null Beeld

Hier kun je Aaf midden in de nacht voor wakker maken

"Een tijdje geleden las ik een citaat van Jochem Myjer over bosmensen en strandmensen. Je hebt bosmensen en strandmensen, en die verdelen zich heel duidelijk over de twee verschillende groepen. Zelf ben ik een uitgesproken strandmens. Bossen, heerlijk, daar niet van, maar voor het strand kun je me midden in de nacht wakker maken (het lijkt me oprecht leuk, trouwens, om midden in de nacht in de zee te zwemmen)."

"Gelukkig heb ik Gijs op dit gebied bekeerd en dat vind ik best knap, want hij hield niet van zand en zee. Nu wel. Al houdt 'ie nu vooral van op het strand zijn. Van zwemmen nog steeds wat minder."

Standmensen en bosmensen

"Ben, mijn oudste, is een uitgesproken strandtype. Die kan midden in de winter uitroepen dat hij zin heeft om in de zee te zwemmen. Rifka lijkt meer op Gijs: ze houdt niet zo van zand en ook niet van in de zee zwemmen, maar ze gaat zonder nukken en grillen wel méé naar het strand. Gelukkig houdt ze van lezen. "

Een typische stranddag

"Het gekke is: ik weet op het strand altijd precies wat ik moet doen. Een dag vult zich geheel als vanzelf. Ik weet niet of dat aan het strand ligt of aan de vele Noord-Hollandse strandvakanties die wij in mijn jeugd hielden: ik vind het gewoon heel logisch wat je moet doen als je op het strand zit. Eerst ga je een plekje zoeken, het liefst op een strand dat niet vol zit – dat is het enige type strand waar ik niet van houd, trouwens. Maar zelfs in de hoogzomer zijn er in Nederland altijd rustige stranden te vinden. Niet te ver van de zee, niet te dichtbij, precies goed, en op die plek waar het zand niet aan je voeten brandt. Dan installeer je je. Parasol, handdoek, klaar."

Meer van Aaf:

Aaf vindt de salontafel maar een ingewikkeld meubel

Duiken, opdrogen en een ijsje

"Dan is het tijd voor de duik. Dan opdrogen. Dan ijsje. Dan duikje. Dan opdrogen. Dan koud drankje halen. Dan opdrogen. Dan nog even heen en weer wandelen langs de vloedlijn, iets met een bal doen of gewoon vaag stoeien waarbij iedereen onder het zand komt te zitten. Eventueel een laatste afspoelronde en dan naar huis, met een zakje chips."

Tot rust komen

"Zo heerlijk overzichtelijk kan het leven zijn, en dan ben ik nog vergeten dat je ook nog kunt lezen, al hoef ik dat niet eens op het strand. Waar ik normaal gesproken niet een zentype ben dat urenlang in meditatieve staat kan doorbrengen, kan ik opmerkelijk lang, gezeten op een handdoek, net uit zee gekomen, over diezelfde zee uitkijken. Heerlijkste wat er is, eigenlijk. Maar het bos mag er ook zijn, hoor."

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs en moeder van Benjamin en Rifka.

Beeld | Marloes Bosch

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal ‘m in de winkel.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden