null Beeld

Hij van Ank Bijleveld: ‘Ik was meteen gecharmeerd van haar’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: Riekele Bijleveld (63), CDA-raadslid van de gemeente Hof van Twente én echtgenoot van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten (58).

‘Minister ben je altijd, ook in je vrije tijd’

“Als je getrouwd bent met een minister moet je goed alleen kunnen zijn. Het is namelijk bij uitstek een baan die je helemaal opslokt. Doordeweeks slaapt Ank in haar appartement in Den Haag, maar in het weekend komt ze thuis. Hier in Goor is voor haar de plek om bij te praten, te ontspannen, een keertje uit te slapen en af te spreken met familie of vrienden. Ik kan ervan genieten als ik haar met haar vriendinnen hoor lachen. Even een moment waarop ze de zwaarte van haar functie kan loslaten. Minister ben je 24/7. Overal waar ze komt, staat ze in de schijnwerpers en wordt ze door mensen aangesproken. Ja, natuurlijk had ik met haar te doen toen ze in de Kamer zo heftig werd aangevallen over het bombardement in Hawija in 2015."

De positie van Ank Bijleveld

"Die kwestie grijpt haar zeker aan. Dan is het fijn dat ze na afloop van zo’n debat bij mij kan spuien. Zonder incasseringsvermogen houd je zo’n positie niet vol. Ik heb alle vertrouwen in haar professionaliteit, maar dat neemt niet weg dat het af en toe best een eenzame functie is die ze vervult. Het was spijtig dat door corona bijna alle evenementen rond 75 jaar vrijheid wegvielen. Juist bij die gelegenheid had ze haar departement positief kunnen profileren, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Defensie is daarvoor cruciaal. Ank en ik hebben elkaar begin jaren tachtig leren kennen op de universiteit Twente, toen nog TH Twente geheten. Ik behoorde daar tot de eerste lichting studenten bestuurskunde, destijds een gloednieuwe studierichting. In het begin werden er flauwe grappen over gemaakt met een cartoon van een trambestuurder die gevraagd werd wat hij had gestudeerd: bestuurskunde."

Opvallende verschijning

"Die studie is met name gericht op overheidsfuncties met vakken als sociologie, rechten, politiek, beleid en financiën. Ank koos voor dezelfde studie, maar doordat ik wat ouder ben, lag ik een paar jaar op haar voor. Toen zij haar intrek nam in onze studentenflat op de Campus was ik daar niet, want ik liep op dat moment stage. Bij terugkomst was ik aangenaam verrast dat we er in onze woongroep een studente bij hadden, want vrouwen waren destijds sterk in de minderheid. Ik was meteen gecharmeerd van Ank. Hoewel ze klein van stuk is, zie je haar niet snel over het hoofd, omdat ze met haar enthousiaste en energieke persoonlijkheid duidelijk aanwezig is. Ze was toen al heel actief in allerlei verenigingen en samen zaten we bij het studentenpastoraat. We werden al snel verliefd en in 1983 zijn we getrouwd."

Lees ook:

Hij van Gerdi Verbeet: ‘In al haar functies is ze een verbindende factor’

‘Als het even kon, stond ik zelf op het schoolplein’

"Met onze medestudenten discussieerden we veel over maatschappelijke vraagstukken, waaronder de vastgeroeste man-vrouw rolverdeling. Wij vonden dat zorgtaken net zo goed ook door een man vervuld zouden kunnen worden. In ons geval was het zo dat ik niet per se carrière wilde maken. Ik zeg niet dat Ank dat wel wilde, maar met haar karakter en kwaliteiten lag dat meer voor de hand. Toen onze dochters Anna (27) en Geertje (23) geboren werden, was het voor mij geen probleem mijn werktijden daarop af te stemmen. We hadden ook een lieve oppas, maar als het even kon, stond ik zelf aan het schoolplein. Daar was ik een van de weinige mannen, maar ik heb het altijd met plezier gedaan. Doordat ik thuis voor structuur zorgde, had Ank de ruimte om te doen wat ze moest doen. Als gezin hebben we onze vakantieplannen soms aan de actualiteit moeten aanpassen."

Voor en nadelen

“Één keer kon Ank op het laatste moment niet met ons mee op wintersport en tijdens een andere vakantie moesten we vanwege de politiek eerder terug naar huis. Maar daar staan ook leuke dingen tegenover zoals mee mogen naar Prinsjesdag of vooraan zitten bij het Prinsengrachtconcert. Één van Anks drijfveren zie je terug in onze dochters. Zij ziet het namelijk ook als haar missie om het zelfvertrouwen van vrouwen zo veel mogelijk te stimuleren. De sterke overtuiging dat je je als vrouw niet aan de kant moet laten zetten in een veelal nog door mannen gedomineerde wereld, hebben onze dochters met de paplepel ingegoten gekregen. Ank houdt van doorpakken, ik ben wat meer beschouwend en heb meer tijd nodig om tot beslissingen te komen.”

null Beeld

Duwtje in de rug

“Een paar jaar geleden werd ik benaderd of ik op de kandidatenlijst van het CDA voor de gemeenteraad wilde gaan staan. Ik heb daarover geaarzeld, want ik had wel bestuurlijke ervaring, maar altijd meer op de achtergrond. Als gemeenteraadslid sta je in de schijnwerpers en als je een bepaald standpunt inneemt, zijn er altijd mensen die over je heen rollen. Ik ben eerder conflictmijdend dus had ik iets van: wil ik dat wel? Dan is Ank degene die me het duwtje in de rug geeft en zegt: 'Dóen!'”

Trots op Ank

“Dat heb ik dan even nodig en daar ben ik achteraf ook blij mee. Ja, Ank is wel sturend. Zij is sterk geneigd om overal het heft in handen te nemen. Dat botst natuurlijk ook weleens, want ik heb ook mijn ideeën en opvattingen. Maar nee, dat heeft nooit tot een crisis geleid. We komen er altijd wel weer uit. Zo’n aanvaring kan ook heel verfrissend werken. Per saldo zijn we blij met elkaar én trots op onze dochters. De jongste studeert nog, de oudste is begin dit jaar beëdigd als arts. Nog steeds als ik ergens kom en ik op de achtergrond Anks hartelijke lach hoor dan denk ik met een warm gevoel: ha, daar is ze!”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Mieke van Wijk

Beeld | Marloes Bosch, privefoto

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-36. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden