null Beeld

Hij van Anouk Smulders: ‘Toen haar relatie verbroken was, dacht ik stiekem YES!’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: fotograaf Edwin Smulders (52), echtgenoot van topmodel en tv-presentatrice Anouk Smulders-Voorveld (46).

“Als jochie van veertien ging ik al met mijn vader, die ook fotograaf is, mee naar PSV om foto’s te maken. Ik was achttien toen mijn vader zijn elleboog brak waardoor hij niet kon werken. Op dat moment zat ik nog op de detailhandelsschool en liep ik stage in een fotowinkel. Ik zou mijn vader tijdelijk uit de brand helpen en daarna mijn opleiding hervatten. Maar dat laatste is er nooit meer van gekomen. Ik rolde het vak in en kreeg meteen de smaak te pakken."

Anouk Smulders

"Inmiddels werk ik al bijna 34 jaar samen met mijn vader. Anouk heb ik leren kennen dankzij mijn werk als fotograaf. In mei 2002 vloog ik naar Curaçao waar de verkiezingen van Model of the Year werden gehouden. Anouk zat in de jury. Ik kende haar alleen van naam. Vanwege haar modellenwerk woonde ze afwisselend in New York, Londen, Parijs en Miami.”

'Wat een bijzondere vrouw is Anouk'

“Op Curaçao had ze een eigen huis. Op de dag voordat we naar Nederland terug zouden vliegen, vroeg ze twee journalisten, mij en een andere fotograaf met haar mee te gaan naar een kindertehuis dat volledig afhankelijk was van giften. Ze vond dat wij daar aandacht voor moesten genereren. Toen ik zag hoe ze zat te knuffelen met hiv-kindjes dacht ik wel: wow, wat een bijzondere vrouw! Thuis regelde ik via de directeur van mijn favoriete sportmerk een grote tas met petjes, broekjes, shirtjes en schoentjes voor die kinderen. Ik was onderweg naar haar ouders om die tas daar af te leveren toen Anouk me belde. Ze bleek net die dag vanuit Londen onderweg naar haar ouders te zijn. Dat werd dus een gezellig weerzien én een kennismaking met haar ouders. Hele leuke mensen.”

'Yes'

“Hoewel Anouk en ik een klik hadden, gebeurde er niks tussen ons, want ze had al een vriend. Daar was ze heel duidelijk over geweest. We bleven wel appen en bellen met elkaar. Zelfs zo vaak dat ik op mijn donder kreeg van mijn vader vanwege de buitensporig hoge telefoonrekening. Op een gegeven moment gaf Anouk aan dat ze met dat intensieve contact wilde stoppen, omdat het niet goed voelde tegenover haar vriend. Dat was voor mij wel even slikken, maar oké, zij bepaalde de regels. Overigens meldde ze zich alweer snel en als ze in Nederland was en dan zagen we elkaar. Altijd alleen maar praten en bij het afscheid een kus op de wang. Tot ik een telefoontje van haar kreeg dat ze haar relatie had verbroken. Ik dacht stiekem: YES! Al klonk zij nog heel verdrietig.”

Lees ook:

Hij van Paulien Cornelisse: ‘We hebben dezelfde humor en gedrevenheid

'Haar innerlijk is minstens zo mooi als haar uiterlijk'

“Ze had duidelijk nog wat tijd nodig om die breuk te verwerken, maar in oktober 2002 was er geen enkele twijfel over dat we samen verder wilden. In 2004 zijn we getrouwd en inmiddels zijn we de trotse ouders van zoon Max (14) en dochter Bo (11). Anouk is natuurlijk een waanzinnig mooie vrouw, maar haar innerlijk is minstens zo mooi als haar uiterlijk. Ze is bescheiden en heel sociaal. Prachtige eigenschappen, maar ze schiet er soms in door."

"Als ik zie hoe die jonge modellen zich profileren op Instagram dan denk ik weleens: dat stelt niks voor in vergelijking met Anouk die voor beroemde merken modeshows liep en op de covers prijkte van gerenommeerde bladen. Maar zij zal zich daar nooit op voorstaan. Dat ze drie jaar geleden tegen een burn-out aanzat, kwam niet alleen door haar keiharde werken. Privé staat ze namelijk ook nog eens voor iedereen klaar.”

De zus van Anouk Smulders

“Dat is heel lief, maar ik heb haar weleens op het hart gedrukt dat ze ook aan zichzelf moet denken. Al stond ik er uiteraard wel helemaal achter toen ze haar zus Nicole - die anderhalf jaar geleden acute leukemie bleek te hebben - bijstond. Nicole woont met haar dochter in Frankfurt en Anouk reed iedere week op en neer om hen te steunen tijdens de chemo en verdere behandeling. In die periode nam ze geen werk aan."

"Het was een zenuwslopende tijd, omdat Nicole een stamceltransplantatie nodig had en er een donor met de juiste match gevonden moest worden. Uiteindelijk kon haar leven worden gered dankzij een vrouw in Argentinië. Nadat het beter ging met Nicole kwam bij Anouk alle opgebouwde spanning eruit. Ze was moe, huilerig en had een kort lontje. Lief zijn, aandacht geven en rustig blijven is dan voor een partner de beste remedie.”

'Ik ben een optimist'

"’s Morgens kon ik tegen haar zeggen: blijf jij lekker een uurtje liggen, ik breng de kinderen wel naar school en ik kook vanavond. Mijn glas is altijd halfvol, ik ben een optimist. Anouk is onlangs het vrouwenplatform Grace & us gestart met een website waarop vrouwen, onder meer ook haar eigen moeder, hun levensverhaal vertellen met alle ups en downs die daarbij horen, als tegenhanger van de vaak eenzijdig positieve berichten die op social media worden gedeeld.”

Eerlijkheid en openheid

null Beeld

“Het kost haar veel tijd en het levert haar financieel niks op, maar dat vindt ze minder belangrijk. Waar ze vooral naar streeft in die verhalen is eerlijkheid en openheid. Waarden die in onze relatie vanzelfsprekend zijn. Botsen? Ach, we zijn het weleens oneens over de opvoeding van de kinderen. Ik ben erg makkelijk. Van mij mogen ze bijna alles. Anouk kan dan wat strenger zijn. Als Anouk ergens binnenkomt, is ze een blikvanger. Dan denk ik vaak trots: míjn vrouw! Voor al die mannen die naar haar kijken, is ze een lekker wijf, maar voor mij is ze zóveel méér dan dat!”

Dit interview verscheen eerder in Margriet 40-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Mieke van Wijk

Beeld | Marloes Bosch

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden