null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Het mooist vind ik het als je een dier ziet opbloeien; ineens rent en springt het door de wei’

Dolly Dot Anita Heilker heeft grote bewondering voor Norma Miedema (54). Ze vangt op haar boerderij afgedankte en gehandicapte dieren op.

Anita: “Alleen maar liefde voor Norma Miedema, omdat zij haar leven heeft gewijd aan het redden en verzorgen van dieren die anders elders geen kans krijgen. Zij, die dat leven al zolang volhoudt in vreugde en verdriet, is mijn held.”

null Beeld

Laatste kans

“Het begon allemaal met veulentje Claudi. Destijds werkte ik als danseres en zangeres in Griekenland, samen met mijn zus. Op een dag waren we aan het paardrijden. Toen ik langs een vuilnisbelt reed, zag ik een veulen liggen. Ik dacht dat ze dood was, maar ze bleek nog te leven. Ze was zo klein en weerloos, ik kon haar niet achterlaten. En dus nam ik haar mee naar Nederland, op de achterbank van een oude Audi. Het ontstaan van mijn opvanghuis en stichting Norma’s Universum ging daarna heel natuurlijk. Vanuit Griekenland nam ik ook straathonden en -katten mee. Later zag ik een pony die naar de slacht moest omdat-ie kreupel was geworden. Hup, die mocht ook mee. Na een tijdje wisten steeds meer mensen dat ik dieren opving, en die brachten gewonde dieren naar mij. Zeven jaar geleden verhuisde ik na een brand in mijn toenmalige woning naar een grote boerderij. Daar vang ik nu rond de driehonderd dieren op. Honden, katten, paarden, herten, geiten, schapen, ­vogels en alpaca’s. Plus een kleine struisvogel die dol is op de konijnen. Het zijn allemaal dieren die hier een laatste kans krijgen. Ze zijn vaak slecht behandeld, afgedankt of gehandicapt.”

null Beeld

Bestemming

“De dieren geven mij liefde, vreugde en voldoening. Het mooist vind ik het als je een dier ziet opbloeien; ineens rent en springt het door de wei. Soms is het werk zwaar, bijvoorbeeld als er een dier sterft. Bij elk sterfgeval gaat mijn hart aan gruzelementen, ik kan er maar niet aan wennen. Ik krijg hulp van vrijwilligers en mijn zus, ook ontvang ik donaties. Zo redden we het. Dieren helpen is mijn bestemming. Ik kan het maar moeilijk loslaten, dag en nacht ben ik ermee bezig. In mijn slaapkamer zit een zwakke gans en slapen een paar lammetjes. Ik zou het niet anders willen.”

Anne Broekman en Nicole GabriëlsMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden