Er kwam een onstuitbare overlevingsdrift tevoorschijn. Het overwinnen van die tegenslag heeft onze band alleen nog maar sterker gemaakt."

Bubbel

"We botsen niet vaak, maar liefde zonder conflict bestaat niet. Een aanvaring is nooit prettig, maar wel nuttig. Het stelt dingen weer op scherp. Soms heeft het te maken met stress. Dat je even veel te verstouwen hebt gehad en daardoor een kort lontje hebt. Een terugkerend thema is mijn neiging om in een bubbel te verdwijnen. Ik kan me heel erg terugtrekken in mijn eigen wereldje. Dat kan dagen duren. Dan reageer ik wel, maar ben ik er niet met mijn volle aandacht bij. Daar spreekt Ellen me dan op aan. En terecht. Het is natuurlijk niet bevorderlijk voor je relatie als je mentaal ontoegankelijk bent. Zodra ik daarop word geattendeerd, gooi ik die vensters ook weer open. Lang duren onze ruzies nooit. Het is even vuurwerk en daarna vallen we elkaar weer huilend in de armen."

Turbulente relatie

"Wat ik heerlijk vind, is dat ik bij Ellen niet op mijn hoede hoef te zijn over wat ik zeg. Omdat ik uit een heel turbulente relatie kwam en misschien ook door mijn opvoeding zaten daar aanvankelijk nog wel wat remmingen. Maar bij Ellen voel ik me veilig en kan ik zijn wie ik ben. Al drieëntwintig jaar doe ik aan aikido, een Japanse vechtsport. Voor een training was ik in Japan. Toen heb ik van de gelegenheid gebruikgemaakt om daar te kijken hoe je dennen moet snoeien. We hebben thuis namelijk een door mij aangelegde Japanse tuin. Die vergt veel onderhoud, dus daar breng ik heel wat uren in door. Als we vanuit onze serre de tuin in kijken, bekruipt ons soms het gevoel dat we op vakantie zijn: zo veel privacy en rust. "

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Afgelopen zomer

"Afgelopen zomer hebben we onze vakantie inderdaad thuis doorgebracht, omdat het niet goed ging met ons hondje. Helaas hebben we hem onlangs moeten laten inslapen. We hadden hem veertien jaar, dus dat was wel even slikken. Maar die zomer, toen hij nog leefde, hebben we ons thuis geen moment verveeld. Zaten we ’s avonds met een drankje te genieten op ons terras. Af en toe schoten we met de drank wat door en dan lagen we schaterlachend in de tuin. In haar gekte kan Ellen me nog altijd verrassen. Dat we dat na zo veel jaren samen nog steeds meemaken, ervaar ik als een feest.”

null Beeld

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 26– 2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Interview|Mieke van Wijk

Fotografie|Marloes Bosch, Patricia Steur (portret Ellen)

Yara Griffioen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden