null Beeld

Hij van Elle van Rijn: ‘Het voelde alsof we rechtstreeks in elkaars ziel keken’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: Bedrijfseconoom Nicola Villa, echtgenoot van schrijfster en actrice Elle van Rijn.

“Een collega van me kende zowel Elle als mij en dacht dat wij misschien wel een goeie combi zouden zijn. Ik was al een paar jaar gescheiden toen hij in 2012 opperde dat het wellicht een goed idee was als ik Elle zou leren kennen. Voor mijn werk was ik veel op reis dus ik hield de boot af. Ook Elle had hij al eens gepolst en ook haar hoofd stond er niet naar.”

'Een mooie vrouw'

“Frappant genoeg dachten we er allebei zo’n vijf maanden later anders over. We kregen elkaars telefoonnummer en na wat appjes over en weer spraken we af elkaar te ontmoeten. Ik wist dat Elle een BN-er was, maar als Italiaan in Nederland kende ik haar niet. Dat kwam ook omdat ik voor mijn werk veel in het buitenland zat. Ik had wel al op foto’s gezien dat Elle een mooie vrouw was.”

“Bovendien had mijn collega niets dan goeds over haar verteld. Uiteindelijk troffen we elkaar in een restaurant. Aanvankelijk verliep onze conversatie een beetje ongemakkelijk. Je bent toch nerveus en wilt een goede indruk maken. Ik voelde me minder zeker in het Nederlands dus ik begon in het Engels te vertellen over mijn werk. Totdat Elle zei: ‘Ik weet niet of ik wel toe ben aan een date.’

Wederzijdse openheid

“Vervolgens vertelde ze me haar verhaal, moest huilen en gooide per ongeluk een glas om. Al haar opgekropte emoties kwamen eruit. Daarmee viel de beleefdheidsfaçade in één klap weg en ontstond er een ongekende intimiteit. Het voelde alsof we rechtstreeks in elkaars ziel keken, want doordat Elle zo open en eerlijk was, durfde ik dat ook te zijn. Ook ik had me na mijn scheiding af en toe verloren en alleen gevoeld. Onze wederzijdse openheid zorgde meteen voor een connectie.”

Poitieve invloed

“Allebei zijn we familiemensen waardoor het voor ons erg belangrijk was dat het tussen de vier kinderen van Elle en mijn twee zoons zou klikken. Gelukkig heeft de dynamiek tussen de kinderen die in leeftijd variëren van drieëntwintig tot tien jaar zich vanzelf gesetteld. Ik ben een blijer mens sinds ik met Elle samen ben. We zijn redelijk complementair en hebben daardoor een positieve invloed op elkaar.”

“Ik ben van nature stabiel, rustig en vrij gestructureerd. Elle is als creatieveling wat chaotischer en schiet sneller in de emotie. Soms als zij zich ergens over opwindt, druk ik haar op het hart de boel eerst even te laten bezinken. Sowieso is ze de afgelopen jaren merkbaar rustiger geworden. Omgekeerd ben ik dankzij haar minder gesloten en flexibeler geworden. Behalve op mijn werk focus ik nu wat meer op vrije tijd en plezier.”

Lees ook: Hij van Ank Bijleveld: ‘Ik was meteen gecharmeerd van haar’

Inlevingsvermogen

“Wat ik mooi vind aan Elle is dat ze gepassioneerd, lief, zorgzaam en empathisch is. Dat ze haar best doet zich in anderen in te leven, hoort bij haar vak, maar is ook iets dat we gemeen hebben. Emotionele intelligentie is eveneens een belangrijk aspect in mijn bestuurswerk bij Mastercard waarvoor ik met veel verschillende nationaliteiten samenwerk.”

“Soms begint mijn werkdag ’s morgens om zeven uur met Australië, Japan en Singapore en heb ik ’s avonds contact met Canada. Dat betekent switchen tussen de diverse omgangsvormen en ook dat vraagt om inlevingsvermogen.”

Schoenenwinkel

“De noodzaak om je in een ander te verplaatsen, leerde ik met name in de jaren waarin ik samen met mijn oudste zus een schoenenwinkel runde aan het Comomeer in Noord-Italië. Net toen ik van de middelbare school kwam, ging de groothandel van mijn vader failliet. Hierdoor kon hij de universitaire studies van mij en mijn oudste zus niet meer betalen.”

“Hij heeft zich toen enorm ingezet om een schoenenwinkel voor mij en mijn oudste zus te openen waarmee we zelf het geld zouden kunnen verdienen voor onze studie. Dat is gelukt. Er kwamen veel toeristen in de winkel dus daar merkte ik al dat je de ene nationaliteit anders diende te benaderen dan de andere.”

null Beeld

Nederland

“Tijdens een uitwisselingsjaar van mijn economiestudie in Engeland werd ik daar verliefd op een Nederlandse vrouw. Door haar ben ik destijds in Nederland beland. Na de scheiding heb ik me zeker op de dagen zonder kinderen best ontheemd gevoeld, maar dankzij Elle voel ik me hier inmiddels ook echt thuis. Mijn hoofdkantoor is in New York, maar dankzij de digitale technologie kan ik mijn werk ook vanuit Europa doen. Al moet ik nog wel met enige regelmaat op reis.”

“Ik coach ook jonge mensen bij hun loopbaanplanning en leer ze dat het bij echt succesvolle mensen nooit gaat om geld of status. Het gaat om ideeën en de manier waarop je die realiseert. Dankzij Elle is mijn sociale leven hier in Nederland enorm uitgebreid. Verder heeft ze me geholpen de taal te leren zodat ik haar boeken kan lezen. In het begin moest ik elke zin vaak teruglezen om hem te begrijpen, maar haar recente boek De crèche heb ik in één keer uitgelezen.”

Bruiloft

“In de zomer van 2019 zijn we in Montevecchia in Italië getrouwd nadat ik haar een jaar eerder op de mooie brug ponte di castello in Verona ten huwelijk had gevraagd. Tussen alle drukte met werk, mijn reizen, corona en de kinderen lassen we nog steeds momenten in om onze binnenwereld met elkaar te delen. Dat wezenlijke contact waarmee we begonnen, laten we ons niet meer ontglippen.”

Tekst | Mieke van Wijk

Fotografie | Yvette Kulkens

Dit artikel verscheen in Margriet 2021-20. Je kunt deze editie nabestellen via lossebladen.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden