null Beeld

Het zesde zintuig van Patty Brard

Voelen, proeven, ruiken, horen, zien. En dan is er nog het zesde zintuig. maar wat dát is, is voor iedereen verschillend. Deze zomer praten we erover met Bekende nederlanders die afgelopen tijd éxtra in de spotlights stonden. TV-persoonlijkheid Patty Brard (61) bijt het spits af.

Als ze moest kiezen, zou ze het zésde zintuig het meeste missen. Natuurlijk vindt Patty Brard de andere zintuigen ook belangrijk. Maar het zesde zintuig heeft haar gevormd tot wie ze nu is. Een vrouw van 61 die goed in haar vel zit, die weet wat ze wil (en ja, ook wat ze niet wil). Bovenal heeft haar ‘onderbuikgevoel’, zoals ze het zelf noemt, haar altijd op haar levenspad geleid. Een rotsvast vertrouwen heeft ze erin. Ze vaart altijd op haar intuïtie. Zelfs als ze boven op een duikplank staat. Voor het oog van de camera’s maakte ze drie jaar geleden in het programma Sterren springen een geweldige smak op het water. Ik ga dood, dacht ze, terwijl ze in dat water lag. Maar nee, ze kwam boven. Heel Nederland wist weer wie Patty Brard was en daarmee werd ze letterlijk in één klap weer een van de meest gevraagde televisiepersonality’s.

Het zesde zintuig

,,De eerste keer dat ik mijn echtgenoot Antoine sprak, vroeg ik hem naar zijn sterrenbeeld. Zijn reactie was: ‘O nee, ben je zo’n muts die over sterrenbeelden begint?’ Ik raakte licht geïrriteerd en toen flapte ik eruit: ‘Joh, dan zeg je toch niet dat je op 23 maart jarig bent.’ Hij schrok, vroeg zich af waar hij zijn paspoort had gelaten. Maar ik wist het gewoon. Van alle 365 dagen pikte ik de juiste datum eruit. Dat soort dingen heb ik vaker, dat het net iets te toevallig is om gewoon toeval te zijn.”

Je bent een gevoelsmens. Wordt dat sterker naarmate je ouder wordt?

,,Absoluut. Er zit steeds meer balans in alles. Ratio en gevoel, werk en vrije tijd. Ik leef niet meer in uitschieters. Als ik een drukke week heb gehad, vind ik het heerlijk om lekker in mijn huis rond te scharrelen. Maar ik kan ook het licht uitdoen op een verjaardag. Gisteravond nog was ik weer lekker aan het gillen en schreeuwen op een feestje. Maar het hoeft van mij niet meer elke week. Bovendien heb ik zo’n hekel gekregen aan hoge hakken. Ik houd het niet meer vol.

Zit er ook een keerzijde aan het leven op je buikgevoel?

,,Ik vind het moeilijk om over geld te praten. Ik zou veel meer kunnen verdienen als ik een lelijke manager had. Voor mij is het belangrijkst dat ik plezier heb in mijn werk. Ik ben onlangs twee dagen met Kees Tol op pad geweest voor het programma Met de deur in huis. We hebben gegierd van het lachen. Dan roep ik de hele tijd met tranen in mijn ogen: ‘Jongens, ongelooflijk, maar dit is gewoon werk!’ De betekenis van geld is voor mij ook veranderd. Geld zie ik vooral als heel lelijk. Ik ben in mijn leven heel rijk geweest, maar ook ontzettend arm. Dat maakt wel dat ik het leven ook niet meer voor lief neem.”

Heb je dat wel gedaan?

,,Ik leefde vroeger als een gek. Geen feest te wild voor mij. Maar dat is goed, ik zou nooit de persoon zijn geworden die ik nu ben als ik al die gekkigheid niet had meegemaakt. Als ik morgen dood neerval, heb ik een mooi leven geleid. Ik ben ook niet bang voor de dood. Het interesseert me niets. We weten allemaal dat we ooit een keer doodgaan. Ik denk niet dat het hierna ophoudt, dus de dood is een grote verrassing. Het enige waar ik wel bang voor ben is ziek worden. Ik zie het veel om me heen. Veel mensen met kanker. Ik zou niet willen aftakelen, dat lijkt me verschrikkelijk. Pak uit dit lijf wat nog bruikbaar is en gooi er dan de fik maar in.”

Interview: Annemarie van Looij, Illustratie: Laurie van Houts, Fotografie: William Rutten

null Beeld

Het complete interview met Patty Brard kun je lezen in Margriet 27. Heb je het gemist? Het nummer kun je nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden