MT 1920 M1920 relatie redden Beeld istockphoto.
Beeld istockphoto.

PREMIUM

‘Hij is pas tevreden als ik alles kwijt ben en ergens in een achterafbuurt een huis moet huren’

Anouk (52) en Max (58), ouders van Tobias (19) en Isa (17), liggen in scheiding. Het proces verloopt niet echt soepel. Sterker nog: Anouk beweert dat Max haar kapot wil maken.

MT 1920 M1920 relatie redden Beeld

Anouk

“Max wil mij kapotmaken. Hij is pas tevreden als ik alles kwijt ben en ergens in een achterafbuurt een huis moet huren. Terwijl hij zogenaamd in de financiële problemen zit met zijn bedrijf, maar wel van de bank toestemming heeft gekregen om de volledige hypotheek van ons huis over te nemen. Als het écht zo slecht ging met zijn bedrijf, dan zou hij toch geen extra geld kunnen lenen? Ik ben ervan overtuigd dat hij geld van het bedrijf heeft weggesluisd, zodat hij nu met zijn financiële man kan aantonen dat hij schulden heeft. Hij beweert dat hij daarom nauwelijks voor de kinderen kan betalen en dat ik al helemáál nergens op kan rekenen."

Altijd gedoe over geld

“Hij heeft mij nooit inzicht gegeven in de cijfers van zijn bedrijf. Ik ging ervan uit dat het allemaal goed liep. Ik vroeg er weleens naar, omdat Max eigenlijk altijd moeilijk deed over geld, tenminste als het ging om een aankoop die ik graag wilde. Dan kwam dat altijd net even slecht uit, terwijl hij zonder overleg zelf wél grote uitgaven deed. Het geld dat ik erfde toen mijn vader overleed, zag hij dan weer wel als geld van ons samen. Ik heb daarvan de verbouwing van ons huis, nu dus zíjn huis, betaald, dus dat geld is grotendeels op. Van het geld waarmee hij mij straks zal hebben uitgekocht hoop ik iets te kunnen kopen, nadat ik daarvan de kosten van mijn advocaat heb betaald. Dat ik geen alimentatie krijg, vind ik niet zo erg. Ik werk en probeer mijn uren uit te breiden naar fulltime. Wat ik het moeilijkst vind is dat hij ook slechts het absolute minimum wil bijdragen voor de kinderen. Wel krijgen ze van hem dure kleding en mogen ze mee op vakantie. Zo probeert hij hen om te kopen en aan zijn kant te krijgen.”

Tijd aan het rekken

“Ik heb in het appartementje dat ik tijdelijk goedkoop van een vriendin kan huren, geen ruimte om hen bij me te hebben. Dus wonen ze nu bij Max in ons oude huis, tot de scheiding is geregeld en ik het geld van mijn deel van ons huis heb. Max is dat aan het rekken, omdat hij probeert het huis zo laag mogelijk te laten taxeren. Intussen geeft hij de kinderen alle vrijheid. Tobias doet geen domme dingen. Maar Isa zit vlak voor haar eindexamen en ik hoor dat ze vaak en tot heel laat uitgaat. Mijn grote angst is dat de kinderen straks niet meer bij mij willen wonen omdat mijn omstandigheden natuurlijk minder riant zijn. Hij is degene die wilde scheiden. Waarom maakt hij het mij dan onmogelijk om op een normale manier verder te leven met de kinderen?”

MT 1920 M1920 relatie redden Beeld

Max

“Ik ben bereid om een keer mijn visie te geven op de situatie waarin we zijn beland. Misschien heeft u daar iets aan in de therapie van Anouk. Het stadium van relatietherapie of bemiddeling zijn we gepasseerd. Ik ben op verzoek van Anouk samen met haar naar een relatietherapeut geweest. Zij wilde dat en ik wilde het een kans geven. Het heeft ons niets opgeleverd. Die mevrouw bedoelde het goed, neem ik aan, maar ik denk niet dat ze goed begreep wat er bij ons speelde.”

Steeds killer en vijandiger

“Anouk heeft nooit begrepen onder welke druk ik leefde. Mijn werk interesseerde haar nauwelijks en ze volgde het niet. Haar wereld bestond uit het huis, de kinderen en haar parttimebaan. Zij was daar in het begin van onze relatie tevreden mee, maar op een bepaald moment begon ze steeds meer over allerlei dingen te klagen. Het huis was niet goed en moest voor heel veel geld worden verbouwd. Als ik dan met wat praktische of financiële bezwaren kwam, verviel ze in een vijandig zwijgen dat weken kon duren. Ze nam steeds meer afstand van mij, gedroeg zich steeds killer en vijandiger. En vervolgens moesten we in therapie omdat we relatieproblemen hadden. Ik zag die problemen in de relatie als een gevolg van het feit dat zij steeds ontevredener en veeleisender werd.

Een seksuele relatie hadden we op dat moment al nauwelijks meer. Volgens haar kon ze het niet opbrengen omdat onze relatie zó ongelijkwaardig was en ik zó weinig interesse in haar had, dat zij niets meer voelde. Dan is het natuurlijk niet zo vreemd dat ik gevoelens kreeg voor iemand anders die me wél aandacht en liefde gaf. Anouk ziet dat als de reden dat ik heb besloten om bij haar weg te gaan, maar dat is natuurlijk onzin.”

Af en toe gezelschap

“Ik ben weggegaan omdat er niets meer was tussen Anouk en mij. Ik weet niet of ik uiteindelijk een relatie wil met die andere vrouw. Ik ben daar helemaal nog niet aan toe, maar het is wel prettig om af en toe gezelschap te hebben. Anouk had waarschijnlijk gedacht dat ze op dezelfde royale manier zou kunnen blijven leven als ze gewend was. Dat zit er helaas niet in. Zij had wat mij betreft ook het huis mogen hebben. Ze had mij kunnen uitkopen, maar ze kan zich dat niet veroorloven, omdat ze altijd alleen parttime heeft gewerkt. Dus ben ik bezig te onderzoeken wat een reëel bedrag is voor haar deel van het huis, zodat de kinderen hier kunnen blijven wonen. Uiteindelijk is dit het huis waarin ze zijn opgegroeid. Dat wil ik hun niet ontnemen.”

MT 1920 M1920 relatie redden Beeld

De therapie

Met enige regelmaat zie ik ex-partners verwikkeld in een strijd om kinderen en financiën, waarbij het helaas meestal zo is dat vrouwen er na een scheiding financieel veel slechter aan toe zijn dan hun ex-man. Zij hebben vaak hooguit parttime gewerkt en hebben daarnaast de zorg voor de kinderen gehad. Max en Anouk zijn verwikkeld in een langdurige vechtscheiding, waarbij ze beiden hun eigen advocaat hebben. Dat betekent dat met name Anouk, die minder geld heeft, op hoge kosten wordt gejaagd, die ze straks zal moeten betalen als haar deel van het huis door Max wordt betaald.

Boosheid en verdriet

Wat me opvalt in het gesprek is dat Anouk heel boos en verdrietig is over de scheiding, terwijl Max die zakelijk wil regelen. Hij heeft al afstand genomen van Anouk en ziet haar als zijn tegenstander met wie hij via de rechtbank onderhandelt. Daarbij vindt hij dat zij eigenlijk nergens recht op heeft. Hoewel hij zelf heeft besloten tot een scheiding vindt hij dat hij hiertoe werd gedwongen omdat zij veranderde. Van iemand die zich in vrijwel alles aanpaste aan hem werd ze een vrouw die haar eigen behoeften en wensen had en vooral ook kritiek op hem. Hij is daar hoos over en vindt dat ze de verwachtingen die hij had van de relatie niet heeft waargemaakt en dus zelf de gevolgen zal moeten dragen. In zijn visie is het volstrekt onredelijk dat hij haar financieel zou moeten steunen want hij ‘heeft immers niets meer aan haar’. Omdat ze de verantwoordelijkheid voor de kinderen delen, vindt hij eigenlijk ook dat hij niet kan worden verplicht om voor hen meer te betalen.

In de steek gelaten

Bij Anouk spelen veel emoties rondom de scheiding. Ze is boos, omdat Max het zo moeilijk maakt voor haar en haar niets gunt. Daarnaast is ze geschokt en angstig dat haar positie zo zwak is. Bij de rechtbank wordt Max grotendeels in het gelijk gesteld en er worden tot Anouks verbijstering geen vragen gesteld bij de plotselinge financiële problemen van zijn bedrijf en de aankopen die hij desondanks heeft gedaan. Ze ervaart haar positie als eenzaam en onveilig en voelt zich niet alleen in de steek gelaten door Max, maar ook door de rechter en de wet. Ze is bang haar kinderen te verliezen omdat zij hun minder kan bieden dan zij gewend zijn. Ze is niet alleen boos op Max, maar ze mist de goede jaren met hem ook en ziet als een berg op tegen een toekomst alleen.

Anouk had gehoopt dat ik nog zou kunnen bemiddelen tussen haar en Max, zodat ze op een eerlijker en vriendschappelijker manier uit elkaar zouden kunnen gaan.Max wijst dit meteen af. Hij is klaar met Anouk. Het enige wat ik kan doen, is Anouk steunen bij het verwerken van haar verlies en bij het weer opbouwen van haar leven met de kinderen en haar vrienden. Maar eerlijk verliep deze scheiding zeker niet en dat maakt verwerken moeilijker.

Namen en sommige omstandigheden zijn om privacy-redenen veranderd.

Redactieistockphoto.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden